Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sírgondozás

2 komment

A keresztény kultúrában, pontosabban a katolikus vallásban november másodika, a Mindenszentek napját követő nap a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja. A halottak napját azonban nem csupán a katolikusok tartják, hanem általános emléknap a nyugati világban. Szokás, hogy Mindenszentek estéjén a családok, hozzátartozók, megemlékezők kilátogatnak a temetőkbe, leróják kegyeletüket szeretteik sírjánál, virágot helyeznek el, gyertyát gyújtanak. A temető ezen az estén a meghitt, méltóságteljes emlékezés, tiszteletadás helyszínévé válik.

halottak%20napja.jpg

Sokan erre a napra, és az ezt megelőző hétvégére időzítik a sírok rendbetételét, hogy az esti gyertyagyújtás valóban méltó körümények között történhessen meg. A sírok gondozása jobbára kertészeti kérdés, és minden bizonnyal többségünk jártas ebben a munkálatsorban, azonban bizonyára vannak olyanok, akiknek sajnos új tevékenység a temetői növénygondozás, sírrendezés. Nekik szeretnék segíteni, hogy az emlékhelyeket könnyen, szakszerűen és szépen tudják elrendezni. Rövid sorozatomban tehát a legfontosabb teendőket és tudnivalókat szeretném közzétenni, hogy a hétfőig hátrelévő időben még legyen mód a hantok rendbetételére.

Avasi temető 6.jpgZsúfolt, szűkös sírkert

A magyar temetkezési kultúrában a hantos, vagyis a felszínből kiemelkedő sírok az elterjedtebbek. Az ilyen emlékhelyeknél a hant általában keretezésre kerül, kővel, műkővel, de gyepesítés is előfordul. Az oldalsó felületeket néha borostyánnal, varjúhájfélékkel futtatják be. Amennyiben a sírhant felszíne szintén kővel, márvánnyal borított, a növénygondozás a cserepes zöldekre és a vázákban tartott - elsősorban vágott virágokra - korlátozódik. A nagyobb feladat akkor áll előttünk, ha kő helyett földdel fedett. Ebben az esetben ezt a felületet növényekkel, virágokkal szokás beültetni, és sokan a sírhely melletti területet is hasonlóan alakítják ki. Mielőtt az elrendezés mikéntjére, és az alkalmas növények sorára térnék, egy fontos fázist szeretnék bővebben taglalni, ez pedig az előkészítés, a talajvizsgálat, és a sír növények szempontjából való vizsgálata, melyek mind kihatással vannak a lehetőségekre, az ültetésre, és a fajták választására.

sirok01.jpgKeret nélküli hant

Lényegi kérdés, hogy a munkálatok előtt határoljuk be a lehetőségeket. Fontos szempont a fényviszony, melyet értelemszerűen befolyásolni nem tudunk, tehát nekünk kell ehhez alkalmazkodni. A temető általában sík felület, melyet csak fák, ligetek, bokros részek árnyalnak. Így mérjük fel első lépésben, hogy magasabb fényigényű, félárnyéki, vagy az árnyékos körülményeket kedvelő növényeket kell-e választanunk. Az egynyáriak és az évelők többsége például sok fényt igényel, ha nem kapják meg satnyulnak, kevésbé díszítenek. Hasonlóan fontos szempont a növények otthonául szolgáló talaj vizsgálata, szükség esetén feljavítása, esetleg teljes cseréje. A talajadottságok különbözőek lehetnek. A homokos közeg jó levegő-, és vízáteresztőképességű, tápanyagban jellemzően szegény, nagy előnye viszont, hogy könnyen megmunkálható, kezelhető.  Homokos talaj esetében nem szabad elmulasztani a szervesanyag pótlást, ehhez marhatrágyát, komposztot, vagy virágföldet használhatunk. Az agyagos talaj kötöttebb, a vizet nehezen ereszti át, a tápanyagokat kiválan megköti, de művelése nehezebb feladat. Lazítására homokot, komposztot használhatunk. A vályogtalaj előnyös, mert jó levegő és vízgazdálkodású, a tápanyagokat hatékonyan köti meg. A vályogos talaj humuszban gazdag típusát arról ismerjük meg, hogy ujjaink között morzsolva könnyű morzsákra esik szét. A humusz a talajban található szervesanyag, így a termékenység legfontosabb tényezője. Mennyisége sosem állandó, de trágyázással mindig a megfelelő szinten tartható. Növényválasztásnál mindig meghatározó körülmény, hogy milyen a talaj típusa, ezért mielőtt ültetünk, feltétlen vizsgáljuk meg  hant földjét, és az ahhoz passzoló fajtákat részesítsük előnyben! Nem utolsó sorban pedig a vízigény is fontos szempont, ha ritkábban teszünk látogatást a sírnál, a szárazságtűrő fajták a legmegfelelőbbek. Kertészetekben, üzletekben bátran kérdezzük meg, hogy az általunk kiszemelt növények bírni, kedvelni fogják-e a rendelkezésre álló talajt és körülményeket, és csak ezután vásároljunk. Ha mégis ragaszkodunk egy-egy fajtához, akkor pedig a közeget kell annak igényeihez alakítanunk, vagy vállalnunk kell a gyakoribb látogatást, ellenkező esetben akár rövid időn belül jelentős esztétikai romlás következhet be.

sirkert7.jpgVirágzó, díszes sírok, szellős elrendezés

Abban az esetben, ha a megemlékezés napja előtt teljes újraültetést végzünk, vagy esetleg már régebb óta esedékes egy komolyabb renoválás a sírhanton, nem lehet kihagyni a talaj felfrissítését, melyet ásással, átforgatással végezhetünk el. Az őszi ásás segít a talajnak befogadni és tárolni a csapadékot, és a föld alkotórészeinek összekeveredése a termékenységre is jó hatással van. Ennek végeztével érdemes elegyengetni a felületet, a nagyobb rögöket összetörni, így készítve elő az ültetési fázist. A sírokon elhelyezett tárolókba, növénytartókba - amennyiben nem vágott virág kerül beléjük - helyezzünk új földet, erre az általános virágföld megfelelő.

sír-1600x1062.jpgDzsungelszerű, túlburjánzó növényzet a sírok között

Mikor minden előkészület végére értünk, és már csak az ültetés, illetve a növények beszerzése van hátra, még egyszer gondoljuk végig, hogy mit és hogyan szeretnénk a sírhantra telepíteni. Nem hanyagolhatóak el az esztétikai szempontok sem, ideális esetben a kiültetett növények harmonizálnak a sírhellyel, a temető atmoszférájával, és egész évben rendezett, méltó képet sugároznak. A legintenzívebb díszítőhatást az egy-, és kétnyári növényekkel érhetjük el. Az évelők dekorációs hatása visszafogottabb, de tartósak és nem igényelnek sok gondozást. Az örökzöldekkel időtlen, állandó hatás érhető el, míg a lombhullatókkal a sír képe az évszakokkal együtt változik. Azt ajánlom, hogy a növények méretét tekintve ne essünk túlzásokba, szűkebb, zsúfoltabb temetőben nem ízlésesek a nagy bokrok, terebélyes, magas virágok, és természetesen fordítva is igaz, nagyméretű felületen nem mutatnak jól a kisméretű, ritkásan elhelyezett zöldek. A síremlék színe, tónusa és a kiültettt növények színe között is teremthetünk összhangot, de végsősoron mindig hallgassunk megérzésünkre, ízlésünkre, valamint gondoljunk az elhunyt esetleges vonatkozó kívánságára, esetleg kedves növényeire.

3.jpgNagy felületű sír

Miután elvégeztük a szükséges vizsgálatokat, előkészületeket, és a növényválasztáson is túl vagyunk, kezdődhetnek a konkrét munkálatok. Holnap a legnépszerűbb és legalkalmasabb fajták bemutatásával, az ültetés menetével és mikéntjével, valamint további hasznos tanácsokkal folytatom a sort.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr14864059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.25. 15:04:48

Hát én nem járok temetőbe, nem szeretem a hangulatát, rossz érzésem van tőle. De nyilván legyen gondozott a sír, azért a kertészkedést én majd otthon oldom meg.

Első mohikán 2012.10.26. 01:55:28

@shitgun: Pedig nincs is annál hangulatosabb, mikor a késő őszi naplementében ezer színben pompázik egy takaros temető. Hát még november elsejének estéjén, amikor a sírokon százával táncol a mécsesek lángja.
Majd ha ott nyugszanak a szeretteid is -reméljük minél később-, akkor a rossz érzésed is elmúlik, sőt szívesen jársz majd ki.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása