Megyeri Szabolcs kertész blogja

A Margitsziget őszi arcai

komment

Budapestieknek a Margitszigetre kisétálni sokszor olyan, mint egy jó étteremben rántotthúst rendelni. Kicsit unalmasnak, túlontúl ismertnek, közhelyesnek számít. Pedig ahogy rántotthúsból is van különleges, úgy a Margitsziget is tartogat ritkán látható szépségeket a sétálóknak, és ez a kijelentés ősszel is érvényes. Aki nem hiszi, olvassa el Kéméndi Zsolt kollegám friss és forró képes beszámolóját!

A meteorológia egyre harsányabban zengi, hogy nyakunkon a tél, erőteljes lehűlés, talajmenti fagyok, havazás. A növények többsége ilyenkor levetkőzik, és elkezdi aludni téli álmát. Sokan pont ezért nem szeretik az őszt, mivel lehangolónak látják, ahogy a levelek hullanak, borongós az idő. De fordítsuk meg a dolgot: a lombhullató növények természetes rend szerint lekopaszodnak, hogy aztán tavasszal újra a legszebb formájukat hozva gyönyörködhessünk bennük. Ez a természet körforgása. Ha folyamatosan virágozna a Magnolia, akkor nem lenne olyan különleges tavasszal. Ilyenkor ősszel legalább olyan csodálatos a sárguló-barnuló-vörösödő levelek sziluettje, mint a virágbimbók tavaszi nyílása és akkor még nem beszéltünk az ilyenkor tündöklő egyéb növényekről. Kerekedjünk fel tehát az őszi lehangoltságból és tegyünk egy sétát fővárosunk legkedveltebb közparkjában, a Margitszigeten.

1.jpg

Már messziről fel fog tűnni, hogy most kissé másképp fest a sziget. A szokásosnál kevesebb a zöld és több a barnás-sárgás árnyalat. Ha sikerül egy derültebb napot kifognunk, akkor lesz igazi az élmény. Higgyük el, a természet nem szomorú, csupán megmutatja nekünk, hogy ilyen formában is tud szemet gyönyörködtető lenni.

2.jpg

Már a szigeti bejárón fogad minket az őszi színkavalkád, sárgásan csillogó lombozat vonzza tekintetünket a Szökőkútig. Itt álljunk is meg egy pillanatra. Amint a kihelyezett táblán is olvasható, hamarosan indul a Szökőkút és környékének felújítása. Díszburkolatot, már régóta hiányzó padokat, új cserjéket és növénykiültetéseket, fényjátékot. térfigyelő kamerákat és felújított szökőkutat ígérnek. Eddig is sokan pihentek itt a fűben, az átsétálók ösvénye viszont szabályos "sárvonal" lett egy-egy eső után. Most ez rendezett formába kerül.

3.jpg

Továbbsétálva elhaladunk a Casino mellett, ott egy bódéból kürtöskalács illata csapja meg az orrunkat. A hatalmas gesztenyefákkal szegélyezett út az első nagyobb belső rétig vezet. Itt körbenézve a fű zöldje szépen kiemeli a fák ezerféle színárnyalatát.

4.jpg

Már a szigeti vadaspark őzei is őszi bundába öltöztek.

5.jpg

A felújítás nem áll meg a Szökőkútnál, a Rózsakert is megújul. Új rózsaágyások, pergolarendszer felújítás, automata öntözőrendszer és térfigyelő kamerák fognak várni minket hamarosan. A kert érdekessége, hogy fénykorában, az 1880-as években az akkori világ összes (1400!) rózsafajtáját termesztették itt, 16 000 példányban.

6.jpg

7.jpg

A víztorony mellett sétálva már messziről látható a sziget egyik legnagyobb platánja, ami koronaformája miatt európai szinten is nyilvántartott fa. Majdnem földig hajló ágait sajnos sokan másszák meg egy fénykép erejéig, nem feltétlen ügyelve a fa korára és értékére.  A platán indult a 2012-es Év Fája versenyen, de sajnos nem került be a döntősök közé.

8.jpg

9.jpg

A szigeti séta utolsó állomása a Japánkert, ahol a vízesés hangja teljesíti be a békességet, amit a természet áraszt. A lassan lenyugvó nap utolsó sugarai még megvilágítják a japán juhar tűzvörös színű őszi lombozatát. Hűvösre fordul az idő, de a sziget sötétben is gyönyörű, érdemes megvárni míg lenyugszik a nap és úgy sétálni vissza, a Margit-híd irányába. A sétány melletti lámpasor érdekes, romantikázásra alkalmas formákat világít meg a növényzetből.

10.jpg

Visszaértünk a szigeti bejáróhoz. Remélem, hogy a természet és a sziget csodálóinak ez a poszt meghozza a kedvét, hogy egy őszi élménysétát még beiktassanak mielőtt megérkezik a tél. Valóban gyönyörű a sziget ilyenkor is, kár kihagyni. Irány a Margitsziget!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr814874558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.28. 19:33:38

Annyira jó fejek a vadaspark állatai! Ott voltam éppen amikor a gondozójuk megjelent mert eljött az etetés ideje és a tyúkoktól kezdve a szamárig kotkodácsolva, üvöltve szaladtak felé. A kutyák meg farkukat lobogtatva csaholtak. :))

Hangulatosak ezek a képek a Margitszigetről. Hiába elcsépelt hely én akkor is nagyon szeretem... :))

kemizsolt 2012.10.28. 20:13:11

Én is nagyon szeretem ezt a kis vadasparkot. Remélem, hogy a szinte minden évben felmerülő financiális problémák ellenére megmarad ez a kis sziget a szigeten. Akárhányszor elsétálunk mellette, mindig megállunk mi is. Nem lehet megunni. Nekünk a pávák a kedvenceink.

Hmmm... 2012.10.29. 17:44:18

A szép őszi képekkel megtűzdelt írás a meglévő gondokat elfedi... az őszi lomb és az avar színkavalkádja, pláne az este sejtelmes fénye ápol s eltakar... és úgy tűnik, hogy az írás csak egy hiánypótlás: pár szavas híradás bizonyos, már eldöntött fejlesztésekről (a szökőkút és a Rózsakert "rendbehozásáról"). Sajnos, a belengetett fejlesztésekről nincs érdemi infó; a szökőkútnál levő táblán látható "látványterv" alapján pedig az az érzésem, hogy egy természettől/embertől idegen "megoldást" terveznek; olyat, ami nem egy olyan kvázi botanikus kertbe lenne való, mint a Sziget.

kemizsolt 2012.10.29. 22:07:11

@Hmmm...: A poszt a Margitsziget őszi szépségét hívatott bemutatni azok számára, akiknek nincs módjuk kijutni oda. Kimondottan az a célja, hogy egy séta-programot ajánljon mindenkinek, aki elolvassa. A Szökőkút és a Rózsakert felújítása csak említés szinten került bele a cikkbe. A fejlesztések pontos elemzése több utánajárást igényel, sőt akár saját posztot. Saját - előzetes - véleményem szerint a Szökőkút körüli díszburkolat, ami a port és esetenként a sarat váltja, jó ötlet, tekintve, hogy azt a teret intenzíven használják az emberek, érdemes valamilyen módon burkolni. De ennek mikéntje teljesen más téma. A sziget pedig nem botanikus kert, hanem közpark, ezáltal teljesen más a funkciója illetve a tervezett fejlesztések célja is. Viszont, ha elkezdik a munkát, illetve elkészül a fejlesztés, ígérem, hogy lesz módunk megvitatni a "megoldást"!:)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása