Megyeri Szabolcs kertész blogja

Majdnem spenót

2 komment

Fonnyadt, lehangoló külsejű, vagy drága zöldségek a boltok polcain? Nem számít, ha kedvenceinket magunknak termeljük meg! Szerdai veteményes sorozatom mai alanya egy, a spenót helyett kínálható értékes levélzöldség.

A címet magyarázva majdnem, de mégsem. A mángold - merthogy róla van szó - akár a spenótot elvi okokból elutasító gyermekek számára is "beadható", hisz nem spenót, de legalább olyan hasznos, sőt, aki kóstolta, finomabbnak is ítéli általában Popeye kedvencénél. A mángold nálunk viszonylag ismeretlen, már csak ezért is megéri, egyfajta ritka egzotikumként betelepíteni a veteményesünkbe, ráadásul egy könnyen nevelhető zöldségféléről van szó. Ne is habozzunk, vágjunk bele a mángold nevelési rejtelmeibe.

7902312732_2b4578d95d_z.jpg

Vöröses mángold-levélnyelek közelről

A mángold (Beta vulgaris convar) vetése április közepe felé válik időszerűvé, előbb nem érdemes próbálkozni, a magok ugyanis könnyen megfáznak, amilyen idő pedig mostanában volt, biztos kárt tett volna az állományban. Palántázással ugyan már korábban is lehetett volna foglalkozni, de egyrészt ezzel már elkéstünk, másrészt a szabadföldi vetésből származó kifejlett növény szebb, nagyobb, így pont jókor vagyunk, ha mángoldon gondolkodunk. A kintre vetett magok csírázása 10 Celsius közelében indul meg, így figyeljük a hőmérőt, és ha ez a hőfok általánosulni látszik, lépjünk akcióba. A talajt tekintve a mángold nem válogatós, de inkább a mélyen rétegzett, meszes típusú közeget kedveli, és a savanyú talajokon nem érzi jól magát, de általánosságban ahol más zöldség is szépen nő(tt), ott a mángolddal sem lesz probléma. Lazább, homokos talajokon kicsit több nedvességet fog igényelni, ezzel kalkuláljunk. Előkészületként egy alapos ásás szükségeltetik, frissen trágyázott föld nem szükséges a számára, ellenben ha olyan helyre telepítjük, melyet előző évben trágyáztunk, akkor biztosabb a siker. Fényigénye a közepesnél kicsit magasabb, ezért árnyékos helyre ne vessünk, mert satnya leveleket fog hozni. 

Swiss-Chard-Seedlings_1641.JPG

Fiatal növények, az egyeléskor ezek már átültethetőek

A mángold magjait egy ujjpercnyi mélyre helyezzük (akinek kicsi a keze, két ujjperccel számoljon, vagyis körülbelül 3 centiméterrel), a sortávolság két arasznyi (40 cm) legyen. A cseperedő növényeket egyelnünk kell majd, úgy, hogy 40 centire legyenek egymástól a sorban, ültetéskor azonban felesleges méricskélni a tőtávolságot, mert a mag, ami egynek látszik, valójában 2-3, így a ritkítást nem ússzuk meg. Ellenben a már két-három levéllel rendelkező, kiszedésre ítélt palántákat át is ültethetjük ha ennek eljött az ideje, így akár az eredeti terület dupláján ís díszeleghet mángold. Jó ha ezzel már a magvetéskor számolunk, így első lépésben csak a mángoldra szánt terület felét, kétharmadát kell bevetni. Ha nincs hely, a felesleget ajándékozzuk a szomszédnak!

110081_mangold_600_3.jpg

Növekedésben

A nagy leveleket növesztő mángold szomjas termény, öntözni gyakran kell, a nedvességet pedig mulcsolással marasztalhatjuk földjében. A sorközöket ezért érdemes lefedni szalmával, vagy a fűvágásból származó nyesedékkel, de ha ehhez még egy kis komposztot is keverünk, akkor biztosan szebb, egészségesebb leveleket kapunk. A cseperedő növényt az öntözés mellett időnkénti kapálással, gyommentesítéssel ápoljuk, tulajdonképpen nagyjából ennyi dolgunk lesz vele. A mángold leggyakoribb kártevői a nyáron megjelenő, leveleit rágó hernyók, ellenük sajnos főleg vegyszeresen védekezhetünk. Támadhatnak még levéltetvek, amiket szappanos vízzel moshatunk le a levelekről, és lisztharmat is megjelenhet, bár utóbbi inkább a csapadékos, nyirkos őszökön jellemző.

swiss-chard-community-garden.jpg

Itt már szedhetőek a levelek

A mángold szedése az ültetést követően 90-100 nappal esedékes, vagyis nagyjából június első felében. A betakarítást a mángold esetében azonban nem a teljes felszedés jelenti, a legjobb, ha egy tőről egyszerre 2-3 levelet szedünk le, így a vetemény egészen nyár végéig elláthat minket friss főzeléknek valóval. Egy négyzetméternyi vetésből ilyen módon 4-5 kg zöldség nyerhető, ami egy fő egész nyári adagját jelentheti. A mángold a spenóthoz hasonlóan oxálsavat tartalmaz, így a belőle készült ételek fogyasztását nem ajánlatos túlzásba vinni, főleg vesekővel küzdőknek. Bár a mángold helyigényes növény, már egy-két tő elegendő pár adag főzelékhez, így napfényes balkonokon, egy nagyobb ültetőládában is bátran próbálkozhatunk vele. Nálunk általában a fehér nyelű változat kapható, ritkábban a vörös vagy a sárga változat, de aki különlegességre vágyik, külföldről vegyes színösszellítású fajtát is rendelhet, ami azért poén, mert a szár főzés után is megtartja a színét, így igazán tarka étel készíthető belőle.

swiss-chard.jpg

A színes változatokból készülő fogásokat a gyerkek is szeretni fogják

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr315212082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2013.04.10. 19:41:53

Nálam már hosszú-hosszú évek óta nyerő a mángold!Nagyon szeretem!Egyszerű termeszteni,bőséges,nem igényes.

besztercei 2013.04.12. 10:59:05

Én is csatlakoznék a mángoldrajongók társaságához. Rendes növény, kb. 2 hetente kijött belőle egy főzelék, a levélnyél párolva meg jó volt spárga helyett.

Nem vagyok nagy kerttudor, de annyit hozzátennék a cikkhez, hogy vetni ugyan nem lehetett mostanáig, de a tavalyi töveket a földben hagyva ki lehet húzni addig, amíg az idei növények nem nőnek meg eléggé. Nálunk már szépen hozza a tavalyi eresztés a leveleket.

Van valakinek tapasztalata a színes nyelű változatokkal? A színen kívül eltérnek még valamiben a "simától"? Esetleg tud valaki budapesti beszerzési helyet? Neten láttam már pár helyen...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása