Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sírgondozás

2 komment

A keresztény kultúrában, pontosabban a katolikus vallásban november másodika, a Mindenszentek napját követő nap a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja. A halottak napját azonban nem csupán a katolikusok tartják, hanem általános emléknap a nyugati világban. Szokás, hogy Mindenszentek estéjén a családok, hozzátartozók, megemlékezők kilátogatnak a temetőkbe, leróják kegyeletüket szeretteik sírjánál, virágot helyeznek el, gyertyát gyújtanak. A temető ezen az estén a meghitt, méltóságteljes emlékezés, tiszteletadás helyszínévé válik.

halottak%20napja.jpg

Sokan erre a napra, és az ezt megelőző hétvégére időzítik a sírok rendbetételét, hogy az esti gyertyagyújtás valóban méltó körümények között történhessen meg. A sírok gondozása jobbára kertészeti kérdés, és minden bizonnyal többségünk jártas ebben a munkálatsorban, azonban bizonyára vannak olyanok, akiknek sajnos új tevékenység a temetői növénygondozás, sírrendezés. Nekik szeretnék segíteni, hogy az emlékhelyeket könnyen, szakszerűen és szépen tudják elrendezni. Rövid sorozatomban tehát a legfontosabb teendőket és tudnivalókat szeretném közzétenni, hogy a hétfőig hátrelévő időben még legyen mód a hantok rendbetételére.

Avasi temető 6.jpgZsúfolt, szűkös sírkert

A magyar temetkezési kultúrában a hantos, vagyis a felszínből kiemelkedő sírok az elterjedtebbek. Az ilyen emlékhelyeknél a hant általában keretezésre kerül, kővel, műkővel, de gyepesítés is előfordul. Az oldalsó felületeket néha borostyánnal, varjúhájfélékkel futtatják be. Amennyiben a sírhant felszíne szintén kővel, márvánnyal borított, a növénygondozás a cserepes zöldekre és a vázákban tartott - elsősorban vágott virágokra - korlátozódik. A nagyobb feladat akkor áll előttünk, ha kő helyett földdel fedett. Ebben az esetben ezt a felületet növényekkel, virágokkal szokás beültetni, és sokan a sírhely melletti területet is hasonlóan alakítják ki. Mielőtt az elrendezés mikéntjére, és az alkalmas növények sorára térnék, egy fontos fázist szeretnék bővebben taglalni, ez pedig az előkészítés, a talajvizsgálat, és a sír növények szempontjából való vizsgálata, melyek mind kihatással vannak a lehetőségekre, az ültetésre, és a fajták választására.

sirok01.jpgKeret nélküli hant

Lényegi kérdés, hogy a munkálatok előtt határoljuk be a lehetőségeket. Fontos szempont a fényviszony, melyet értelemszerűen befolyásolni nem tudunk, tehát nekünk kell ehhez alkalmazkodni. A temető általában sík felület, melyet csak fák, ligetek, bokros részek árnyalnak. Így mérjük fel első lépésben, hogy magasabb fényigényű, félárnyéki, vagy az árnyékos körülményeket kedvelő növényeket kell-e választanunk. Az egynyáriak és az évelők többsége például sok fényt igényel, ha nem kapják meg satnyulnak, kevésbé díszítenek. Hasonlóan fontos szempont a növények otthonául szolgáló talaj vizsgálata, szükség esetén feljavítása, esetleg teljes cseréje. A talajadottságok különbözőek lehetnek. A homokos közeg jó levegő-, és vízáteresztőképességű, tápanyagban jellemzően szegény, nagy előnye viszont, hogy könnyen megmunkálható, kezelhető.  Homokos talaj esetében nem szabad elmulasztani a szervesanyag pótlást, ehhez marhatrágyát, komposztot, vagy virágföldet használhatunk. Az agyagos talaj kötöttebb, a vizet nehezen ereszti át, a tápanyagokat kiválan megköti, de művelése nehezebb feladat. Lazítására homokot, komposztot használhatunk. A vályogtalaj előnyös, mert jó levegő és vízgazdálkodású, a tápanyagokat hatékonyan köti meg. A vályogos talaj humuszban gazdag típusát arról ismerjük meg, hogy ujjaink között morzsolva könnyű morzsákra esik szét. A humusz a talajban található szervesanyag, így a termékenység legfontosabb tényezője. Mennyisége sosem állandó, de trágyázással mindig a megfelelő szinten tartható. Növényválasztásnál mindig meghatározó körülmény, hogy milyen a talaj típusa, ezért mielőtt ültetünk, feltétlen vizsgáljuk meg  hant földjét, és az ahhoz passzoló fajtákat részesítsük előnyben! Nem utolsó sorban pedig a vízigény is fontos szempont, ha ritkábban teszünk látogatást a sírnál, a szárazságtűrő fajták a legmegfelelőbbek. Kertészetekben, üzletekben bátran kérdezzük meg, hogy az általunk kiszemelt növények bírni, kedvelni fogják-e a rendelkezésre álló talajt és körülményeket, és csak ezután vásároljunk. Ha mégis ragaszkodunk egy-egy fajtához, akkor pedig a közeget kell annak igényeihez alakítanunk, vagy vállalnunk kell a gyakoribb látogatást, ellenkező esetben akár rövid időn belül jelentős esztétikai romlás következhet be.

sirkert7.jpgVirágzó, díszes sírok, szellős elrendezés

Abban az esetben, ha a megemlékezés napja előtt teljes újraültetést végzünk, vagy esetleg már régebb óta esedékes egy komolyabb renoválás a sírhanton, nem lehet kihagyni a talaj felfrissítését, melyet ásással, átforgatással végezhetünk el. Az őszi ásás segít a talajnak befogadni és tárolni a csapadékot, és a föld alkotórészeinek összekeveredése a termékenységre is jó hatással van. Ennek végeztével érdemes elegyengetni a felületet, a nagyobb rögöket összetörni, így készítve elő az ültetési fázist. A sírokon elhelyezett tárolókba, növénytartókba - amennyiben nem vágott virág kerül beléjük - helyezzünk új földet, erre az általános virágföld megfelelő.

sír-1600x1062.jpgDzsungelszerű, túlburjánzó növényzet a sírok között

Mikor minden előkészület végére értünk, és már csak az ültetés, illetve a növények beszerzése van hátra, még egyszer gondoljuk végig, hogy mit és hogyan szeretnénk a sírhantra telepíteni. Nem hanyagolhatóak el az esztétikai szempontok sem, ideális esetben a kiültetett növények harmonizálnak a sírhellyel, a temető atmoszférájával, és egész évben rendezett, méltó képet sugároznak. A legintenzívebb díszítőhatást az egy-, és kétnyári növényekkel érhetjük el. Az évelők dekorációs hatása visszafogottabb, de tartósak és nem igényelnek sok gondozást. Az örökzöldekkel időtlen, állandó hatás érhető el, míg a lombhullatókkal a sír képe az évszakokkal együtt változik. Azt ajánlom, hogy a növények méretét tekintve ne essünk túlzásokba, szűkebb, zsúfoltabb temetőben nem ízlésesek a nagy bokrok, terebélyes, magas virágok, és természetesen fordítva is igaz, nagyméretű felületen nem mutatnak jól a kisméretű, ritkásan elhelyezett zöldek. A síremlék színe, tónusa és a kiültettt növények színe között is teremthetünk összhangot, de végsősoron mindig hallgassunk megérzésünkre, ízlésünkre, valamint gondoljunk az elhunyt esetleges vonatkozó kívánságára, esetleg kedves növényeire.

3.jpgNagy felületű sír

Miután elvégeztük a szükséges vizsgálatokat, előkészületeket, és a növényválasztáson is túl vagyunk, kezdődhetnek a konkrét munkálatok. Holnap a legnépszerűbb és legalkalmasabb fajták bemutatásával, az ültetés menetével és mikéntjével, valamint további hasznos tanácsokkal folytatom a sort.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr924864059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shitgun 2012.10.25. 15:04:48

Hát én nem járok temetőbe, nem szeretem a hangulatát, rossz érzésem van tőle. De nyilván legyen gondozott a sír, azért a kertészkedést én majd otthon oldom meg.

Első mohikán 2012.10.26. 01:55:28

@shitgun: Pedig nincs is annál hangulatosabb, mikor a késő őszi naplementében ezer színben pompázik egy takaros temető. Hát még november elsejének estéjén, amikor a sírokon százával táncol a mécsesek lángja.
Majd ha ott nyugszanak a szeretteid is -reméljük minél később-, akkor a rossz érzésed is elmúlik, sőt szívesen jársz majd ki.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő