Megyeri Szabolcs kertész blogja

Vakond ellen vakondfű

1 komment

Itt a tavasz, épülnek-szépülnek a kertek, nagyban zajlik a füvesítés, a virág-, és veteményes ágyások kialakítása, a türelmetlenebbek pedig már az első palántákat is nevelgetik. Ez a szép időszak most még nagyjából mentes a mindenféle kerti kártevők és rontópálok támadásaitól, azonban hamarosan eljön az ő idejük is. A leveleket rágó, termést károsító rovarok, a makacs gyomok mind problémát jelentek, de a gazda szemét hízlaló harmonikus látvány elsőszámú ellensége a vakond, aki csak a mesében kedves állatka, a valódi kertekben csúf túrásaival kergeti őrületbe a tulajdonost. A vakondűzés módszertana rendkívül szerteágazó, akár egy kisebb diplomamunkát is össze lehetne hozni a bevált, és ígéretes(nek hangzó) eljárásokból, ám nem mindegyik olyan eredményes, mint amennyire az hírlik. Következzen tehát a vakondmentesítés gyorstalpalója, a legnépszerűbb módszerekkkel, azok előnyeivel és hátrányaival.

mole_1417618c.jpgAz ellenség!

A folytatáshoz kattintsanak!

6a00e552722125883300e554fc51cf8834-800wi.jpg

Bárkit megkérdezünk, mit kell tenni vakond ellen, valószínűleg elsőként azt mondja, hát el kell kapni. Vagyis a köztudatban az ásós-kapás vadászat szerepel a legkézenfekvőbb módszerként, de ezt választva inkább idegőrlő percek (órák) elébe nézünk, a kielégítő eredmény pedig jobbára elmarad. A vakond nem gyakran bukkan a felszínre, ha pedig épp meglátjuk, de nem csapunk le időbenl, akkor megijed, elbújik, elmenekül, és várhatunk napestig, míg újra felbukkan. Mindemellett tudni kell, hogy a vakond védett állat, eszmei értéke 2000 Forint, ezért vadászata nem szabályszerű, törekedjünk az elűzésére, vagy befogására, és egy neki megfelelő helyre áttelepítésére!

Pro: olcsó, csak egy szerszám kell hozzá

Kontra: a vakondgyilkolászás nem szép dolog, a módszer pedig nagyon alacsony hatásfokú, ráadásul nem megengedett.

gby1506seg3_drown_lg.jpg

Az ürgeöntéshez hasonlóan elterjedt metódus a vakondöntés, ami annyit tesz, hogy a kerti slagot egy járatvégbe dugjuk, megeresztjük a vizet, és várjuk, hogy a menekülő állat a felszínre bukkanjon, ahol foglyul ejthetjük, és áttelepíthetjük egy megfelelő helyre, például egy közeli mezőre.

Pro: víz és egy vödör kell hozzá csupán

Kontra: a módszer inkább a víz pazarlása, mintsem hathatós vakondűzés. A talaj roppant mennyiségű vizet képes elnyelni, a vakond pedig egy távolabbi járatvégen észrevétlen tud távozni, így végsősoron csak a vízműveknek teszünk a kedvére, számlánk növelésével.

Euphorbia_lathyris20.jpg

Vakond ellen vakondfű, vagyis hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris). Ez a növény irritáló szagot bocsájt ki, ha a vakond ásás közben megsérti a gyökerét, ezt megérezve a kis ásógép menekülőre fogja a dolgot. 

Pro: környezetbarát, szelíd eljárás

Kontra: egy nem tervezett növény telepítésével jár, a siker esetleges, csak akkor válik be, ha a vakond találkozik a gyökérrel. Ráadásul a hasindító kutyatej mérgező, gyerekes kertbe nem ajánlott ültetni.

oilly rags.gif

Mivel a vakond orra nagyon érzékeny, különféle büdös dolgok járatba tömködésével elriaszthatjuk. Ez lehet naftalin, dohány, fokhagyma, vagy éppen olajjal, petróleummal átitatott rongy.

Pro: olcsó, növényi hatóanyag esetében kertbarát módszer

Kontra: az állat idővel megszokja a szagot, felbátorodik, és visszatér. Kőolajszármazékok termőföldbe juttatása soha nem jó ötlet.

ultrahangos-vakond03.jpg

A vakondot nem csak szagokkal, hangokkal is lehet irritálni. Sokan szép eredményeket érnek el ultrahangos riasztóval, míg másoknál a vakond mintha kifejezetten élvezné a hanghullámokat. Olcsóbb változat a sörös, borosüveg nyakig leásása, melyet a szél fog "búgatni", ez is zavarja az állatot.

Pro: az ultrahang sokszor beválik, környezetbarát eljárás

Kontra: az ultrahang sokszor nem válik be, a készülékek nem filléres darabok. A sörösüveg inkább érdekes kísérlet, mintsem használható módszer.

broken-glass.jpg

Fizikai akadályt gördíthetünk a vakond útjába, ha járataiba éles, hegyes tárgyakat juttatunk, például üvegcserepeket, kőtörmeléket. 

Pro: üvegcserép, építési törmelék minden háztartásban van.

Kontra: alig hatásos. Jobbára csak megsebzi a vakondot, az állat pedig könnyűszerrel kikerüli az akadályt. Ráadásul szemetet préselni a gyep alá nem feltétlen praktikus.

3.jpg

Vakondcsapda. Ez egy cső alakú szerkezet, trükkös csapóajtóval a végén, ha a vakond bemászik, többé nem tud kijutni.

Pro: nem drága, nem károsítja sem a környezetet,sem a vakondot, többször felhasználható.

Kontra: a siker nem biztosított, ha a vakond kikerüli, túljárt az eszünkön, ráadásul a csapda leásásával legalább annyira megbolygatjuk a gyepet, mint a vakond a túrásaival. Mindemellé folyamatosan ellenőrizni kell a csapdákat.

molecat03.jpg

Türelmetlen és fokozottan harcias kertbarátok módszere lehet a gázosítás, mely a járatok gázzal való elárasztását jelenti, amitől az állat megfullad. Agresszívabb próbálkozók éghető gázt használnak, melyet aztán be is gyújtanak.

Pro: gyakorlatilag semmi.

Kontra: a gázkapszulák nehezen beszerezhetőek, drágák, és nem hatékonyak, a gáz ugyanis hamar elillan. A begyújtós módszer egyenesen horrorisztikus és roppant balesetveszélyes.

P9030032_1.jpg

A vakond természetes ellensége lehet a kutya. Egy jó ösztönökkel megáldott kotorékeb mindenféle nógatás nélkül ádáz küzdelmet folytat a kert feltúrói ellen.

Pro: jó esetben hatékony, költségmentes metódus, leköti az unatkozó ebet.

Kontra: ha nincs kutya, nincs miről beszélni, ha pedig van, de nem mutat érdeklődést a vadászat iránt, nincs mit tenni.

9.jpg

Nem csupán kezelni, megelőzni is lehet a vakond megjelenésével járó problémákat. A tavaszi kertfelújításkor lehetőség nyílik vakondháló lefektetésére, mely tökéletes biztonságot nyújt. A vakondháló egy műanyag háló, melyet a gyep alá kell leteríteni, így a vakondnak esélye sincs a felszínre bukkanásra.

Pro: száz százalékos hatékonyság.

Kontra: maga a háló ugyan nem drága, de a lefektetéséhez a kert teljes felásása és újrafüvesítése szükséges, mely számottevő költségekkel és sok munkával jár. Csak gyep alá teríthető, virágágyás, veteményes esetében nem járható út.

Mole piles.jpg

Mint az látható, módszer van bőven, de nem mindegyik ajánlható jó szívvel. Az eredményt tekintve nagyok az eltérések, ami az egyik portán beválik, a másiknál hatástalan lehet. A védekezés legmegnyugtatóbb módja a megelőzés, vagyis a vakondháló lefektetése, azonban ez egyben a legdrágább és legmacerásabb eljárás, így nem mindig alkalmazható. Általában elmondható, hogy a folyamatos, egyszerre akár több fronton történő támadás előbb-utóbb elveszi a vakond kedvét a kertünktől, így a harc egyik legfontosabb eleme a kitartó küzdelem.

Frissítés: a bejegyzés facebook kommentjeiben felhívták a figyelmemet arra, hogy a vakond elpusztítására való felhívás szabályszegés, lévén védett állat. Ezzel tökéletesen egyetértek, én sem tettem, és mást sem buzdítok arra, hogy ezt tegye. Ugyanakkor a vakond elűzése a kerttulajdonosok részéről érthető törekvés, és a fentebb felsorolt módszerek többsége erre, az állat veszélyeztetése nélkül alkalmas.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr715128276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2013.04.19. 11:10:01

"FB-kommentelők"... Vox populi, vox Dei... persze.

Akkor javítanék: a vakond csak KÖZterületen (szántóföldön, stb.) védett állat, kiskertben NEM.

Úgyhogy hajrá!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása