Megyeri Szabolcs kertész blogja

Így válasszunk karácsonyfát!

8 komment

Ha karácsony, akkor karácsonyfa. Az évvégi ünnep körüli felhajtás sokaknak visszatetsző, azonban azt hiszem nincs olyan ember, aki ne gondolna jószívvel a feldíszített fenyőre, melyet 24-én körbe lehet állni, mely egy-két hétre különleges atmoszférát varázsol a lakásba. A megfelelő fa kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, akár jó előre gondoskodunk róla, akár az utolsó pillanatokra hagyjuk. A karácsony közeledtével többször fogok foglalkozni az ilyenkor aktuális fenyőfélékkel, de elsőként a választásban, a hazavitt fa helyes tartásában szeretnék pár tanácsot adni.

christmas-tree-nature1024-226431.jpg

A karácsonyfákkal kapcsolatban az első keserű kifogás általában az, hogy szegény példányokat miért vágják ki pár napnyi díszítésért, hogy utána a szemetesekben landoljanak. Tudni kell, hogy az ünnepi fenyők elhanyagolható része származik természetes élőhelyről, erdőből, döntő többségüket mezőgazdasági művelésből szerzik a kereskedők, vagyis direkt erre a célra termesztik őket. Természetesen ettől függetlenül egy élő növényt áldozunk fel a szenteste oltárán, de vigasztaljon minket, hogy erdőt nem károsítunk ezzel a hagyománnyal. A vágott fenyőtől elzárkózóknak van választásuk, a műfenyőtől a kiültethető, földlabdás fán át, egészen a kölcsönzött növényig, ezekről az alternatívákról egy későbbi posztomban szólnék.

6.jpgNordmann fenyők

Nálunk általában 7-8 különböző fajta kerül forgalomba, de a legtöbb helyen három fajtára korlátozódik a karácsonyi fenyőkínálat, ezek a közönséges luc (Picea abies), az elegánsabb ezüstfenyő (Picea pungens), és a drága, de mutatós nordmann fenyő (Abies nordmanniana). A luc a legelterjedtebb, ennek formája tekinthető klasszikusnak, és az ára is mérsékeltebb. Hátránya, hogy leveleit hamar ledobja az átlagos lakásbelsők körülményei közt. A nordmann fenyő tartósabb, és tűlevelei a luccal ellentétben nem szúrósak, ez kisgyermekes családoknál szempont lehet. Az ezüstfenyő magasabb árát kompenzálhatja, hogy leveleit sokáig megtartja. A nálunk forgalomba kerülő fákat elsősorban Vas-, Zala-, és Somogy megyében nevelik, az import darabok pedig főképp Dániából érkeznek.

73927.jpgA fenyők ültetvényekről érkeznek

Mint minden egyéb termék esetében, a vágott fenyőknél is vannak minőségi különbségek. A fenyőket három kategóriába sorolják, az "A" kategóriában a kifogástalan megjelenésű, egyenes szárú, hiánytalan ágrendszerű példányokat találjuk. A "B" osztályba az előbbi kritériumok valamelyikének nem megfelelő darabok kerülnek (görbe törzs, hiányos ágak,), a "C" kategóriás fenyők pedig inkább ágakra darabolva végzik, hogy aztán koszorú, egyéb dísz váljon belőlük. "A" kategóriás fát viszonylag nehéz kifogni, főleg a szentestéhez közeledve. Ha már az árusnál vagyunk, pár trükkel győződhetünk meg választottunk állapotáról. Mikor szemre már megfelelő egy fenyő, a törzsét függőlegesen tartva csapjuk kis erővel a földhöz egyszer-kétszer. Amennyiben levélhullást látunk, a fa már szárad, így keressünk tovább. Szintén jól mutatja a nedvességtartalmat a levélteszt, mely kevésbé feltűnően végezhető el. Hajlítsuk meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd engedjük el hirtelen. Ha a levél "kirúgja" magát, visszapattanva kiegyenesedik, akkor jó lesz, ha kettétörik, nem áll vissza, akkor száraz a növény, és leveleit nagyon hamar elveszti majd. Előfordul, hogy az árus nem engedi, vagy nem nézi jó szemmel a vizsgálódást, ilyenkor valami nem stimmel az áruval, így inkább álljunk odébb. Szintén gyanakvásra adhat okot, ha az eladó fa eleve csomagolva, hálózva van, ilyenekkel főleg az ünnep előtt egy-két nappal találkozni, az élelmes kereskedő gyakran a nyakán maradt gyengébb darabokon próbál így túladni. Ebben sokszor partner a vásárlást az utolsó pillanatra hagyó, kapkodó vevő.

faragás.jpgHasznos a törzs méretre faragása

Érdemes a vásárlásra karácsonyfatalppal érkezni, sok árus rendelkezik tönkfaragóval, így a helyszínen a tartóba méretezhetjük a törzs alját, megkímélve magunkat az általában szenteste délutánján elérkező késes-baltás faragás rémétől. Szintén jó ötlet igénybe venni a csomagolást, ilyenkor a fát egy fémhengeren áthúzva rugalmas hálóval burkolják. Az összefogott ágak nem fognak sérülni, törni a szállítás során, és az otthoni tárolás is egyszerűbb lesz.

1292253207fenyo_arus.jpgJól járunk, ha csomagoltatjuk a fát

Ha sikerült kiválasztani egy szemrevaló, friss, minden teszten jól vizsgázott fát, akkor következik a tárolás kérdése. Semmiképp se vigyük a nagy nap előtt a lakásba fenyőnket, mert a téli, fűtött, sokszor száraz levegőjű szobában megindul a levélhullás, és rossz esetben szentestére csak egy kopasz torzónk lesz. A hűvös, hideg helyek a megfelelők, mint a garázs, kamra, erkély, folyosó, de a kertbe is kirakhatjuk. Hasznos, ha a fát nedves újságpapírral borítjuk, majd nejlonba csavarjuk, így megőrzi frissességét és illatát. 

1992193.jpgSzánjunk a vásárlásra időt, válogassunk,ne hirtelen döntsünk

Lakáson belül is érdemes hűvösebb helyre felállítani a fát, de semmiképp se tegyük fűtőtest közvetlen közelébe, mert úgy nagyon gyorsan kiszárad. A legjobb, ha olyan talpat választunk, melybe vizet lehet tölteni, így az ünnepek alatt a fenyő némi nedvességhez jut. Ha hagyományos tartónk van, akkor a törzs alsó részére nedves rongyot csavarhatunk, vagy alacsony peremű tálkában, cserépalátétben vizet helyezhetünk alá, azonban mindig vigyázzunk az elektromos berendezések, elosztók közelségére, inkább legyen rövid életű a fa, minthogy balesetveszély álljon fenn.

11503129_1_1000x700_karacsonyfa-talp-muanyag-39cm-atmero-x-kerulet.jpgA törzset nedvesen tartó talp növeli a fa díszítőértékét

Karácsonyi fenyőt december elejétől kezdve szinte minden sarkon lehet vásárolni, ám nem teljesen mindegy, hogy hol tesszük. A félreeső helyeken, vagy áruházak parkolóiban jellemzően a kertészetek rostáján kihullott "B"-kategóriás darabokat találjuk, igaz viszonylag olcsón. Az utcai, központi helyeken megtelepedett árusok portékája általában szép (főleg az első időszakban, mikor még nagyobb a választék), ám árban magasabb lehet. A kertészeti árudák kínálatáért sokszor többet kell utazni, de náluk válogatott állomány található, és gyakran a vételár egy részét levásárolható kupon formájában visszaadják. Szintén problémás, hogy a legszebb példányokat jellemzően a szezon elején foghatjuk ki, ilyenkor azonban a hosszabb idejű tárolás jelenthet gondot. A vásárlást az utolsó pillanatra hagyva pedig jelentős kedvezményeket találhatunk, ám ilyenkor a választék gyérebb. Bárhogy cselekszünk, mindig törekedjünk, hogy friss, tartós fát vegyünk, hogy az ünnepi napokat ne árnyékolja be egy kopaszodó, leveleit intenzíven hullató karácsonyfa.

További tudnivalókért katt a videóra!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr924945624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartush 2012.12.05. 18:13:33

Ha valaki dézsás fát szeretne, akkor hol érdemes körülnéznie? Mire figyeljünk választásnál? Hogyan gondozzuk?

kisRita 2012.12.05. 22:33:37

Meg szeretném kérdezni, hogy Szombathelyen fognak fát árulni?

Megyeri Szabolcs 2012.12.05. 22:56:40

@Bartush: pár napon belül egy részletes posztban megpróbálok minden tudnivalót rendszerezni!
@kisRita: sajnos erre nem tudok válaszolni, de minden bizonnyal lesz lehetőség favásárlásra Szombathelyen is, hiszen decemberben mindenhol kínálnak karácsonyi fenyőt!
Kertbaráti üdvözlettel: Szabolcs

kisRita 2012.12.06. 00:27:44

@Megyeri Szabolcs:
azt azért gondoltam, hogy fenyőt lehet vásárolni - minden második bokornál lehet - csak fent azt írta, hogy "nálunk.. lehet kapni" és "árulunk". a kérdésem arra irányult, hogy Önöknél lehet-e vásárolni Szombathelyen. eddig két évben sikerült nagyon rossz fát választani, idén nem szeretnék csalódni..

ezu 2012.12.06. 03:41:02

Leginkább sehogy. Éppen elég a műfenyő.

Megyeri Szabolcs 2012.12.06. 06:56:54

@kisRita: Kedves kisRita, azt hiszem félreértett, a "nálunk" a szövegben Magyarországot akarta jelenti, én magam nem foglalkozom sem fenyőneveléssel, sem árusítással, és nem Szombathelyen élek, tehát a szöveg a honi faforgalmazásban kapható fajtákra utalt. Esetleg él egy fakereskedő névrokonom Szombathelyen? Üdv: Szabolcs

kisRita 2012.12.06. 09:44:36

@Megyeri Szabolcs: igen, akkor félreértettem, bocsánat:) csak az én gépemen oldalt volt egy kis ablak, és abban volt, hogy Vas illetve Zala megyében àrulnak fàt, nem gondoltam, hogy az egy különállò hirdetés.. Tovàbbi szép napot:)

apika2 2012.12.06. 09:54:21

Ha annyival kiegészíthetem az írást: ma már nagyon jó gyorszáras talpakat is lehet kapni (kb 5 000 ft), amelyek fél perc alatt biztonságosan rögzítik a fát, vízzel feltölthetők, és még esztétikusak is.
Amire figyelni kell, hogy a középső rögzítő tüskére egy lendületes ejtéssel érkezzen a fa, utána a szorító kényelmesen egyenesbe állítja a fát.
Előny: gyors, vízpótló
Hátrány: alacsony, tehát aki megszokta hogy a jó öreg magas "befaragós" talpat használ, és alásuvasztja az ajándékot, annak most egy húsz centit rá kell számítania a fa magasságára, hogy alul ritkíthasson.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása