Megyeri Szabolcs kertész blogja

A bolond kalapos

21 komment

Az őszi időszak szomorú "slágere" a gombamérgezés, pár nappal ezelőtt például vezető hírként számoltak be a híradások egy csoportos gombamérgezési esetről. A téma elcsépeltnek tűnhet, azonban alig múlik el év súlyos, vagy akár halálos kimenetű mérgezés nélkül, így mindig elkerülhetetlen megemlíteni a legfontosabb tudnivalókat. Mivel a komoly mérgezések 98%-a a gyilkos galócához köthető, ennek a fajtának a bemutása a leglényegesebb. Fontos azonban kihangsúlyoznom, hogy írásomnak nem célja a szóban forgó gombafajta beazonosításában való segítség, a természetben szedett gombákat csak szakértő vizsgálhatja meg biztonságosan!

BELFLD-gomba-1.jpgGombaszezon van

A gyilkos galóca több szempontból roppant veszélyes. Hasonlít több ehető gombára, így a vizsgálatban járatlan gombaszedők sokszor összetévesztik egyéb fajtákkal. Emellett a mérgezés lefolyása is alattomos, mivel a tünetek későn jelentkeznek, ráadásul az első rosszullétet egy átmeneti javulási szakasz követi, így a betegek sokszor csak későn jutnak el orvoshoz. Lássuk hát, ki is ez a veszélyes gomba.

amanita_phalloides.jpgGyilkos galóca

A gyilkos galóca (Amanita phalloides) egész Európán elterjedt, nyártól őszig jelennek meg termőtestei. A nagyobb gombák közé tartozik, magassága 7-20 centiméter lehet, elsősorban tölgyesekben, fenyvesekben, fák tövében található meg, de tulajdonképpen bárhol összefuthatunk vele, ahol számára megfelelő fafajok élnek. Az esős, meleg nyár, és az enyhébb ősz elősegíthetik tömeges elterjedésüket, ilyenkor a mérgezések száma is megnő. Karcsú, fehér tönkje van, kalapja fehéres, olíva-, esetleg sárgászöld színű. Gallérja és bocskora is van, ezért hasonlíthat az ehető erdei csiperkére, azonban fontos különbség, hogy a galóca lemezei mindig fehérek, míg a csiperkének korától függően rózsaszínes, vagy barnás lemezei vannak. A fiatal gyilkos galóca tojáshéjszerű burka a pöffeteghez teszi hasonlóvá. Más esetekben a külsőre sokban egyező tarlógombával téveszthető össze a galóca, ám lényeges eltérés, hogy a tarlógombának nincs bocskora. Azonban a galóca bocskora a földhöz nagyon közel helyezkedik el, és a késsel levágott gomba esetében ez a differencia nem szembetűnő.

007-Amanita-Phalloides.JPGAz idősebb gyilkos galóca kalapja kiegyenesedik

A gyilkos galóca fő méreganyagai az amatoxinok és fallotoxinok. Az emberi szervezetben az amatoxinok okozzák a súlyos bajt, a fehérjeszintézishez szükséges enzimet gátolják, ezért elsősorban a májban fejtik ki hatásukat, de a veséket is károsítják. A gyilkos galóca nagyon kis adagja is roppant veszélyes, ám még rosszabb, hogy a mérgezés lefolyásának sajátosságai miatt a betegek általában későn kerülnek szakszerű segítség közelébe. Az első tünetek ugyanis csak az elfogyasztást követő 8-24 órában lépnek fel, általában heveny hányás és erős hasmenés formájában, melyet a kiszáradás miatt fejfájás, gyengeség és általános rosszullét kísér. A tünetek később enyhülnek, ezért az érintettek sokszor megnyugszanak, de a mérgezés ekkor válik igazán pusztítóvá. Ha a beteg az első fázisban, rögtön a riasztó tünetek kialakulásakor nem fordul segítségért, akkor jellemzően csak 2-3 nap múlva kerül orvoshoz, ekkorra azonban már végzetes is lehet a mérgezés. A statisztikák szerint a gyilkos galóca mérgezéseknek 10-15 %-a végződik halállal, ami jelentős javulás a múlt század első feléig általános 60-70%-os halálozási arányhoz képest. A túlélők gyakran maradandó károsodást szenvednek, előfordul, hogy csak májátültetés mentheti meg őket.

galoca.jpg

A gyilkos galócát kíséri pár meglehetősen káros tévhiedelem. Sokan tartják úgy, hogy forrázással a méreg hatástalanítható, ám a galóca 5 toxinjából ez csupán az egyikre igaz, így a forrázás, főzés nem közömbösíti a mérget. Mások szerint a kalap bőrének lehúzása iktatja ki a veszélyes mérget, ez sem igaz. Tévhit az is, hogy a csigarágta gomba nem lehet mérgező. A csigák nem érzékenyek a galóca mérgére, így a csiganyomos gomba még ugyanúgy lehet mérgező. Létező hibás elemzési metódus a kanálpróba, mely szerint a gomba főzővizébe mártott fém kanál elszíneződése jelzi a veszélyt. Természetesen ez a módszer sem hatásos, bár a kanál ugyan elszíneződhet, de ez nem áll kapcsolatban a gomba mérgező mivoltával. Meg kell még említeni hogy a mérgező gombákat sokszor megtévesztően ábrázolják, téves képet alakítva ki azokról. Mesékben, mesekönyvekben, de akár komolyabb híradások illusztrációjaként gyakran látni csúf, ronda, vagy épp feltűnő színű (általában piros) mérgező gombákat, ám a gyilkos galóca egyáltalán nem csúnya (és nem is piros), ahogy igaz ez több más kártékony fajtára is.

image.jpegA szedett gombát szakemberrel vizsgáltassuk be!

Mit tehet akkor, aki meg szeretné előzni a mérgezést? Az alábbi pontok nagyon fontosak:

-Szaktudás nélkül sose gyűjtsünk vadon gombát!

-A saját szedésű gombát MINDEN esetben szakértővel vizsgáltassuk be, erre a piacokon és egyéb kijelölt helyeken ingyenes lehetőség kínálkozik! Ne próbáljuk könyvek, vagy internetes segítség alapján beazonosítani a gombákat! (Ezen írás sem azért készült, hogy a gyilkos galóca beazonosításában segítséget nyújtson!)

-Sose fogadjunk, készítsünk és fogyasszunk el ismeretlen forrásból szerzett, vagy kapott gombát!

-Ha súlyos hasmenéssel és hányással járó rosszullét alakul ki, és az elmúlt egy napban fogyasztottunk gombát, haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget!

Képek: innen, inneninnen, innen, innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr774901881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idolomantis 2012.11.12. 20:01:33

Tanács a még nem rutinos gyűjtőknek: sok mérgező gombának (pl. a galócáknak) a spórája is mérgező, ami az amúgy ehető gombákra szóródva szintén mérgezést okozhat. Ezért aki gombát szedni indul, jó ha visz magával sok újságpapírt, hogy a kosárba rétegezve minden gombát egyesével el tudjon választani. Személy szerint az 1 gomba/ 1 zacskó megoldást tartom a legbiztonságosabbnak. Nem túl környezetbarát, de legalább a szakértő nem fogja a teljes kosár tartalmát kidobatni, csak mert a tetején talált egy komolyabban veszélyes példányt - aki ritkábban jár, ezt javaslom.
A ráadásul a környezet hatására a galócák színe-alakja nagyon megváltozhat, ezért kapták anno a "változatos gyilkos" indián nevet.

A legveszélyesebb gombász, aki rutinosnak hiszi magát. Azért mert van 1-2 gomba amit "biztonsággal felismer", továbbra is vigye el őket szakemberhez, mert az lehet, tudja, hogy néz ki a csiperke (csak példa, szinte minden honos gomba keverhető valamivel!!), de azt nem, hogy mik azok az apróságok, amivel a hozzá legjobban hasonló 6-8 fajtól elkülönítik, mert azokról lövése sincs.
Sokat elárul, hogy a kedvenc professzorom, 50+ év vadontermő nagy gomba szakértelemmel, elviszi a munkatársához felülvizsgálatra a friss szedését..

Aki lelkes, nyugodtan járhatja a környéket gombákért, a sok veszedelem ne szegje kedveteket, csak az alap szabályokat sem szabad elfelejteni, egyébként hatalmas élmény! ;)
Üdv: aki gombából ír szakdolit :)

Megyeri Szabolcs 2012.11.12. 21:26:09

@idolomantis: köszönöm az értékes kiegészítést! Szabolcs

mangorlo 2012.11.13. 00:07:27

jó és alapos bejegyzés, azzal pontosítanám, hogy aki ismeri a gombát az legyen résen, annak nem kell állandóan vizsgáltatni. de aki nem, annak igen

a spórás dolgot meg én nagyon vitatom, amúgy meg aki ismeri a gombát nem fog gyilkost szedni a vargánya mellé. szerintem simán hülyeség ez a spóra lemérgez téma...

nagyon nagyon nagyon oda kell figyelni és nincs baj, kell előzetes gombaismeret, és nincs baj. én már sose vizsgáltatom be a gombáimat. múlt héten elvittem az illatos pereszkéimet két piacra, egyik helyen se ismerték fel. ott általában olyanok vannak akik ismerik az alapfajokat és a többit kidobják. mondjuk jobb a biztos.

csak azért írtam ezt az egészet be, hogy nem kell ettől a gombatémától betojni, de komolyan kell venni

villamos alóli kacaj 2012.11.13. 00:57:31

A mi házunkban is lakott egy bolond kalapos.

2012.11.13. 01:00:06

@mangorlo: én nem értek hozzá, de minden híradós riportban azt mondják, hogy a vizsgáló elveszi, és kidobja az egész pakkot, ha egy rossz is van benne. Ez nem a spóra miatt van? Egyébként nem szeretem a gombát, úgyhogy én nm vagyok veszélyben:)

2012.11.13. 01:01:05

@villamos alóli kacaj: ha még bocskoros paraszt is volt, akkor galóca volt!

Llychllyn 2012.11.13. 01:14:47

Egyszerű, csak azt szedjük le, amit tutira felismerünk. Gyilkos galócát meg minek szednék... Még azt se, ami a közelében nőtt.

Mondjuk az, aki összekeveri a galócát a pöfeteggel, nagy valószínűséggel simán hülye (a galócatojás egy dolog, de ahhoz is nagyon meg kell erőltetnem magam, hogy összekeverjem: a gombát felvágom, a kis pöfeteget - ha óriás lesz - minek szedjem le, a bimbósat meg eleve minek, de akkor sem galócagyanús).

Nálunk van, aki a császárgombát sem eszi, mert nem ismeri. Most jobban járnék, ha cirka 15 év gombászás után elvinném - az egyébként teljesen ehető - gombáimat valakihez, aki még a pereszkét sem ismeri fel?

De ha valaki nem ismeri, nem tudja, satöbbi, akkor ne is szedjen gombát, mert fölösleges macera vele rohangálni, oszt a végén még - ha megspórolja az utat - még el is patkol.

És igen, ezt nem könyvből kell tanulni, hanem valaki mástól a terepen:)

És ha a legkisebb kétség is felmerül, akkor inkább hagyjuk békén a gombát, kockáztatni fölösleges, ha jó gombaszezon van, vargányából-őzlábból-galambgombából fel lehet tankolni, fölösleges mással foglalkozni. A fagombák megint mások, de ott is van néhány abszolút felismerhető fajta, azokat kell szedni.

Ha pedig valaki az óriáspöfeteget összekeveri valamivel, az csak egy focilabda lehet...

zsírvezér 2012.11.13. 02:13:50

Pedig minden gomba ehető

Llychllyn 2012.11.13. 02:24:07

Ja, van az a vicc, hogy a faszi bekerül gombamérgezéssel a kórházba, gyomormosás, összekapja magát, hazamegy.
Két hét múlva ugyanúgy bekerül, megint lemegy a műsor, hazamegy.
Két hét múlva ismét bekerül, ismét gombamérgezéssel, gyomormosás, de az orvos kíváncsi lesz, utánanéz a betegnek, és kiderül, hogy az illető gombaszakértő.
- Józsi bátyám, most látom, hogy maga gombaszakértő, minek eszi akkor a mérgesgombát?
- Hát, mert finom...

tudom, rossz volt, egyes, leültem.

De zsírvezér kommentje ezt hozta ki belőlem, sajnálom:)

r k 2012.11.13. 07:09:09

@Llychllyn: ráadásul nem mérgező gomba is lehet rosszízű, az sem javallják fogyasztani. A gyilkos galóca finom gomba, állítólag. A császárgomba szintén galóca, csak alapból sárga színű (piros kalappal). Ez az egyik legfinomabb és ehető gomba.

Aki nagyon akar gombázni, de semmiben nem biztos, kezdjen a vargányákkal, ott nincs halálosan mérgező.

Pl. a mesegomba (légyölő galóca) sem halálos, állítólag:)

alfa.orionis 2012.11.13. 08:30:27

@Llychllyn: Pedig a lila pereszke nagyon finom:)

Édesapám vadász volt, sokszor szedtünk gombát. Ahogy mondod, vargánya, őzláb, pöffeteg, erdei csiperke, lila pereszke, szegfűgomba,ha szerencsénk volt, rókagomba, azt slussz. Persze ment az "Apaaaa, ez jóóóóó????" :Đ

Ráadásul voltak titkos gombázó helyeink, soha nem szedtük le az összeset, hagytunk a következő alkalomra is.

Meg ott vannak még a galambgombák-na ott be lehet választani a hánytatót, de az nem vészes:) Emlékszem, gyerekkoromban egy gombavadász kosárszám hordta a keletnémeteknek a kempingbe. Időnként hánytak rendesen, de mivel nem volt világos, hogy a gombától-e vagy a piától, másnap újra boldogan vásárolták :Đ

2012.11.13. 08:38:34

@alfa.orionis: bearanyozta a reggelemet a keletnémetes sztori, kösz:)))

trolipotlo 2012.11.13. 09:29:02

Minden helyen azt írják, hogy vigyük el szakemberhez a gombát. Egyet is értek, de azért halkan megkérdezem: mégis mi lenne, ha végre már egy gombaszakértő venné a fáradságot és leírná, hogy ő konkrétan hogyan tudja tökéletes magabiztossággal felismerni a gyilkos galócát egy kosár gombából, mondjuk a Wikipédiára. Pár pontban összeszedve, érthetően leírva terjedhetne ez az eddig hét pecsét alatt őrzött titok.

Értem én, hogy rengeteg más mérges gomba van, amikhez egy vastag könyvet be kell magolni, de talán ha már az óvodában megtanítanák a gyerekeknek, hogy nem csak a fehér pöttyös a hamis, hanem az 5-10 legmérgezőbbet/legelterjedtebbet megtanítanák, máris több száz emberéletet menthetnének meg...

2012.11.13. 09:45:35

@trolipotlo: A gyilkos galóca korától függően máshogy néz ki, több színárnyalata is van, szóval nem olyan könnyű felismerni, én ezt gugliztam ki. Talán nem jó ötlet, ha némi gyorstalpaló után ráeresztjük az embereket egy olyan gombára, ami halálos is lehet. Az ember iinlább vegyengombát boltban, abból baj nem lehet.

trolipotlo 2012.11.13. 10:37:19

@shitgun: az a baj, hogy fogalmam sincs, milyen nehézségi fokot jelent a gy.g. szakszerű felismerése: hasonlítsam az olajcseréhez, ami otthon is elvégezhető, vagy egy szívműtéthez, amit már nem szívesen csinál odahaza az ember. De ha megnézel egy gombaszakértőt, milyen gyorsan válogatja a gombákat - há nehogy má ne tudjam megtanulni.

Egyébként én is utánanéztem: gombanet.hu/tanfolyami-tananyagok1, a gombaszakelleőri tanfolyam 128 órás, 200 gombát tanítanak meg.

Áhhh, megyek, oszt jelentkezek ellenőrnek. Gondolom, a vizsgán eléd tesznek egy rakás gombát és ki kell válogatnod fél kilót, amiből a helyszínen főznöd kell és elfogyasztanod. A túlélők oklevelet kapnak. :)

Llychllyn 2012.11.13. 12:27:44

@alfa.orionis:
Ez a keletnémetes sztori nagyon jó:)
A sátántinóruba bele lehet nyúlni, ha valaki nagyon nem ismeri a dolgokat, de állítólag attól is max okádsz egy jót. Én mondjuk a változékony tinórut sem szedem le, ha az már kijött, bízom benne, hogy van valami nemesebb zsákmány is valahol:)

A császárgomba tényleg iszonyú jó, de mondom, nálunk sokan nem szedik, félnek tőle. Galambgombától még nem hánytam:)

A nemrégiben történt gombamérgezéses esetnél is fölment bennem a pumpa, a legtöbb hírben teljesen úgy beszéltek a dologról, mintha a gyűrűs tuskógomba is mérgező lenne. A wikipedián egyébként bírom az ilyeneket, hogy a gyűrűs tuskógomba nyersen gyomorpanaszokat okozhat... Hogy a bánatba ne okozna, ki az a hülye, aki nyersen enné?

Shitgun, valóban jó lenne, ha ezeket már az óvodában/iskolában megtanítanák a gyerekeknek, baj nem lehet belőle, a gyilkos galócát pl szerintem nem túl nehéz felismerni, színváltozatok ide vagy oda... Eleve nem lenne rossz, ha az emberek nem teljesen amatőrként járkálnának az erdőbe, hanem ismernék egy kicsit a gombákat, a gyümölcsöket és az illendő viselkedést (ne dobáljuk szanaszét a szemetet, ilyenek). Láttam olyan kiránduló családot, akik nem ismerték föl a SZEDRET.

Na mondjuk ezeket a gombaszedés minden formájáról lebeszélném...:)

mangorlo 2012.11.13. 19:19:07

@Llychllyn: a sátán az egy nagyon kellemetlen hányásos fosósat csinál, olvastam a index gombázós topicjában egy leírást, saját történetet mesélt ott el egy fickó

ezt már másoknak is: amúgy a gyilkos galócát könnyű felismerni, van neki nagy bocskora, azaz a tojás amiből kinőtt annak a maradványa jól láthatóan ott van az alján, aztán van neki gallérja, fehér lemezei, tönkje kígyóbőrszerűen mintázott. kalap teteje legtöbbször zöldes. akit érdekel a gombaszedés végezzen el egy alapfokú tanfolyamot, ott megtanítják a legfontosabb ehető és nem ehető gombákat. ez mondjuk csak arra elég hogy kb felismerd hogy mit szedtél, ilyenkor jön az hogy mindent elviszünk vizsgálóhoz, és tanulunk. és sok tapasztalat után már ránézésre több méterről ki lehet szúrni a gyilkost, meg egy csomó csemegegombát. csomót meg csak alapos vizsgálat után

Llychllyn 2012.11.14. 10:21:16

@mangorlo: nem hangzik valami jól, de valószínűleg nem hal bele az ember... Mondjuk én le nem szedném (a változékony tinórut se, mondom), de még mindig jobb egy komoly gyomorrontásra futni, mint meghalni.

Aki tényleg tutira akar menni, szedjen óriáspöfeteget és májgombát:)
Vagy sárga gévagombát, de én abból eddig a legtöbbször csak iszonyúan kukacosakat találtam. De ha valaki hajlandó vele tökölni, nagyjából bármilyen ártéri részen jópár kilóval össze tud kapkodni.

mangorlo 2012.11.14. 12:01:10

@Llychllyn: jó de a rizike az rizike. nekem a vargánya és a varashátú galambgomba mellett ott van az első háromban

íz és íz mellett is van óriási különbség, és van olyan gomba amiért megéri a tüskék között négykézláb kúszni a sárban. a rizike pont ilyen

Llychllyn 2012.11.15. 12:33:37

@mangorlo: Hogyne lenne; sose felejtem el, amikor az akácosban másztam talán egy őzláb után (azért is megéri), és valahogy kifelé tolatva a seggembe állt egy tüske...:)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása