Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sírgondozás II

1 komment

Tegnapi posztomban a sírok gondozásának, rendbetételének kezdő lépéseit mutattam be, elsősorban azok számára, akik a napokban fognak kilátogatni a temetőbe, de  nem járatosak az ottani növénygondozás területén, mely merőben eltér például az otthoni, kerti növényneveléstől. A sírhantra és köré telepített virágok, zöldek szükségszerűen kevesebb odafigyelésben részesülnek, hiszen nem tudunk naponta, hetente gondoskodni róluk, termőföldjük térfogata is kicsi, ami ezért hamarabb kiszáradhat, lehűlhet. Mivel a sírhely fontos körülményei - fényviszonyok, szélvédettség, alapterület - nem igazán változtathatóak meg, nekünk kell alkalmazkodni az adottságokhoz. Mai írásomban a legalkalmasabb növényfajtákat veszem sorra.

sirok091030.jpgRendezett, harmonikus síremlék

Sokszor előfordul, hogy a sír gondozója nem tud folyamatosan felügyelni a hantokra, ezért Halottak napja közeledtével egyszeri alkalommal díszíti fel a sírt, hogy aztán csak hónapok múlva, például a tél elmúltával térjen vissza. Ilyen esetben a szezonális kiültetés a legmegfelelőbb. A krizantém, a törpe őszirózsa, a kerti árvácska, az erdei ciklámen és az erica november elején, tehát most ültethetők, és biztosítják a megemlékezés idejére az illő külalakot. A krizantém vízigénye a legkisebb ezek közül, a többi fajta gyakoribb öntözést kíván, de mulcsolással (például fenyőkéreg fedőréteggel) lassíthatjuk a föld kiszáradását. Novemberben időszerű az őszi hagymások (tulipán, nárcisz) ültetése is, ezek azonban csak tavasszal fognak virágozni, kihelyezésük azonban már most rendezett látványt fog eredményezni.

erica_gracilis.jpgErica

Amennyiben valaki valamilyen okból - például a távolság miatt - tényleg csak nagyon ritkán tud kimenni a sírhoz, a törpe örökzöldek választásával jár a legjobban. Ezeknek a növényeknek elegendő a természetes csapadék, tehát nem igényelnek folymatos felügyeletet, ráadásul dekoratívak, és örökzöld jellegükből fakadóan állandó, időtlen kinézetet kölcsönöznek a nyughelynek. Fontos azonban, hogy valóban törpeváltozatról legyen szó, a tuják, fenyők több méteresre is nőhetnek, amivel komoly gondot okozhatnak a sír közelében. A nagyobbra növő típusok inkább  a temető parkszerű kialakítása során kapnak szerepet, esetleg a kerítés melletti fasort alkotják. Fenyőfélék esetében csakis földlabdás, vagy termesztőedényben nevelkedett (konténeres) példányokat szabad kiültetni, ugyanis gyökerükön gombafonal szimbióták élnek. Legalkalmasabbak az elterülő, vagy kúszó növekedésű fajták, melyek kiültetéskor a rendelkezésre álló felület kétharmadát betakarják. Ajánlott fajták a havasi törpefenyő törpeváltozata (Pinus mugo var. Pumilo), a fél méter magas gömbbé növekedő lucváltozat (Picea abies Globosa), az elfekvő növekedésű terülő tiszafa (Taxus baccata Repandens) és az előbbihez hasonló törpe boróka (Juniperus communis var. saxatilis).

tiszfa.jpgTiszafa

Az örökzöld dísznövények közül a babérmeggy (Prunus laurocerasus) szoliterként kiváló, a babérsom (Aucuba japonica) mindketten átteleltethetőek, de inkább fagymentes, jól takart sírokra valók, a magyal (Ilex aquifolium) pedig télen díszlik a legszebben. 

babérsom.jpgBabérsom

Lombhullatók is szóba jöhetnek, ezek azonban a legtöbbször nagy méretük miatt nem ideálisak. Ültetésük akkor javallott, ha ez az elhunyt kifejezett kívánsága volt, és emellett a terület is alkalmas telepítésükhöz. A lombhullatók általában dekoratívak, élő fejfaként díszíthetik a sírt, az évszakokkal együtt változnak, így az élet örök körforgását szimbolizálhatják. A csüngő koronájú fák szomorúságot sugároznak, az elmúlást idézik, így temetői alkalmazásuk jól illeszkedik a hely atmoszférájához. A lombhullató fák, cserjék mellett szól nagy tűrőképességük, igénytelenségük is. A szomorú barkafűz (Salix caprea Pendula) embernagyságúra nő, tavasszal barkái szép látványt nyújtanak, ám a szárazságot rosszul tűri. A törpe növekedésű díszalma (Malus x hybr. Colarburst) és vérszilva (Prunus cistena) kis hellyel is beérik, élénk színük dekoratív. A díszalma helytakarékos, és lassan növekszik, a vérszilva pedig jó szárazságtűrő, félárnyékos helyen is elél. A páfrányfenyő megjelenése méltóságteljes, nagyon sokáig él, azonban magasra nő (akár 20-25 méter), így telepítése csak ennek figyelembevételével ajánlott. A lombhullató díszcserjék közül a cserjés pimpó (Potentilla fruticosa), a kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis), vagy a japán gyöngyvessző (Spiraea japonica) említhető. 

szomorú barkafűz.jpgSzomorú barkafűz

November lévén az egy-, és kétnyári növények ültetése nem időszerű, így amennyiben ezekkel díszítenénk a hantokat, várnunk kell tavaszig. Ebben az esetben a rendezettséget, gondozottságot most egy egyszerű tisztítással, gyommentesítéssel, földátmozgatással, gereblyézéssel érhetjük el, és természetesen koszorúval, vágott virággal tehetjük méltóvá a hantokat Mindenszentekre.

koszorúk.jpgNövényültetés helyett, mellett őszi dekoráció, koszorú is szép eredményt nyújthat

Akár kerül sor ültetésre, akár csak gyors renoválásra készülünk, érdemes a megfelelő eszközökkel érkezni, hogy a munka gyorsan, hatékonyan folyhasson. Kisebb ásót, ültetőkanalat feltétlen vigyünk magunkkal, ahogy egy kapára, vagy egy kézi kultivátorra is szükség lehet. A lehullott levelek, a szél által szétsodort avar összegyűjtéséhez egy gereblye vagy lombsöprű lesz a legalkalmasabb, és a hulladék szállításához pár műanyag szemeteszsákot is készítsünk be. Ha régen látogattunk ki a sírhoz, előfordulhat, hogy az elburjánzó cserjék metszésére is sort kell keríteni, ezért egy metszőolló is legyen a felszerelésben. Nem hagyható otthon a védőkesztyű sem, amely megóvja kezünket a piszoktól, szúrós, tüskés ágaktól, és valamelyest a hidegtől is. Nem rossz ötlet egy termosznyi meleg teát is magunkkal vinni, az akár több órát is igénylő munkák alatt könnyen átfagyhatunk. A gyomokat mindenképp távolítsuk el a sírról és környékéről, ezt a felület kis mérete miatt legegyszerűbben kézzel oldhatjuk meg. A későbbi gyomosodást geotextília és talajtakaró fólia kihelyezésével előzhetjük meg. A fagyérzékeny lágy-, vagy fásszárú növények védelmét téli takarással végezzük el, a fenyőgally kiváló és mutatós ideiglenes fedő, a legalkalmasabb erre a közönséges lucfenyő ága, melyet könnyű beszerezni. Alternatívaként lomb, vagy dekorkő is szóba jöhet.

temetoi_szerszamok.jpg

Rövid nyelű, temetői munkához ideális szerszámok

Sorozatom befejező részében a sírok fából, kőből és fémből készült elemeinek karbantartását fogom bemutatni.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr354870182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Espl 2012.10.28. 10:17:14

Sajnos tapasztalom, hogy a temetők többsége nem sírkert.
A fákat nem ápolják a tövükből kinövések, ember magasságban az útra nyúló faágak. Kiszáradt fák évekig nem kerülnek kivágásra. Egyes helyeken őserdei sötétség míg máshol reggeltől estig tűző nap.
Nincsenek megtervezve, nincsenek gondozva, csak úgy vannak.

Várom a következő részt!
Tavasszal szeretném a megfeketedett műkövet újjá varázsolni.
Ehhez vettem egy erős nagynyomású mosót, bérelek majd aggregátor, vizet pedig slagon keresztül a csapról szerzek.
Vannak akik simán lemeszelik, de az valahogy nekem nem tetszik :/

Apropó, murvát sokan még mindig sózzák a gyomok ellen, pedig tilos és bírságolják. Erre vannak alternatív módszerek?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása