Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kertvédelem-önvédelem

27 komment · 1 trackback

Mai bejegyzésemben a kertekkel kapcsolatos tudnivalók és fortélyok egy egész más aspektusáról kívánok szólni. Aki követi írásaimat, láthatja, hogy kiemelt figyelmet fordítok a háztáji gazdálkodásra, próbálok segítséget, hasznos tudnivalókat, ötletes tippeket adni az otthoni termesztéshez, legyen szó gyümölcsről, zöldségről, vagy éppen dísznövényekről. A gondozott ágyásoknak azonban nem csak apró és mikroszkopikus ellenségei lehetnek. Sajnos sok esetben a nagy gonddal nevelt termény egyszercsak eltűnik, lába kél, és ami este még ott volt, reggelre már nincs. Ellopták.

T_ncsics_t_Csikasz_2011.04.28_002.jpgAz ápolt, gondozott kiskertek vannak leginkább veszélyben

A terménylopások okairól nem kívánok értekezni, a téma sok indulatot vált ki, és én semmiképp nem szeretnék állást foglalni szociológiai, gazdasági, vagy rendvédelmi kérdésekben, így pusztán a védekezés legális és szabályszerű módszereiről, a termény megóvásának lehetőségéről ejtenék pár szót. A kérdéskörben sok a félreértés, a hatályos jogszabályok biztosította lehetőségek, és a dühös károsultak reakciói ritkán vannak összhangban, sokan pedig nincsenek tisztában azzal, hogy a kerti ön-, és tulajdonvédelem területén meddig mehetnek el anélkül, hogy maguk is törvényt sértsenek. A témát a nagyközönség 2008-ban tette magáévá, ekkor történt, hogy Kesznyétenen egy idős férfi árammal védte terményét, a behatolók pedig súlyos áramütést szenvedtek, egyikük életét is vesztette. A gazdát a bíróság végül megrovásban részesítette. Azóta több hasonló eset történt, legutóbb egy tiszadobi férfi választotta a védelem ezen módját, és bár sérülés nem történt (még behatolási kísérlet sem), a rendőrség eljárást indított ellene emberölés kísérletének gyanújával. Első lépésben lássuk hát, mit mond a jogszabály az áramos, és a hasonló, tehát akár halálos kimenetelt okozó védekezésről.

2.jpg

A hagyományos drótkerítések még szöges fonattal sem elegendőek, ha védekezésről van szó

Az önvédelem alapjogát az Alaptörvény deklarálja, azonban ez önmagában csak egy általános körülírás, a részletekről a vonatkozó törvények, jelen esetben a Büntető Törvénykönyv rendelkezik. Az önvédelem alapjoga tehát nem egyenlő azzal, hogy a behatolóval belátásunk szerint bánhatunk el, így az amerikai filmek puskával strázsáló farmere nem realitás itthon (már csak azért sem, mert Magyarországon a legális fegyvertartás nagyon erősen korlátozott). A Btk. a jogos védelemről szóló 29.§ és 29/A§-ban foglalkozik a kérdéssel, melyet a jelenleg hatályos formában az alábbiakban olvashatnak:

A jogos védelem

29.§ (1) Nem büntethető, akinek cselekménye saját, illetőleg a mások személye, javai, vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.

(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

29/A.§ Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülésére mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.


A törvény szövege jól követhető és felfejthető, az pedig első olvasatra kiderül belőle, hogy a 220 voltos áram, mint védekezőeszköz semmiképp nem szabályos, hiszen élet kioltására alkalmas, sőt, a nem rossz szándékkal érkező (például a labdájáért a kertbe bemászó gyermek) személyeket is veszélybe sodorhatja. Ezen az sem változtat, ha a tulajdonos figyelmeztető táblákat helyez ki. Az áramon kívül semmilyen olyan metódus nem alkalmazható, mely élet kioltására alkalmas, így a komoly, végzetes sérülés lehetőségét hordozó csapdákat is el kell felejteni. A törvény ugyanakkor kimondja, hogy  behatolóval szemben felvehetjük a harcot támadás esetén, fellépésünk pedig még abban ez esetben is jogos, ha a támadónak sérülést okozunk. Én azonban senkit sem buzdítanék arra, hogy közelharcba bonyolódjon, amennyiben fizikai összetűzésre kerül a sor. A józan ész azt kívánja, hogy konfliktus esetén önmagunk testi épségének védelme legyen a legfontosabb, így amennyiben tettenéréskor a felszólítás, a hatóság értesítésének kilátásba helyezése nem hoz eredményt, inkább térjünk ki az összecsapás elől. Véleményem szerint nincs az a tökéletesen nevelt uborka, burgonya, alma, mely megérné a kockázatot.

20080415noparasem2.jpg

Egy marcona eb már tényleg riasztó lehet

S7301548_resize.JPG

A magas sövény elrejt és véd

Mindennek értelmében a hathatós megelőzés, védekezés eszközei csekélyek. Mit tehet akkor a kerttulajdonos, ha szeretné önmagát és kertjét is biztonságban tudni? Felfegyverkezés és csapdák helyett a bejutás lehetőségét kell minimalizálni, persze tökéletes megoldás nincsen. Egy megtermett, jól trenírozott kutya kiváló elrettentés lehet, természetesen a kutya adott esetben étellel lekenyerezhető, vagy mérgező, bódító szerekkel kiiktatható, azonban tartsuk szem előtt, hogy a tolvajok mindig a kisebb ellenállás irányába mennek, tehát ahol nehéznek tűnik a bejutás, ott nagy valószínűséggel továbbállnak. Szintén jó megelőzés lehet a magas sövény, lehetőleg egy masszív kerítéssel kombinálva. A tüskés, szúrós sövény, amennyiben elég magas, hatásos védvonallá válhat, sem megmászni, sem közte átbújni nem lehetséges, szemben egy kerítéssel, mely még szögesdrót peremmel sem képez megmászhatatlan akadályt. A sövény mindemellett még takarásával is óvja a kertet, amit nem látni, ahhoz nehéz kedvet kapni, bár az is igaz, hogy az eltakarás adott esetben még kíváncsibbá teszi a rossz szándékú embert.

478.jpg

A rendőrség feladata lenne a bűnözők féken tartása, ám vidéken, főleg falvakban kevés a rendőr, egyedül nem képesek a lakók megvédésére, ilyenkor jönnek jól a polgárőrök és civil szerveződések

A tolvajok legkedveltebb ideje az éjszaka, sötétben, kihalt terepen könnyebb akcióba lépniük. Ezért jó ötlet megvonni tőlük az óvó sötétséget, és például mozgásra felgyulladó erős lámpákat, reflektorokat telepíteni a kertbe, házfalra. A settenkedésre aktivizálódó fényár kombinálható hangos riasztóval, ami ugyan nem hoz minket közelebb a szomszédokhoz, ám fontosabb a tolvaj megijesztése, távozásra kényszerítése. Sajnos a tolvajok gyakran nehezen mozgó, idős embereket választanak célpontul, pont azért, mert ők észlelés, tettenérés esetén sem számítanak veszélyes ellenfélnek. Van, aki a bekamerázás mellett dönt, ám sokszor a behatoló ezzel nem törődik, a termést ettől még el tudja vinni, lebukás esetén pedig a hosszadalmas bírósági eljárás után a kár általában nem térül meg. Az, hogy a tolvajt esetleg megbüntetik, a gazdát kevés esetben vigasztalja. Talán a leghathatósabb védekezés az összefogás, a közösségi fellépés. Pár ezer forintért vásárolhatóak vezeték nélküli kapucsengők, melyeket védelmi célra is fel lehet használni, ha az idős személynél van a nyomógombos fele, segítőkész szomszédjánál pedig a csöngő része. Sok településen létezik távoli riasztásra alkalmas rendszer, mely a rendőrséghez, vagy a polgárőrséghez van bekötve, érdemes tájékozódni, hogy lakhelyünkön létezik-e ilyen, ha pedig nincs ajánlott lobbizni érte. Amennyiben egy adott területen elszaporodtak a terménylopások, gátat lehet szabni az éjszakai bejárásoknak járőrözéssel is, akár a környéken lakó tettrekész férfiak összefogásával. Sok gyümölcs, zöldség érési ideje jól behatárolható, és a tolvajok is nagyon jól ismerik ezeket az időintervallumokat. Érdemes az éjjeli felvigyázó körjáratokat erre az időszakra időzíteni, így nem kell folyamatos jelenlét az egész szezonban, csupán egy-két héten keresztül, míg az adott zöldség, gyümölcs szedése nem válik aktuálissá. (Ezt a módszert alkalmazzák a karácsonyi fenyőt nevelő gazdák is, így elég november elejétől december derekáig foglalkozniuk az őrzéssel.) Persze ez nehezen kivitelezhető egy általános kiskerti veteményes esetében, ahol hónapokon keresztül folyamatosan akad betakarítanivaló.

kozossegi_kert.JPG

A legtöbben azért termelnek házilag, hogy spóroljanak, ezért a terménylopás nem csupán bosszúság, hanem sok esetben komoly anyagi veszteség is

Összefoglalva a kérdéskör bonyolultságát az adja, hogy míg a tolvaj elszánt, és fütyül a törvényre, addig a termelők többsége békés és szabálykövető, sok esetben pedig gyenge, nehezen mozgó ember. Így bár a törvény a kerttulajdonos oldalán áll, a gyakorlatban a tettenért elkövetővel szembeni harc kilátástalan és veszélyes, az óvintézkedések egy része pedig tiltott, és szintúgy veszélyes. A kulcs a megelőzési módszerek kombinált alkalmazása lehet(például egy nagytermetű, harcias eb és egy pár mozgásérzékelős reflektor), de az igazi lehetőségek a közösségi összefogásban, a védekező gazdák, szomszédok, utcabeliek együttes és domináns fellépésében vannak.

Képek: Innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr375139401

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felnyársalt betörő 2013.08.27. 16:30:27

Megdöbbentő hírt olvastam a napokban, miszerint egy kovácsoltvas kerítés éles csúcsai szabályosan felnyársaltak egy szerencsétlen betörőt. Csak a  mentők és tűzoltók segítségével tudták kiszabadítani szorult helyzetéből. A fiatal férfit nemi szerv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxika 2013.03.21. 11:37:51

A cigányok nem is lopnak!

Espl 2013.03.21. 11:55:40

Vannak aki kitesznek táblát a kerítésre vagy utcai gyümölcsfára, hogy "Frissen permetezve!" és akkor nem mernek talán enni belőle mások.

Dinkainka 2013.03.21. 12:06:18

Nem foglalkoznak ezek a sötétséggel sem.
Nyílt nappal lopnak. Szolnokon egész házakat loptak el. a rendőrök illedelmesen félrefordulnak, mert ha beviszik őket, már félóra múlva szabadlábon vannak.
Nem hogy két hét alatt nem lett itt rend, de két év alatt sem.
Ezek a TEK-es operetthadsereg is csak a diákokkal szemben nagylegény.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2013.03.21. 12:25:51

Egy időben javasoltam Apámnak, hogy permetezzük a gyümölcsöt-zöldséget valami lassan lebomló, mérgező vegyszerrel, mert ha pont hét közepén érig be a paradicsom, szombatra mindenképpen lelopják.

Abban mondjuk igaza volt, hogy a lopott zöldséget többnyire eladják a helyi piacon, így olyat is megmérgezel vele, aki csak olcsón szeretett volna vásárolni.. Végül minden maradt a régiben, természetesen elloptak mindent.

Akkor megfogadtam, hogy inkább megveszem - vagy megtermelem azt a néhány palántát az erkélyen is -, mintsem azért görnyedezzek hétvégente, hogy másvalaki jóllakjon.

magyar bucó 2013.03.21. 12:47:22

A rendőrség nem véd meg, de azt megakadályozza, hogy megvédd magad. Szép világ...

magyar bucó 2013.03.21. 12:47:22

A rendőrség nem véd meg, de azt megakadályozza, hogy megvédd magad. Szép világ...

magyar bucó 2013.03.21. 12:47:22

A rendőrség nem véd meg, de azt megakadályozza, hogy megvédd magad. Szép világ...

lutria 2013.03.21. 13:53:10

Nekünk a '80-as évek közepéig a mai Gazdagréti lakótelep helyén volt egy gyümölcsöskertünk,rajta egy fából és egyéb építési anyagokból összetákolt sufni a szerszámoknak,de 2-3-an aludhattak is benne úgy be volt rendezve.Bármikor a legegyszerűbb szerszámmal is feltörhető/kirabolható lett volna,mégsem tették.Volt egy öntöttvas karos/pumpálós kerti kút-na azt egyszer lopták el(valszeg valamelyik szomszéd)40-év alatt.
Volt még 2 db nagyon régi békebeli vas fürdőkád esővíz gyűjtésére-manapság azt lopnák el legelőször,majd a kutat-a gyümölcsöt-a szerszámokat-a sufni faanyagát...

BigPi 2013.03.21. 14:10:46

@Espl: Egy valamit azért ne felejtsen el senki! Amit az utcára ültet az onnantól jogilag nem az övé. Még akkor sem ha ő ültette, gondozta.

Void Bunkoid 2013.03.21. 14:12:48

Tökegyszerű...úgy kell kialakítani a dolgot, hogy ne a BE, hanem a KIjutás legyen lehetetlen, és lehetőleg rálátás se legyen a kertre, így nem lesz szemtanú :P

Utána kell odasétálni puskával vagy pitbullal a delikvenshez, és közölni vele hogy most ő választhat, vagy megvárja türelmesen a rendőrbácsit és megy a fogdába, vagy meghal, előtte felkiáltunk hogy "vigyázz, támadni akar!" :)

2013.03.21. 14:19:49

@Void Bunkoid: utána többet mondjuk nem mehetsz ki az utcára, mert elkap ő, vagy a rokonok/cimborák. Szóval annyira azért mégsem jó ötlet.

A leghasználhatóbb (nem hétvégi telekre, hanem ahol laksz) a szúrós magas sövény, amiBEN fut szögesdrótos drótkerités, kutya + mozgásra gyúló lámpák.
Csak ez mondjuk eléggé tönkreteszi az utcaképet, no meg a szomszédi viszonynak se biztos hogy jót tesz.

Persze ide is igaz, hogy csak addig kell fegyverkezni, amíg elérhető közelségben van rabolható udvar ami már kevésbé védett mint a tied. Akkor már nem hozzád mennek.

budasaci 2013.03.21. 14:27:53

A hülye törvényeknek meg lett a következménye: vidéken, ahol minden kert művelt, ápolt volt, most szemét, gaz, rendetlenség. A kerti zöldség helyett esszük az árúházi szemetet, mert senki nem fog a tolvajoknak dolgozni. A tolvajok persze bárki életét, testi épségét veszélyeztethetik, a rendőrség még a feljelentést sem veszi fel, de ha tévedésből fel is veszi, úgy sincs semmi eredménye. Szép új világunk!

Void Bunkoid 2013.03.21. 14:28:41

@ProhiOtti: akkor meg nincs mese, ki kell nyírni. Úgyis szemtanútlanítottunk előtte gondosan. Utána mehet az illető a terménydarálóba, végül bekeverve egy kis ződdel a disznók elé :P

Void Bunkoid 2013.03.21. 14:37:14

Vagy az iszlám országok büntetési tételeit kell bevezetni.

Igaz, hogy a mindenféle emírségekben élők általában jobban élnek, mint a magyar falusiak, ám ott sem mindenki fürdik dagobert bácsiként az aranyban meg olajban.

Viszont nem lopnak.

Mert az iszlám országokban a tolvajoknak általában levágják a kezét.

Lady Ann 2013.03.21. 15:36:18

Nagyszüleim telkéről is mindent elloptak. Először a terményt aztán a kerítést is. Az egyik barátom meg inkább kiirtotta a szőlőt, nehogy más szedje le, amit ők termeltek (volna).
@Void Bunkoid: Nem lennék ennyire drasztikus. Először csak egy ujjat, aztán még egyet. Előbb-utóbb elfogy. Ja, és ha elkapták, akkor neki kell megtérítenie a kárt, ahogy tudja ujjszámtól függetlenül.

Córeszmaci 2013.03.21. 16:09:35

"igazi lehetőségek a közösségi összefogásban, a védekező gazdák, szomszédok, utcabeliek együttes és domináns fellépésében vannak."
Aranyos! Akkor meg jön a TEK meg a TASZ, mert rasszizmus van, meg félelmet keltenek szegénykékben.
Sajnos az önvédelmi fegyverek tartásának és birtokon belüli, önvédelmi célú használatának engedélyezése már átbillenthetné a mérleget. A fenti paragrafusok nem biztosítanak védelmet a becsületes többségnek.

élhetetlen 2013.03.21. 16:38:31

@Espl: Ne légy naív. A tolvaj lehet, hogy nem mer enni belőle, ez esetben eladja, persze figyelmeztető tábla nélkül.

Fejesrob 2013.03.21. 16:40:25

1. Önszerveződni
2. Jobbikos polgármestert választani, hogy pártkapcsolataival megvédje a rendfenntartókat a jogvédőktől, túlbuzgó rendőröktől.

Az röhejes, amit ma olvastam. Egy nő elment a rendőrségre, hogy cigányok bontják a házát. Kiment egy egy szál rendőr, a cigányok mint a sakálok, hátrahúzódtak.

A rendőr elment, a cigányok tovább bontották a házat. A rendőr kijött a cigányok megint hátrahúzódtak. A rendőr elment, a cigányok le is bontották a nő házát.

Mindenki sajnálkozik, kevés a rendőr, kis faluba nem jut és eszébe nem jut senkinek, hogy ha a hat életerős cigány 5 év alatt ledolgozza a nő házát, akkor akár meg is lehetne akadályozni az ilyeneket.

A kártérítést annyira különválasztják az ügytől, hogy ez ne is legyen tétel, nem jár kártérítés, pereld be ha kell. Ezért van az, hogy a cigányok bármit ellophatnak és el is lopják.

Valójában a bűnözést alaposan vissza lehetne szorítani, ha az állam állná a károkat és ő gondoskodna arról, hogy neki megtérüljön. (Pld. vállalkozásba adja ki a kártérítést szolgáló kényszermunkát).

geniusgenie 2013.03.21. 18:50:03

Ilyen süket, jó meleg szobában, a belvárosban megírt jótanácsoktól hányingerem támad.Valóban nem éri meg meghalni a szép krumpliért, zöldségért. stb. De akinek kárbavész több heti-havi-évi munkája,az ezek szerint semmit nem tehet. A törvény nem bünteti azt aki büntetendő, de szívatja, azt aki kéznél van és ismert: a károsultat.

Éhes_ló 2013.03.21. 18:50:08

Ez egy ritka szar post.
Nesze semmi fogd meg jól.
Méltó a zindex címlapra.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.21. 19:16:01

Azért az vicces a posztban is, és a kommentekben is, hogy mozgásérzékelős lámpát ÉS nagytermetű kutyát ajánlotok.

Nálam a bejárati ajtó feletti mozgásérzékelős lámpát a 8 kilós macska már felkapcsolja...

Józan ésszel belátható, hogy a kutya állandóan felkapcsolja a lámpát, és egy közepes kert bevilágitásához is kell legalább 500 W teljesitmény, ami éjszaka jó részében égne.
(nem beszélve arról, hogy a reflektorok "izzója" nem birja a sok kapcsolgatást)
Vegyünk csak napi 2 óra üzemidőt: 2x0,5x365x51= közel 20e Ft/év csak a villanyszámlára pluszban.

Nem tudom mi a jó megoldás, bár a gyengitett iszlámos biráskodást támogatnám, azaz szépen az ujjakat levagdosni, ÉS nem adni az ilyennek semmiféle segélyt/rokkantnyugdijat.

Megyeri Szabolcs 2013.03.21. 20:20:57

@geniusgenie: Kedves geniusgenie, nem a belvárosban lakom, kertem is van természetesen, és munkámból adódóan vidéken is nagyon gyakran megfordulok. A poszt fő célja ugyanakkor az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az egyre többször előforduló elektromos áramos védekezési módszer (és hasonlóan drasztikus társai) nem törvényes, aki beveti, pórul járhat, lásd a linkelt tiszadobi esetet. @Kőmíves Kelemen: a kombinált védekezi módszer jelentheti azt is, hogy az utcafronti részen lámpa, a hátsó kertben pedig kutya áll őrt. Így a kettő nem zavarja egymást. @Éhes_ló: a kritikát szívesen fogadom, leginkább ha érveket, vitaindító gondolatokat tartalmaz. Szívesen fogadom az olyan ötleteit a témában, melyek hathatósak, beválhatnak, emellett törvénybe sem ütköznek. Utóbbi szempont fontos, hiszen senkit nem bátoríthatok olyan cselekvésre, melyből végül neki lesz baja.

Éhes_ló 2013.03.21. 21:19:05

@Megyeri Szabolcs: a semmitmondásoddal és PC mellébeszéléseddel senki nincs kisegítve

Érveket olvashatsz bőven, hiszen minden héten agyonvernek pár idős embert, gyakran kevesebbért, mint két csirke ára, de nem a zindexen, mert itt a PC cenzúra durva és válogatás nélküli.
Érvelhetnek a megfélemlített, megvert, kirabolt, rühessé, tetvessé fertőzött, meglopott kis és nagyobb iskolások és a szüleik is, de nem itt, mert ezt a cenzúra nem engedi.

Ezeket az elgennyesedett társadalmi konfliktusokat, a szabadjára engedett bűnözést, az önvédelem jogától megfosztott embereket, közösségeket nem lehet PC mellébeszéléssel tovább megtéveszteni, kábítani a hozzád hasonló mellébeszéléssel.

Itt, a zindex címlapjára - jól kiszámított sandasággal céltáblául kirakott - postban sem és hatalom által magukra hagyott falvak, városrészek egyéni és csoportos önvédelem jogától megfosztott békés többsége esetében sem.

A valóságról kell beszélni, vagy mélyen és szégyenbe süllyedve hallgatni róla, nem pedig PC újbeszéllel mellé.

Megyeri Szabolcs 2013.03.21. 22:19:10

@Éhes_ló: azt hiszem némi félreértes van köztünk. A fenti poszt - mint azt jeleztem is benne - nem a jelenség szerteágazó okairól, megoldásáról, vagy rendvédelmi, etnikai kérdésekről kívánt szólni, hanem arról, hogy a kiskertek védelmére tett intézkedések közül melyek azok, amik törvénybe ütköznek, és melyek azok, amelyeket meg lehet tenni. A valóságról való beszédet - ahogyan ön hívja - meghagynám azoknak a tematikus blogoknak, melyek ilyen vagy olyan oldalról közelítve naponta foglalkoznak a témával. A társadalmi problémákat kertészként biztosan nem fogom tudni megoldani, ellenben adhatok tanácsot, hogy a törvényt betartva mit lehet, és mit nem lehet megtenni a birtok védelme érdekében.

Éhes_ló 2013.03.22. 07:33:13

@Megyeri Szabolcs: a magázódás a blogszférában üres, tartalom nélküli modorosság.
Semmivel nem üresebb és tartalom nélkülibb, mint ez a post.

Nincsenek olyan postok a PC blogszférában és nincsenek ilyen cikkek az újságokban, nincsenek adások a médiában.
A politika peremére és a médiából kiszorított megbélyegzett emberek és csoportok póbálják áttörni a postban is malterozgatott elhallgatás és mellébeszélés falait.
Pont ezért kerülhetett a zindex címlapjára ez a maszatolás.

Pontosan arra kívántam a figyelmedet felhívni eme semmitmondó és nyilvánvalóan mellébeszélő post kapcsán, hogy a mellébeszélés a PC újbeszéllel való kettős beszéd semmiféle megoldást nem hozott eddig, ahogy ezután sem fog megoldást hozni.

Ellenkezőleg, a törvényesség látszatának sugalmazásával maga a post is hozzájárul a kettős beszéd fenntartásához és az önvédelem minden hatékony egyéni és közösségi eszközétől való megfoszottság fennmaradásához.

Ezért hazug és káros.

2013.03.22. 09:05:34

@Éhes_ló: kicsit későn keveredtem ide, de fogadatlan prókátorként védeném a posztert. Mégis, mifaszra számítottál egy kerti témájú blogon? Szociológiai dolgozatra, vagy egy felhívásra, hogy minden cigó lop, lőjük le őket? A poszt annyit mond, hogy ne bazd agyon az embert árammal a kertedben, mert téged visz el a rendőr, ahogy a tiszadobon. A valóság meg pont nincs elhalgatva, épp arról szól, hogy lopnak mindig, mindenhol. Hol van itt a mellébeszélés, mi lett elhallgatva? (plusz mi az az újbeszél???)

Károly Ujhelyy 2013.03.23. 18:35:18

Érdekelt a téma. Végigolvasva a kommenteket, általános jelenség, hogy mindig félrecsúszik a téma, mert van néhány (önhibája által megkeseredett) ember, aki a belső gyűlöletét másokon vezeti le. Én ezekre nem szoktam reagálni (csírájában elfojtom). De maradjunk az eredeti témánál. Én a megelőzést tartom (mindenben) jónak. A fokozatosság a lényeg, hogy lássa (a betörő) hogy mindig komolyabb a helyzet, és nem jó ha tovább megy. Az elrettentés a cél. A végén pedig a közvetlen értesítés telefonon, ha az első két három figyelmeztetést nem vette komolyan. A védekezésem (eddig) sikerrel járt.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása