Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tél, megfázás, citrusok

2 komment

Elképesztően hektikás az időjárás mostanság, tegnap például olyan jó idő volt, hogy újra biciklire ültem, és egy kis túlzással a tavaszban éreztem magam. Holnaptól azonban lehűlés várható, reggeli fagyokat, sőt még hózáport is kilátásba helyeztek az időjósok. Ilyenkor pedig könnyen jön a megfázás, egykettőre az ágyban, egy halom zsebkendő között találhatjuk magunkat. A nátha orvoslásában szerepet játszhatnak gyógyszerek, forró vízben oldandó poralapú készítmények (melyekről mindig rémtörténeteket hallok), és ez a fő szezonja a forró teának is, természetesen citrommal.

tumblr_lul8szfPww1qf36dwo1_500.jpgÉletmentő meleg tea

A citrom a népi gyógyászatban is fontos alapanyaga a megfázás kezelésének, bár a hársfa-, és bodzatea, sőt a gyömbérből készült forró ital is hatásosak, sokan nem veszik a fáradságot, hogy drogériákba menjenek értük (mások pedig egyszerűen szkeptikusak, és a gyógyszerek mellett teszik le voksukat), a citrom viszont mindenhol kapható, mindenki ismeri, tehát könnyen hozzáférhető segítség. A citrom titka a C-vitamin, vagyis az L-aszkorbinsav, mely a szervezet immunrendszerének erősítésében jeleskedik, így harcolva a téli nyavaják ellen. A citrom egyébént nem rendelkezik kiugró C-vitamin tartalommal, jócskán beelőzi azt a csipkebogyó, a petrezselyem, a káposzta, de még a barack is, bár utóbbi mostanában nyilván hiánycikk. A citrom mellett főleg az szól, hogy olcsó, beépült a köztudatba, fogyasztása teában roppant egyszerű, íze pedig kellemes. Az ágyban nyögő beteg érthetően nem káposztát akar rágcsálni.

c-vitamin.jpgA citrusfélék mind jó C-vitamin források

Természetesen magát a gyümölcsöt lehet inkább ajánlani, mintsem a különböző citromleveket, és az is fontos, hogy a C-vitamin magas hőmérsékleten hamar lebomlik, így ne a forró, hanem a kicsit már kihűlt (de persze még meleg) teába tegyük, különben nem sokat ér. A megfázás okozta kellemetlen tünetek enyhítésében már maga a meleg ital is segít, ám ha a citromot olyan teába tesszük, mely egyébként is gyógyhatású, máris megkettőztük a hatást. A fentebb említett bodza és hárs mellett a jó öreg kamilla, a kakukkfű, a lándzsás útifű, a csipkebogyó, és a galagonyalevél is kiválóak, és persze a mézes édesítésről se feledkezzünk meg! 

IMG_1064-Citromfa.jpgA citromfa otthoni nevelése nem ördöngösség

A citromra visszatérve, ez a fanyar, sárga gyümölcs nem csupán megfázás és teaízesítés esetén jöhet jól, hanem házikedvencként is, ugyanis a mi klímánkon is termeszthető, persze nevelése több macerával jár, mintha eredeti élőhelyén, valamely mediterrán országban próbálkoznánk vele. Az alábbi videóban a citrom tartásához kedvet kapó hobbikertészek hasznos alapinformációkhoz juthatnak, és kis szerencsével egyszer majd saját termésből facsarhatnak a teájukba belőle.

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr694999548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása