Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tarack, a kertgyilkos

komment

Kertet azért gondozunk, mert örömünket leljük benne, akár csak azért, mert értelmes, a szabadban végezhető hobbit nyújt, akár azért, mert bioterményeket, egészséges élelmiszereket termelünk, vagy egyszerűen csak simogatja szépérzékünket a gondozott gyep, a színes virágok hada, vagy a szépen cseperedő almafa. Mint minden jó dolognak a világon, a kertnek is vannak rosszakarói, ellenségei. A különféle gyomnövényektől kezdve a krumplibogáron át, egészen a vakondig sokan próbálják tönkretenni élvezetünket, ám a legtöbbük ellen van hathatós gyógymód. A legádázabb gonoszok egyike viszont a kétségbeesés végső határára tudja sodorni az egyszeri kertészkedőt. Ez a tarack.

00008_agropyron_repens_1.jpg

A tarack, vagy tarackbúza (Agropyron repens) egy nagyon jól alkalmazkodó, szárazságtűrő, strapabíró gyomnövény, éles levelekkel, és terülő, úgy nevezett gerilla életmóddal. A talajon sarjcsomókat képez, elfekszik, takarja a fényt az alatta élők elől, a klónjaival pedig behálózzza a környezetét, és szép lassan, de annál biztosabban terjed. Egy anyanövény több ezer klónt is létrehozhat maga körül, több tízméteres szár és gyökérrendszert növesztve. A növény fejlődése feldarabolva csak még jobban megindul, ekkor még több lehetősége van újra hajtani. Éppen ezért, ha ásóval, csákánnyal szétdaraboljuk, éppen a tarack malmára hajtjuk a vizet. Az egyszikű gyomirtók nem válnak be ellene, a kezelés általában hatástalan marad, ha pedig olyan vegyszer után nyúlnánk ami "mindent visz", akkor ugyan a tarackkal elbánunk, viszont pár évre elköszönhetünk úgy általában a növényzettől a kertünkben.

agrre101.jpg                      Érdekesség, hogy gyógynövényként is számon tartjuk, de ettől nem szeretjük jobban

Az egyik lehetséges megoldás, hogy ásóval, kapával, és egyéb eszközökkel felszerelkezve kézi úton nekikezdünk az irtásnak, ekkor a talajt mélyen megbolygatva, fáradságos munkával kell kiszedegetni a növény darabjait a földből. Sajnos a fárasztó metódus sok kudarccal kecsegtet, az időt, energiát nem kímélő tulajdonosok is gyakran csak évek alatt tudják kiirtani a kertből, és a veszély folyamatosan fennáll, hogy a kártékony betolakodó újra bejut (szél, szomszéd, földben levő magbank segítségével például). A másik lehetőség hogy az erősen fertőzött kertben a talaj teljes felső rétegét eltávolítjuk, geotextilt fektetünk le, és erre kőzúzalékot, vagy egyéb talajtakarót helyezünk. Így biztos nem jön fel a tarack, de kertünk se lesz. Ez persze radikális megoldás, és mivel magát a gyepes felületet is kiiktatjuk vele, csak végső megoldásként vethető be. Hasonlóan járhatunk el gyepszőnyegezéssel, így már esélyesebb a kert eredeti formájának megtartása, de még ez sem az igazi, mivel itt is megjelenhet a leromló gyepben a tarack.

kertanno_www.kepfeltoltes.hu_.jpgMinél kevésbé gondozott, elhanyagoltabb a kert, annál hamarabb jelenik meg a tarack

A harmadik lehetőség a második kombinációja az emelt ágyásokkal. Ekkor a területen létrehozhatunk emelt ágyásokat, közöttük pedig úthálózatot építhetünk ki, így a fél-egy méter magasságú földdel feltöltött emelt ágyáson már nem fog tudni keresztültörni a szívós gyom. Az emelt ágyásokkal ilyenformán nyerünk valamennyi zöldfelületet, és megszabadulunk az idegörlő problémától is, amit a tarack okoz. Amennyiben még nem katasztrofális a helyzet, tavasszal, a kert beindításakor sokat segíthet, ha egy teljes, mély ásással forgatjuk fel a földet, és kézi erővel, időt nem kímélve megpróbáljuk teljesen eltüntetni a gyökereket, tarackdarabokat, mivel azonban a tarack akár 80 centiméter mélységig lehatol a talajba, ez sem biztos megoldás. Az összegyűjtött tarackmaradványokat gondosan meg kell semmisíteni, még a komposztba se tegyük, ugyanis ott is képes feléledni, terjeszkedni. A káros betolakodót fóliázással is ki lehet pusztítani, ilyenkor a felszínre vastag, sötét fóliát kell kifeszíteni, és várni, hogy alatta minden, köztük a tarack is kihaljon. Ez a művelet azonban sajnos azzal jár, hogy a kertünk legalább két hónapig használhatatlan és csúf lesz, a módszer ezért inkább hétvégi házaknál, nyaralóknál jöhet szóba.

Kertépítés kezdete.jpg

Van, amikor csak az alapoktól újrakezdett kertépítés oldhatja meg a problémát

A tarack megjelenése szinte minden esetben azt jelzi, hogy a körülmények nem megfelelőek az igényesebb fajoknak, valami hiányzik a környezetből, a talajból, amire szüksége lenne a telepített fajoknak. Ez lehet a vízhiány, a tápanyagok ürülése, az elhasználódott, sófelhalmozódásos talaj, a túlöntözéssel kimosott talaj, vagy csak egyszerűen el van hanyagolva, és kikoptak a betelepített fajok.

emelt-agyas.jpgAz emelt ágyás, ha a gyepet nem is, de a veteményest, virágágyást megvédheti

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr795114812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.03.04. 18:35:25

Nálam 1-2 ha kijön a ppázsitban, akkor szépen lekenem glialkával egy ecsettel. Még sose jött elő újra :-)

Nickyke12121212 2013.07.04. 10:21:20

Kedves Kertész! Nekünk Ausztráliában élő barátok javasolták, hogy ne irtsuk ki a tarackot, hanem próbáljunk együtt élni vele, és sikerült. Annyi az egész, hogy nem szabad hagyni megnőni, hanem sűrűn kell nyírni, így egy nagyon puha vastag fű jellegű réteget kapunk amiben nagyon kellemes mezit láb lenni, vagy belefeküdni, nyáron nem szárad ki mint a gyep mert bírja a szárazságot. Egy kis részen hagytuk csak megnőni, ahol a kutyák tudnak belőle legelészni, mert nagyon jó kis gyógynövény, mi is használjuk.

Kritizálom aA. Marhaságokat 2013.09.11. 11:05:12

@Nickyke12121212: Több kertész is azt vallja, hogy ez a jó megoldás.

astc 2014.04.17. 17:02:36

Puma extra kiszedi, spéci egyszikű gyomirtó. A füvet nem bántja.

oncogito 2016.08.01. 10:42:45

Kár, hogy ellenségnek tekintik a tarackot, főleg a hozzáértők. Inkább ellesni kellene a növény szívósságát, igénytelenségét, életképességét.
Egy rózsa kipusztul, ha az ember nem gondozza, a tarackot meg képtelen kiirtani.
Nem látják ebben a hatalmas ellentétet?
Az emberi "gondoskodás" kiöli a növényekből, sőt az állatokból is az ellenálló képességet.
Azonnal akar az ember mindent, jó termést - és cserébe silányat alkot és pusztítja az életképest. :-(

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása