Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti ötletbörze

2 komment

Most, hogy hirtelen ránk tört a nyár, aki csak teheti, sokat foglalkozik a kertjével, ám az ültetés, ásás, és gereblyézés mellett az egyéb, kreatív ötletek ideje is most érkezett el. Apró trükkökkel, némi barkácsmunkával a szokványos kerti enteriőr érdekesebbé, egyedibbé varázsolható, így érdemes elgondolkodni azon, mivel tehetnénk birtkokunkat még vonzóbbá. Hogy én is hozzájáruljak a kert felvirágoztatásához, pár házilag megoldható, könnyebb praktikát ajánlok figyelmükbe.

rönkláda.jpg

Gyakori eset, hogy a birtok valamely fája szanálásra kerül ilyen-olyan okokból, a megmaradó faanyag pedig logisztikai nehézségek miatt kerítésen belül marad. Ilyenkor általában valamilyen nem túl szem előtt lévő helyre görgetjük a rönköt, hogy minél kevésbé zavarjon a látványa, aztán már csak pár évtized, és el is korhad. Pedig a kisebb, vagy akár az egész nagy törzsmaradványok kiváló természetes virágládaként funkcionálhatnak, csupán a belsejüket kell kivájni, és máris lehet ültetni beléjük. 

ereszvirágláda.jpg

Manapság roppant divatosak a zöldfalak, vagyis a függőlegesen elrendezett növények. A valódi zöldfal elkészítése azonban drága, gondozása pedig nehézkes otthoni körülmények között, szakszerű segítség nélkül nem is nagyon kivitelezhető az egész. Ellenben imitálható egy szellemes ötlettel, melyhez csak pár, egyforma hosszúságú ereszcsatorna darab szükséges, melyeket a végeiken lezárunk, és két, vagy több erős drótfonattal fellógatunk. Amennyiben csüngő levélzetű, virágzatú növényeket ültetünk a félcsövekbe, roppant egyedi, lebegő zöld folyamot kapunk.

402783_507129419329575_1230801770_n.jpg

Itt szintén a függőleges elrendezés dominál, ami lehet csupán dísz, de kisebb helyeken, sarkokban, vagy erkélyeken praktikus helytakarékossági megoldássá léphet elő. A bambuszradak roppant természetes hatásúak, a középső esetében pedig csupán egy erős fémrúd a trükk, ami a cserepek kifolyónyílásain van átvezetve. A jobboldalihoz egy masszív, több helyen kifúrt pvc-cső szükséges, melynek belsejében egy vékonyabb, átlyuggatott öntözőcső rejtőzik, így a rendszer egyszerűen, felülről locsolható.

535558_508570555852128_167102762_n.jpg

Sok kertben van lépcső, kisebb-nagyobb támfal, egyéb függőleges felület, melyek az esetek többségében egyszerű betonidomok, nem túl magas esztétikai értékkel. Ezeket egy ráérős délutánon, minimális anyagi ráfordítással dekorálhatjuk oly módon, hogy mozaikmintákat ragasztunk rájuk. Elfekvő csempe, járólap szinte minden háztartásban van, de barkácsboltokban fillérekért vásárolhatunk visszamaradt, hibás színes burkolóelemeket. Ezeket aztán óvatosan szét kell törni, és kezdődhet is a ragasztgatás, ami nem bonyolult művelet, aki már pótolt a fürdőben leesett csempét, ezzel is könnyen megbirkózik. Extra díszítésként lehet tükördarabokat, kagylókat, színes kavicsokat is csempészni a csempetörmelék közé.

207337_508571009185416_683373820_n_1.jpg

Minden kertben van pár cserepes növény is, hol a teraszon, hol állványokon, ám közös bennük, hogy a legtöbb esetben unalmas, barna edények. Pedig külalakjuk egyszerűen feldobható, például így, egy kis festék, ragasztó, és pár madzag segítségével. A vidám cserépedénykék a kertet is játékosabbá teszik, és a gyerekek is imádni fogják őket.

palackseprű.jpg

Kikopott, széthullott a jó öreg cirokseprű? Ne szaladjunk a boltba újért, ha van otthon pár PET palack, márpedig mindig van. Egy ollóval és egy tapétavágóval kialakíthatóak a szálak, majd egy szöggel egyszerűen a nyélhez rögzíthető a fej. A végeredmény nem egy precíziós szerszám, de a terasz, kerti út, vagy a ház előtti járda lesöprögetéséhez tökéletesen alkalmas, ha pedig tönkrement, pár perc alatt elkészülhet a következő.

Ötletek és képek: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr645250576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.04.29. 05:26:35

Köszönöm a jó ötleteket.
A farönkben elhelyezett virágok tetszenek a legjobban, nagyon szépen mutat még egy fatalicskában, vagy egy szekéren, dúsan megrakva pompásan.
Szabolcs további jó ötleteket várok:) Jó munkát!

labi 2013.04.29. 14:24:27

A rönkkivájó "könnyebb praktika" technológiája érdekelne. :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása