Megyeri Szabolcs kertész blogja

Így válasszunk karácsonyfát!

8 komment

Ha karácsony, akkor karácsonyfa. Az évvégi ünnep körüli felhajtás sokaknak visszatetsző, azonban azt hiszem nincs olyan ember, aki ne gondolna jószívvel a feldíszített fenyőre, melyet 24-én körbe lehet állni, mely egy-két hétre különleges atmoszférát varázsol a lakásba. A megfelelő fa kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, akár jó előre gondoskodunk róla, akár az utolsó pillanatokra hagyjuk. A karácsony közeledtével többször fogok foglalkozni az ilyenkor aktuális fenyőfélékkel, de elsőként a választásban, a hazavitt fa helyes tartásában szeretnék pár tanácsot adni.

christmas-tree-nature1024-226431.jpg

A karácsonyfákkal kapcsolatban az első keserű kifogás általában az, hogy szegény példányokat miért vágják ki pár napnyi díszítésért, hogy utána a szemetesekben landoljanak. Tudni kell, hogy az ünnepi fenyők elhanyagolható része származik természetes élőhelyről, erdőből, döntő többségüket mezőgazdasági művelésből szerzik a kereskedők, vagyis direkt erre a célra termesztik őket. Természetesen ettől függetlenül egy élő növényt áldozunk fel a szenteste oltárán, de vigasztaljon minket, hogy erdőt nem károsítunk ezzel a hagyománnyal. A vágott fenyőtől elzárkózóknak van választásuk, a műfenyőtől a kiültethető, földlabdás fán át, egészen a kölcsönzött növényig, ezekről az alternatívákról egy későbbi posztomban szólnék.

6.jpgNordmann fenyők

Nálunk általában 7-8 különböző fajta kerül forgalomba, de a legtöbb helyen három fajtára korlátozódik a karácsonyi fenyőkínálat, ezek a közönséges luc (Picea abies), az elegánsabb ezüstfenyő (Picea pungens), és a drága, de mutatós nordmann fenyő (Abies nordmanniana). A luc a legelterjedtebb, ennek formája tekinthető klasszikusnak, és az ára is mérsékeltebb. Hátránya, hogy leveleit hamar ledobja az átlagos lakásbelsők körülményei közt. A nordmann fenyő tartósabb, és tűlevelei a luccal ellentétben nem szúrósak, ez kisgyermekes családoknál szempont lehet. Az ezüstfenyő magasabb árát kompenzálhatja, hogy leveleit sokáig megtartja. A nálunk forgalomba kerülő fákat elsősorban Vas-, Zala-, és Somogy megyében nevelik, az import darabok pedig főképp Dániából érkeznek.

73927.jpgA fenyők ültetvényekről érkeznek

Mint minden egyéb termék esetében, a vágott fenyőknél is vannak minőségi különbségek. A fenyőket három kategóriába sorolják, az "A" kategóriában a kifogástalan megjelenésű, egyenes szárú, hiánytalan ágrendszerű példányokat találjuk. A "B" osztályba az előbbi kritériumok valamelyikének nem megfelelő darabok kerülnek (görbe törzs, hiányos ágak,), a "C" kategóriás fenyők pedig inkább ágakra darabolva végzik, hogy aztán koszorú, egyéb dísz váljon belőlük. "A" kategóriás fát viszonylag nehéz kifogni, főleg a szentestéhez közeledve. Ha már az árusnál vagyunk, pár trükkel győződhetünk meg választottunk állapotáról. Mikor szemre már megfelelő egy fenyő, a törzsét függőlegesen tartva csapjuk kis erővel a földhöz egyszer-kétszer. Amennyiben levélhullást látunk, a fa már szárad, így keressünk tovább. Szintén jól mutatja a nedvességtartalmat a levélteszt, mely kevésbé feltűnően végezhető el. Hajlítsuk meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd engedjük el hirtelen. Ha a levél "kirúgja" magát, visszapattanva kiegyenesedik, akkor jó lesz, ha kettétörik, nem áll vissza, akkor száraz a növény, és leveleit nagyon hamar elveszti majd. Előfordul, hogy az árus nem engedi, vagy nem nézi jó szemmel a vizsgálódást, ilyenkor valami nem stimmel az áruval, így inkább álljunk odébb. Szintén gyanakvásra adhat okot, ha az eladó fa eleve csomagolva, hálózva van, ilyenekkel főleg az ünnep előtt egy-két nappal találkozni, az élelmes kereskedő gyakran a nyakán maradt gyengébb darabokon próbál így túladni. Ebben sokszor partner a vásárlást az utolsó pillanatra hagyó, kapkodó vevő.

faragás.jpgHasznos a törzs méretre faragása

Érdemes a vásárlásra karácsonyfatalppal érkezni, sok árus rendelkezik tönkfaragóval, így a helyszínen a tartóba méretezhetjük a törzs alját, megkímélve magunkat az általában szenteste délutánján elérkező késes-baltás faragás rémétől. Szintén jó ötlet igénybe venni a csomagolást, ilyenkor a fát egy fémhengeren áthúzva rugalmas hálóval burkolják. Az összefogott ágak nem fognak sérülni, törni a szállítás során, és az otthoni tárolás is egyszerűbb lesz.

1292253207fenyo_arus.jpgJól járunk, ha csomagoltatjuk a fát

Ha sikerült kiválasztani egy szemrevaló, friss, minden teszten jól vizsgázott fát, akkor következik a tárolás kérdése. Semmiképp se vigyük a nagy nap előtt a lakásba fenyőnket, mert a téli, fűtött, sokszor száraz levegőjű szobában megindul a levélhullás, és rossz esetben szentestére csak egy kopasz torzónk lesz. A hűvös, hideg helyek a megfelelők, mint a garázs, kamra, erkély, folyosó, de a kertbe is kirakhatjuk. Hasznos, ha a fát nedves újságpapírral borítjuk, majd nejlonba csavarjuk, így megőrzi frissességét és illatát. 

1992193.jpgSzánjunk a vásárlásra időt, válogassunk,ne hirtelen döntsünk

Lakáson belül is érdemes hűvösebb helyre felállítani a fát, de semmiképp se tegyük fűtőtest közvetlen közelébe, mert úgy nagyon gyorsan kiszárad. A legjobb, ha olyan talpat választunk, melybe vizet lehet tölteni, így az ünnepek alatt a fenyő némi nedvességhez jut. Ha hagyományos tartónk van, akkor a törzs alsó részére nedves rongyot csavarhatunk, vagy alacsony peremű tálkában, cserépalátétben vizet helyezhetünk alá, azonban mindig vigyázzunk az elektromos berendezések, elosztók közelségére, inkább legyen rövid életű a fa, minthogy balesetveszély álljon fenn.

11503129_1_1000x700_karacsonyfa-talp-muanyag-39cm-atmero-x-kerulet.jpgA törzset nedvesen tartó talp növeli a fa díszítőértékét

Karácsonyi fenyőt december elejétől kezdve szinte minden sarkon lehet vásárolni, ám nem teljesen mindegy, hogy hol tesszük. A félreeső helyeken, vagy áruházak parkolóiban jellemzően a kertészetek rostáján kihullott "B"-kategóriás darabokat találjuk, igaz viszonylag olcsón. Az utcai, központi helyeken megtelepedett árusok portékája általában szép (főleg az első időszakban, mikor még nagyobb a választék), ám árban magasabb lehet. A kertészeti árudák kínálatáért sokszor többet kell utazni, de náluk válogatott állomány található, és gyakran a vételár egy részét levásárolható kupon formájában visszaadják. Szintén problémás, hogy a legszebb példányokat jellemzően a szezon elején foghatjuk ki, ilyenkor azonban a hosszabb idejű tárolás jelenthet gondot. A vásárlást az utolsó pillanatra hagyva pedig jelentős kedvezményeket találhatunk, ám ilyenkor a választék gyérebb. Bárhogy cselekszünk, mindig törekedjünk, hogy friss, tartós fát vegyünk, hogy az ünnepi napokat ne árnyékolja be egy kopaszodó, leveleit intenzíven hullató karácsonyfa.

További tudnivalókért katt a videóra!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr544945624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartush 2012.12.05. 18:13:33

Ha valaki dézsás fát szeretne, akkor hol érdemes körülnéznie? Mire figyeljünk választásnál? Hogyan gondozzuk?

kisRita 2012.12.05. 22:33:37

Meg szeretném kérdezni, hogy Szombathelyen fognak fát árulni?

Megyeri Szabolcs 2012.12.05. 22:56:40

@Bartush: pár napon belül egy részletes posztban megpróbálok minden tudnivalót rendszerezni!
@kisRita: sajnos erre nem tudok válaszolni, de minden bizonnyal lesz lehetőség favásárlásra Szombathelyen is, hiszen decemberben mindenhol kínálnak karácsonyi fenyőt!
Kertbaráti üdvözlettel: Szabolcs

kisRita 2012.12.06. 00:27:44

@Megyeri Szabolcs:
azt azért gondoltam, hogy fenyőt lehet vásárolni - minden második bokornál lehet - csak fent azt írta, hogy "nálunk.. lehet kapni" és "árulunk". a kérdésem arra irányult, hogy Önöknél lehet-e vásárolni Szombathelyen. eddig két évben sikerült nagyon rossz fát választani, idén nem szeretnék csalódni..

ezu 2012.12.06. 03:41:02

Leginkább sehogy. Éppen elég a műfenyő.

Megyeri Szabolcs 2012.12.06. 06:56:54

@kisRita: Kedves kisRita, azt hiszem félreértett, a "nálunk" a szövegben Magyarországot akarta jelenti, én magam nem foglalkozom sem fenyőneveléssel, sem árusítással, és nem Szombathelyen élek, tehát a szöveg a honi faforgalmazásban kapható fajtákra utalt. Esetleg él egy fakereskedő névrokonom Szombathelyen? Üdv: Szabolcs

kisRita 2012.12.06. 09:44:36

@Megyeri Szabolcs: igen, akkor félreértettem, bocsánat:) csak az én gépemen oldalt volt egy kis ablak, és abban volt, hogy Vas illetve Zala megyében àrulnak fàt, nem gondoltam, hogy az egy különállò hirdetés.. Tovàbbi szép napot:)

apika2 2012.12.06. 09:54:21

Ha annyival kiegészíthetem az írást: ma már nagyon jó gyorszáras talpakat is lehet kapni (kb 5 000 ft), amelyek fél perc alatt biztonságosan rögzítik a fát, vízzel feltölthetők, és még esztétikusak is.
Amire figyelni kell, hogy a középső rögzítő tüskére egy lendületes ejtéssel érkezzen a fa, utána a szorító kényelmesen egyenesbe állítja a fát.
Előny: gyors, vízpótló
Hátrány: alacsony, tehát aki megszokta hogy a jó öreg magas "befaragós" talpat használ, és alásuvasztja az ajándékot, annak most egy húsz centit rá kell számítania a fa magasságára, hogy alul ritkíthasson.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő