Megyeri Szabolcs kertész blogja

Zöldfal világ

1 komment

A függőlegesen kialakított kertek, vagyis a zöldfalak sokak szemében nem többek, mint hóbortos, drága, élő díszletek, melyeknek gyakorlati haszna csekély, járni ugyanis nem lehet rajtuk, hacsak nem mi vagyunk a Pókember. Az első blikkre valóban furcsa elgondolás mögött azonban több van, mint egyszerű dekorációs törekvés, noha valóban, a zöldfalak legszembetűnőbb tulajdonsága a szépség, de más jótéteményeik is vannak. 

rekorder.jpg

A legnagyobb, hivatalos Guiness rekorder zöldfal Milánó mellett, egy pláza oldalán. Közel 1300 négyzetméter

article-2205677-151353A5000005DC-787_964x642.jpg

A városi környezet általában nem kedvez a nagy zöldfelületeknek, egyszerűen a helyhiány miatt, érthetően nem lehet minden sarokra parkot kanyarítani. Ezzel szemben áll az az ősi, ösztönös törekvés, ami a természet felé hajt minket. A zöld növényzet megnyugtató, természetes és egészséges közeg, már a látványa elegendő ahhoz, hogy tépett idegszálaink csökkentett üzemmódban zakatoljanak tovább. Ám ha nincs hely, nincs mit tenni - mondhatnánk. Ezt a téves alapvetést cáfolják a zöldfalak, függőleges kertek. Tisztázni kell, hogy a zöldfal nem azonos a futónövénnyel befuttatott falfelülettel, és ebben az értelemben nem zöldfal a cserepes, virágládás növényekkel sűrűn teleaggatott függőleges felület sem.

pacha__the_driver_london_vertical-wall-garden.jpg

Zöldfal Londonban. Megszépíti a környéket

Az ilyen szokatlan elrendezésű növényzet persze sok olyan dologra nem alkalmas, mint vízszintes társaik. Nem lehet rajtuk sétálni, leülni, nem lehet kutyát futtatni, és hanyattdőlve napozni. Ellenben segítségükkel oda is becsempészhető a természet, ahová máshogy nem sikerülhetne, díszítőértékük magas, és praktikus hasznuk is akad. A zöldfal képes elnyelni a városi, szennyezett levegő egyes káros elemeit (szálló por, szén-dioxid, mikroszemcsék), az épület (melyre telepítették) hőháztartását szabályozza azáltal, hogy a tűző napsugarak energiáját elnyeli, a benti hőmérsékletet pedig vastag szigetelésként stabilizálja. Sok esetben hangtompítóként is működik, akár a benti zaj kiszűrődéséről, akár a fordított esetről van szó.

IMGP3602.JPG

IMGP3604.JPG

Budapest talán legszebb zöldfala a Central Passage-ban

A zöldfalak építése természetesen speciális szaktudást, és horizontális elrendezéshez képest magasabb költséget jelent, valamint a gondozása is más jellegű problémákat vet fel, mint egy hagyományos kert, park esetében. Éppen ezért házi - valódi - zöldfalat építeni nem nagyon lehet, minden esetben speciális szaktudású kertépítő brigádra van szükség. Otthoni körülmények között is imitálhatunk azonban függőleges kertikalakítást, például ha egy falrészletet sűrűn és a szokásosnál magasabban telepítünk kaspós, ládás növényekkel.

garden-on-building-wall-how-to-plant-vertical-garden-0412-mdn.jpg

Házi zöldfal-féleség. Nem kell más hozzá, mint egy alkalmas felület, egy tucatnyi szövetzsák vagy pár hosszú virágláda. Ha csüngő levélzetű növényekkel telepítjük be őket, az illúzió majdhogynem tökéletes lesz, változatos színkombinációkkal pedig egész különleges hatás érhető el.

succulent-plant-garden-how-to-plant-vertical-garden-0412-mdn.jpg

Itt az a trükk, hogy a kereten belül a vízszinthez képes 30 fokkal megdöntött cserepekben növekednek a növények. A hatás rendkívüli.

rain-gutter-garden-how-to-plant-vertical-garden-0412-mdn.jpg

Egységes és ízléses látványt nyújt a szabványos ereszcsatornából kialakított zöldfal-imitáció. Megépítése olcsó, és ha a növények eltakarják az ereszeket, homogén zöldfelület nyerhető

Greenwall-1.jpg

Aki ragaszkodik a valódi zöldfalhoz otthonában, vásárolhat előnevelt zöld táblákat is, melyeket aztán csak a helyükre kell illeszteni

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr375133237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pefe 2013.03.15. 18:14:00

Hiánypótló cikk, sok ilyen kellene még! Aki igazán sokat akar tudni a zöldfalakról, itt sok érdekességet találhat:
www.facebook.com/zoldfal

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása