Megyeri Szabolcs kertész blogja

Waldorf kertészkedés

Szólj hozzá!

Az idei iskolakezdéskor két alkalommal is foglalkoztam a tanintézmények zöldítésének gondolatával. Felvetésem szerint a tanulóknak szükségük van a növényekre, az élő környezetre, melyet az iskolák udvarán is meg lehet teremteni, de az osztályteremben is mindenhol van lehetőség, hogy a stresszt oldó, az egyhangúságot megtörő növényeket helyezzenek el. Az ilyenfajta dekoráció nem csupán a szépérzékre hat, hanem amennyiben a gyermekek gondozzák, akkor a felelősségre, a rendszerességre nevelés kiváló eszköze is lehet.

Waldorfschule-327Heidelberg.jpgKert tanóra egy német Waldorf suliban

Az említett régebbi posztokból kimaradt egy fontos fejezet, ugyanis van olyan iskolatípus Magyarországon, melyben a környezeti nevelésnek fontos része, sőt, a kerettanterv egyik sarkalatos pontja a kertészkedés, a növénygondozás. Ez a Waldorf iskola. Talán sokan hallottak már ezekről az iskolákról, akit részletesen érdekel Waldorf-metódus és filozófia, IDE kattintva lapozhat bele a kerettantervükbe.

waldorf_1_300x400.jpgWaldorfos tankert (Karlsruhe)

A Waldorf iskolákról sokféle véleményt hallani, a kritikusok legfőbb ellenérve, hogy a Waldorf szemlélet teljesen szembemegy a jól megszokott, hagyományos, poroszos iskolafelfogással. Nekem nem tisztem pedagógia kérdésekben állást foglalni, az azonban vitathatatlan tény, hogy ezekben az intézményekben sok tekintetben haladó szellemiségű oktatás zajlik, és a pedagógusok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a természetet, az élő környezetet közel hozzák a diákokhoz, teszik mindezt úgy, hogy nem kizárólag a tankönyvekből ismertetik meg a gyerekekkel a minket körülvevő élővilágot. Talán nem kell különösebben hangsúlyozni ennek a felfogásnak az előnyeit, és kedvező hatásait.

Az alábbi videó idén nyáron készült, az Óbudai Waldorf Iskolában lezajlott közös kertszépítést örökítette meg. Átfogó képet ugyan nem nyújt a Waldorf szellemiségről, az azonban még ebből a kis epizódból is kiviláglik, hogy az itteni tanulók nyitottan, érdeklődően viszonyulnak a kerti munkához, a növényekhez és a közvetlen környezetük megszépítéséhez. 

És hogy van-e tanulság? Annyi mindenképpen, hogy akár alternatív megközelítésben, akár a hagyományos iskolai felfogásban, a növényeknek helyük van a nevelésben, a pedagógiában. Azok a gyermekek, akik napi, ráadásul szoros kapcsolatban állnak az élő környezettel, bizonyára nyitottabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, és a szabad levegőn eltöltött idő vitán felül a javukra válik.

Képek: innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr74903904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása