Megyeri Szabolcs kertész blogja

Növénysztárok

20 komment

Filmsztárokat, nagynevű, netán még tehetséggel is bíró színészeket sokan tudunk sorolni hosszan, tipikus fordulatok, jellemző filmes klisék is akadnak szép számmal, csakúgy mint emlékezetes járművek, épületek, vagy helyszínek. Én azonban, mint kertész, a filmekben is árgus szemekkel lesem a növényeket, és bár emblematikus mozis virágból kevesebb van, mint telt keblű, szőke hősnőből, azért találni olyan zöldet, ami érdemes arra, hogy megemlékezzünk róla. Így most következzék egy szubjektív lista, melyben a növények, és a filmek jelentik a közös pontot. Elöljáróban elmondanám, hogy olyan növényekre koncentrátam, melyeknek valamilyen dramaturgiai szerepük is van, tehát nem csupán a háttérben szerepelnek (ennyi erővel az összes film szóba jöhetne, hiszen legalább egy szál fű mindegyikben akad), hanem lényegi dologként vannak jelen. Kimaradnak azok az alkotások, melyek címükben ugyan kapcsoldnak a természethez, azonban cselekményükben nem központi elem a flóra. Lássuk hát akkor, hogy melyek a legnagyobb mozis növénysztárok!

adaptation1_1024.jpgAdaptáció (Adaptation)

A film tulajdonképpen nem egy könyv feldolgozása, hanem egy könyv feldolgozásának a feldolgozása, hangozzék ez bármilyen furcsán. A kiindulópont Susan Orlean Az orchideatolvaj című könyve, melyet a filmben a főhős (Nicholas Cage) próbál filmre adaptálni, ennek folyamata az, amit látunk. A címbeli növény a szellemorchidea (Dendrophylax lindenii), mely kétségtelenül szépséges és ritka növény, Florida mocsaraiban honos, érdekessége, hogy levelek helyett gyökereivel fotoszintetizál, értékét páratlan virága és ritkasága adja.

leon_the_professional2.jpgLeon a profi (Léon)

Leon, a magányos bérgyilkos csak a munkájának él, egész addig, míg be nem toppan hozzá a szomszédságból Mathilda, az árván maradt kislány. Leon nehezen kezeli a helyzetet, egyrészt mert Mathildára egy egész osztag korrupt rendőr vadászik, másrészt mert eddig csak szobanövényével osztotta meg életét. Ez a növény egy rákvirág (Aglanomea), a forgatókönyvírónak pedig dícséret jár, hogy egy ilyen strapabíró fajtát választott, szegény zöldnek ugyanis sokmindent túl kell élnie a filmben. 

tumblr_ljh31yh8ff1qa0r9yo1_500.jpgDennis, a komisz (Dennis, the menace)

Az égetnivaló ötéves Dennisnek mintha egyetlen életcélja lenne, tönkretenni a szomszédban lakó nyugdíjas öregúr, Mr. Wilson (Walther Matthau) életét. Az egyik kulcsjelenetben Mr. Wilson a kertben várja barátaival a legnagyobb áhítatban, hogy negyven éve nevelt kedvenc növénye először és utoljára virágba boruljon. A rendezvényt Dennis zavarja meg, így Mr. Wilson épp nem látja a mindössze tíz másodpercig tartó virágzást, aminél nagyobb tragédiát egy hobbikertész nem élhet át. A különleges növény persze fikciós, bár némileg rokonítható az éjkirálynő kaktusszal (Selenicereus grandiflorus).

the_tree_of_life.PNGA forrás (The fountain)

Az extravagáns képi világú, és meglehetősen szövevényes cselekményű filmben mindhárom idősíkban egy fa játssza a főszerepet, persze a kutatóorvos Tom (Hugh Jackman) és beteg felesége Izzy (Rachel Weisz) mellett. A titokzatos, mitikus életfa egyszerre rákgyógyszer, az örök élet forrása, és a sosem múló szerelem jelképe. A film abszolválásához nagyobb mennyiségű papírzsebkendő, és némi ezoterikus beállítottság szükséges!

adams_apples1.jpgÁdám almái (Adams æbler)

A keserédes dán vígjátékban a közmunkára ítélt, szélsőséges nézeteket valló Adam a jámbor paphoz, Ivanhoz kerül, aki feladatul adja neki a kertben álló almafa gondozását, hogy a termésből a büntetés letöltésének végén sütemény készülhessen. A növénygondozás meglepő nehézségekkel jár, melyeket Adam és Ivan meglehetősen eltérően értékelnek, közben megérkeznek Adam régi cimborái is, és a sok bonyodalom után végül a filmtörténelem egyik legbizarrabb happy endjének lehetünk tanúi.

The-Happening-Movie-Stills-mark-wahlberg-25025025-1200-800.jpgAz esemény (The happening)

M. Night Shyalaman ezzel a filmmel vált végleg kultikus rendezőből B-filmessé. Az eseményben nem egy növény, hanem a Föld komplett flórája válik ellenséggé, ugyanis bolygónk zöldjei egyszercsak mérgező gázt kezdenek eregetni, aminek hatására az emberek a legváltozatosabb módon követnek el öngyilkosságot. Pár túlélő menekülőre fogja a dolgot, hogy végül egyszercsak hirtelen - ahogy jött - úgy el is múljon a krízis. A komolynak szánt öko-thriller sajnos inkább vígjátékként funkcionál.

blueflower.jpgBatman: kezdődik (Batman: begins)

Bruce Wayne újraindított története a maszkos hős születésével kezdődik. Hogy bebocsájtást nyerjen az Árnyak Ligájának kolostorába, Wayne úrfinak egy kék virágot kell felcipelnie a hegyre, mely aztán később pszichoaktív drog alapanyagaként keseríti meg életét. 

jeffreythegreat.pngTestrablók támadása (Invasion of the body snatchers)

Az 1978-as klasszikus inváziós filmben idegen mikroorganizmusok lepik el bolygónkat, hogy lemásolják, és érzelemmentes bábokra cseréljék az embereket. Bár mikroorganizmusokról van szó, megjelenésük növényszerű, és a neten fellelhető leírásokban is növényként említik a messziről jött létformát, így a gonosz flórakatalógusba mindenképpen felírhatjuk őket. A Testrablók támadása semmiképp sem ajánlott paranoiás nézőknek, mert megtekintése után minden pókerarcú embert idegennek fognak nézni!

MOD - Escape From Alcatraz1.jpgSzökés az Alcatrazból (Escape from Alcatraz)

Az igaz történeten alapuló börtönfilmen végigvonul a virágszimbólum, mint a szabadság jelképe. Mikor a szökés felfedezése után a szárazföldön kutatnak a rabok nyomai után, a börtönigazgató egy krizantémot talál a tengerparton. Mivel ez a virág ott nem terem, egyértelmű, hogy Frank Morris (Clint Eastwood) hagyta ott, jelezvén, hogy a szökés sikeres volt. 

73241_1.jpgWallace és Gromit: Az elvetemült veteménylény

Utolsóként egy mese is sorra kerül, és bár se szeri-se száma a természetben játszódó rajzfilmeknek, az Elvetemült veteménylény az egyetlen, ami egészen konkrétan a kertészkedést és a zöldségeket állítja a középpontba. A bájos gyurmafilmben a szórakozott feltaláló és zseniális kutyája a zöldségfesztiválra készülő falusiakat fenyegető rém után nyomoz. Mindeközben szerephez jut egy szakajtónyi nyuszi, pár rekorder káposzta, és egy fertelmes vegetáriánus szörny is. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt erősen ajánlott!

A lista természetesen folytatható, olvasóimat buzdítom arra, hogy kommentekben gyűjtsenek még hasonló filmeket!

Az ötletet köszönöm olvasómnak Gergőnek!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr115049699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2013.01.29. 09:50:17

Rémségek kicsiny boltja.
Szigorúan véve nem növény, ez igaz.

2013.01.29. 12:49:11

tetszik, növényes-filmes listát még nem olvastam, így hirtelen nem is tudok hozzátenni, de gondolkodom.

2013.01.29. 12:50:59

Megvan, Gyilkos paradicsomok támadása!:)

Espl 2013.01.29. 15:34:12

A Thousand Words (2012) - Ezer szó
Eddie Murphy
"Főszereplőnk nagyszájú, sokat beszélő férfi. Egy napon kertjében, szinte a semmiből egy fa nő. Előbb-utóbb rájön, hogy minden egyes kimondott szóval lehullik egy levél a fáról. Egy ismerőse szerint a fa önmagát jelképezi, azaz ha az összes levél lehull a fáról, a férfi meghal."

édeslajos 2013.01.29. 16:17:00

Klasszikus: A kaktusz virága, Cactus Flower, Bergman, Mathau, Hawn, nem is értem hogyan maradhatott ki!

édeslajos 2013.01.29. 16:18:49

Természetesen nem virága, nagy izgalmamban írhattam igy el. Valójában nem tudom, milyen magyar címmel forgalmazták. Mondjuk a Kaktuszvirágra tippelnék.

Bobby Newmark 2013.01.29. 16:22:34

The day of the triffids is kimaradt.

2013.01.29. 16:29:11

@édeslajos: Pedig szerintem az a Kaktusz virága (amiben Matthau fogorvos), de annak csak a címében van emlékeim szerint kaktusz.

Nicker 2013.01.29. 16:50:39

És a muskátli az E.T.-ből?

édeslajos 2013.01.29. 16:52:58

Megnéztem, úgy látszik azért ugrott be elsőre a legrosszabb változat.

édeslajos 2013.01.29. 16:59:44

@shitgun: Nem egészen. Bergman az asszisztense, és a kaktusz, amelyet ápolgat rendületlenül, akkor virágzik ki végre, amikor Matthau rádöbben, hogy szereti őt. Vagyis központi szerepe van a kaktusznak, a kaktusz valójában a Bergman által játszott szerep szimbóluma

Porcelán az elefántboltban 2013.01.29. 20:01:38

Gyűrűk ura fái - tudom, nem fák, hanem entek, fapásztorok... de azért elég cuki, amikor háborúzni mennek. :)

kotyomfitty 2013.01.29. 20:10:25

Back to the future: twin pine mall -> lone pine mall? :-)

Varga Kálmán 2013.01.29. 21:44:02

Galaxis Útikalauz Stopposoknak, zuhanó cserepes virág - feltehetőleg sokkalta többet ismernénk az univerzum működéséről, ha tudnánk, hogy miért mondja azt zuhanás közben, hogy: "Jajj ne, már megint?"

Helkaland 2013.01.29. 22:07:55

Nekem régen személyes kedvencem volt a Zöld kártya (Andy MacDowell + Depardieau), épp a sztori alapját képező fantasztikus télikerttel rendelkező lakás miatt. Ahhoz, hogy a nő megszerezhesse a lakást, férjezettnek kell lennie (már nem emlékszem, honnan ez a hülye szabály...), a férfi pedig épp egy házasság révén remélheti a zöld kártya megszerzését. Aztán persze jól lebuknak, meg közben egymásba is szeretnek, de közben párszor élvezhető a csodás lakás télikertje, meg terasza stb. Szóval ez egy újabb amolyan okos lányos tipp: növény is, meg nem is.

Kendericze Ákos 2014.03.15. 08:34:31

Pinokkió... Bár az is elgondolkodtató, hogy az öreg Gepetto, pont egy kisfiút farigcsál magának valami dögös akáclányka helyett...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása