Megyeri Szabolcs kertész blogja

Komoly gondok

komment

Szeretik a tejbegrízt? Én szeretem. Szombaton ezt a kellemes emlékeket idéző, mellesleg nem túl magasfokú konyhaművészeti jártasságot igénylő édességet reggeliztem volna a terv szerint, de a grízes zacskó kibontásakor hamar eldőlt, hogy nem csak tejbegríz nem lesz reggelire, hanem egy darabig semmi. A grízt ugyanis ellepték a molyok, a látvány pedig volt annyira taszító, hogy maradt a tea, magában. Eléggé felhúztam magam a fiaskón, és utánanéztem kicsit, mit lehet tenni, ha moly van a háztartásban.

Plodia_interpunctella_top_43.jpgAszalványmoly, a gríz réme

A molyról, erről az alattomos pusztítóról az első és legfontosabb információ, hogy ketten vannak. Mármint alapvetően kétféle mollyal gyűlhet meg a bajunk. Az első gazfickó (akivel kalandba bonyolódtam) az aszalványmoly, elegáns nevén Plodia interpunctella. A lepkeformájú (merthogy az is) rovar 8-10 milliméteres, ismertetőjele (a zacskókból előmászás mellett) vörösesbarna szárnya, és az azon keresztben futó szürke csíkja. Ez a lepkeféle roppantul vonzódik az olajos magvakhoz, gabonafélékhez (illetve azok őrleményeikhez), de dohányban, száraztésztákban, csokoládékban, és aszalt gyümölcsökben is megtelepszik. Így az élelmiszerraktárak, kamrák, spájzok és konyhaszekrények ideális helyek számukra. Termékeny fajta, lárváit közvetlenül az eleségbe rakja, a petékből kikelő hernyók pedig az élelemből csomókat gyártanak, amit selyemfonálra fűznek fel. Ebből lesz aztán a gyomorforgató látvány. 

Clothes-moth-Tineola-bise-007.jpgŐ pedig a méltán utált ruhamoly

A másik gonosztevő a ruhamoly (Tineola biselliella) kicsit nagyobb, és hernyói kiválóan áttelelnek a fűtött szobákban. Fő táplálékuk a keratin, melyet megtalálnak gyapjúholmikban, selyemáruban, de a tollpárnák tömését, a bútorok töltőanyagát és a filcet is örömmel fogadják, sőt, ha a szükség úgy hozza, lehullott hajszálakon is eléldegélnek. Áldatlan munkájuk eredményei a jól ismert apró lyukak a ruhákon, textileken, de az ürüléküket is szétszórják, amerre járnak. 

1673040.jpgRuhagyilkosság

Most, hogy megismerkedtünk velük, lássuk, hogy tudjuk őket eltávolítani, lehetőleg természetes anyagok segítségével, anélkül, hogy telefújkálnák lakásunkat, szekrényünket vegyszerekkel. Az első és leghatásosabb szer a levendula, mely kiváló molyűző. A levendula azért különösen alkalmas a célra, mert a nagyszüleink korában elterjedt naftalinnal szemben nem bűzös, sőt kifejezetten kellemes illatú. Egy csokornyi levendula a szekrénybe vagy ágyneműtartóba dugva roppant hatásos. Ha nincs lehetőség friss növényhz jutni, akkor herbáriákból szerezhetünk szárított levendulát, melyet egy textilzsebkendőbe varrva máris kész a riasztó. Illóolaját is használhatjuk, csöpögtessük egy fakockára, és így tegyük a kívánt helyre.

dsc_1127.jpgLevendulás zsákocskák. Készíthetjük, vásárolhatjuk is

A szobában és a konyhában is beválhat, ha kis tálkákban kevés mézet helyezünk ki pár napra. A ragadós édesség halálos csapda lesz a repülő ördögöknek. Jó konyhai megelőző módszer, ha a lisztbe, grízbe (ésatöbbi) egy-két babérlevelet rakunk, az ilyen helyen nem telepdnek meg. A jó öreg ragacsos felületű légypapír is beválik, igaz ennek látványa csak egy fokkal esztétikusabb, mint a molylakta liszteszacskó. A ruhásszekrénybe érdemes pár darab szegfűszeget elrejteni, akár a ruhák zsebébe. Szintén jó riasztót nyerünk, ha egy darabka textilre ánizsolajat cseppentünk, és a ruhák közé tesszük. Érdekes opció a friss dohánylevél, ami jó hatásfokkal működik, persze ha utáljuk a dohány szagát, vagy épp nehéz beszerezni friss levelet, akkor más kell. A konyhában a polcok ecetes lemosása jó prevenció, és az egész lakás molymentesítésében segít a pár órás hűtés, ami télen könnyen kivitelezhető egy hosszú, teljes szellőztetéssel, persze így feljebb kell csavarni a fűtést utána. A terítők, függönyök és szőnyegek védelme legjobban gyenge timsóoldatos kezeléssel végezhető el, a szárnyas rémek menekülni fognak. Fizikai módszerként pedig az alapos porszívózás ajánlható, valamint ha molyunk van a konyhában, pakoljunk ki mindent, a fertőzött holmikat pedig dobjuk ki, és a lisztet, őrölt paprikát, száraztésztát tegyük át zárható dobozokba.

suopursu_kukka_kukk_290807b.gifA mocsári molyűző is kiváló riasztó, nálunk sajnos nem honos

A felsorolt tanácsok közül én is alkalmaztam párat a hétvégén, remélhetőleg beválik az akciósorozat, de ha Önöknek még ezeknél is jobb módszer van a tarsolyukban, kérem szépen osszák meg velem!

pheronettrap.jpgA ragacsos mellett a feromos csapda is hatásos

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr584970514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.18. 11:11:26

A feromonos csapdaval csak az a bibi, hogy tulsagosan hatasos - egeszen messzirol is odacsalja a kis rohadekokat. igy azok is bejutnak a lakasba, akiknek egyebkent eszuk agaban se lett volna.

giriz 2013.05.25. 08:06:17

Én hetente egy alkalommal illatosított füstölőt (gyöngyvirágosat) szoktam használni. 5 perc után már a leg rejtettebb helyről is előjönnek és nagyon zavarodottak így könnyen el lehet kapni ilyenkor a dögöket.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása