Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pampafű problémák

5 komment

Az őszi kertészeti vásárok, vagy épp az őszi kertrendezéshez kapcsolódó kertészeti bevásárlókörutak egyik slágernövénye a pampafű. Sokan első látásra beleszeretnek ebbe az igen dekoratív növénybe, amit rendszerint az azonnali vásárlás követ. Sajnos gyakran éri csalódás aztán a mutatós kertdi díszre vágyó gazdákat, mert tavaszra csak egy elszáradt, megcsúnyult, netán elpusztult fűféléjük marad. Hogy megelőzzük a csalódást, álljon itt egy rövid útmutató a pampafű helyes kezeléséről.

0069060.jpgBírja a telet, a fagyokat, de odafigyelést igényel

A pampafű (Cortaderia selloana) őshazája Dél-Amerika, elsősorban Brazíliában, Chilében, Argentinában honos ez a különleges megjelenésű, nagyra növő szoliternövény. Akár három méter magasra is megnő, tekintélyes megjelenéssel bír, telepítésekor ezért mindenképp fontos átgondolni, hogy van-e a kertben elég hely számára. Kisebb, szűk területen ugyanis korántsem mutat olyan jól, ráadásul idővel igen terebélyessé is válhat, amit ugyan lehet orvosolni, de tény, hogy ez a díszfű akkor lesz éke a kertnek, ha helyet adunk neki a kibontakozáshoz. A pampafű tartásával kapcsolatban két alapvető hibát szoktak elkövetni a kertészkedők. Az egyik probléma, vagy inkább teendő nemsokára aktuálissá válik. A növény leveleit ugyanis október végén, november elején össze kell kötni, különben a közéjük beeső, ott megrekedő hó (hólé), vagy jég beindítja a rothadást. A másik általános gond pedig, hogy sokan nem tudják mekkora lesz a növényük, ezért túl közel ültetik egymáshoz őket, utána meg nem merik szétszedni.

IMG_0440.JPGElburjánzott példány

A pampafű tehát igencsak látványos kiegészítője lehet egy kertnek, de akár az utcafrontot is díszítheti ez a télálló díszfű. Virágzata miatt feltűnő, szó szerint kiemelkedő szépsége lehet a birtoknak. Méretei miatt sok esetben szoliter csoportnak, általában 3 darabot telepítenek a kertekbe, így pár év alatt öles gömbbé tudja magát kinőni. Általánosan 1,5-2 méter magasra nő, bugáit akár 2 méter fölé is növesztheti, kimagasodva a környező növények közül. A magas díszfüvek, mint a pampafű akár a tér tagolására, térhatárolásra is alkalmasak lehetnek. 

pampas-grass-october-2011.jpgItt tökéletes elrendezésben látható

A pampafüvek között már több színváltozatot is találhatunk, az általános a krémszínű, ez kapható a legtöbb helyen. Sövényként ritkán kerül telepítésre, mivel lombozatát télre is célszerű fenthagyni, majd csak tavasszal lehet visszametszeni. A probléma ott kezdődik hogy a növényt így össze kell kötözni, hogy a hó ne tegyen benne kárt, ne nyomja szét a töveket. Sövényként ezt nehézkes megoldani, de karózással akár még ez is kiküszöbölhető. A téli hó, és az annak olvadásával keletkező, távozni nem tudó hólé okozza a legtöbb esetben a növény pusztulását, mivel gyakran nem elég jó vízáteresztő képességű talajba ültetik. Ezért csak jó vízáteresztő képességű talajba célszerű telepíteni, melyet kis homok bekeverésével tovább javíthatunk. A pampafű tőosztással szaporítható, ezért az elburjánzott, bebokrosodott töveket bátran szét lehet választani, át lehet őket ültetni. A téli pihenés után, a visszametszést követően, a napsütés hatására a növény újra növekedésnek tud indulni.

0093897.jpgAz összekötözés fontos

francescaple-pampasgrass2.jpg

Ültetésre váró tövek

Ha mindenképp sövényként szeretnénk ültetni ezt a díszfüvet, akkor a pampafű helyett jobb választásnak bizonyulhatnak az erre alkalmas fajták, azok, melyek inkább térhatároló sövények. Ilyenek például a Pennisetum sp - tollborzfű, Carex sp - sás félék, Miscanthus sp - japánfüvek, alacsony térhatárolónak pedig a Festuca sp-t, vagyis a csenkeszt ajánlom. A díszfüvek telepítésekor mindenképp napsütötte területre, üde, laza talajba ültessük őket, tavasszal, vagy ősszel. Az ültetést követően bőséges öntözést igényelnek, így könnyebben be tudnak gyökersedni a növények, viszont semmiképp sem állhat meg a víz a töveknél. Sokszor ezért lejtőre ültetik őket. Mindezen növények közül kilóg a csenkesz, mivel ő száraz, napos helyen érzi csak jól magát, ezért a sziklakertek tökéletes kiegészítője lehet. Amennyiben minden körülményt számba véve a pampafű mellett döntöttünk, a töveket 50x50x50 centiméteres gödörbe célszerű ültetni, egymástól legalább 30 cm távolságra, de az igazán ideális az 50 cm-es tőtávolság. A növények hamar összenőnek, a telepítést követő első évben még nem virágoznak, erre csak a második évtől számíthatunk.

1286541468IM9NhH.jpgTéli pompában, de helytelenül tartva

Bár még odébb a tavasz, aki jó előre szeretne az akkor időszerű metszésről tájékozódni, kattintson az alábbi videóra:

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr534856814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pacagánycsök 2012.10.19. 17:19:22

nalunk az a gaz vele, hogy amikor ugy dontottunk megszabadulunk tole, foldfelszin feletti reszt siman lesarloztuk, de maradt egy olyan kokemeny tonk amit talan csakannyal vagy napalmmal lehetne csak eltuntetni...

Macskond 2012.10.19. 21:24:00

@fene_vad: Megerősíteném, a csákány a jó választás ! Az ásónk is belegörbült, mikor azzal akartam tövet osztani.
Teljes nyugalommal lehet kókányolni a tövet, igy szétválasztva is teljesen jól megmaradt mind a két tő.

Rick Carton 2012.10.19. 22:30:50

Az enyém az utcai ostorfák árnyéka meg az északnyugati fekvés miatt egyszerűen évről évre kisebbre nő.

fallen 2012.10.20. 00:14:18

Tarvágás, csákány és nagy fejsze! De ez csak a kisebbik baj volt vele, a millió apró tüske miatt csak méhésznek öltözve lehetett dolgozni rajta, kézzel megfogni, hozzáérni, elég kellemetlen volt utána. Kb. 5 év után végleg kiszedtem, mert bár jól nézett ki, de vágás, meg a ritkítás kemény meló volt. Nem tudom, mennyire általános, de nálunk áprilistól szeptemberig megnőtt nulláról 4-5 méter magasra, én minden ősszel csak pár centit hagytam belőle.

Tsum 2012.10.20. 13:45:54

A szomszéd a háza elét tett három tövet. Minden ősszel lekaszálja tövig, hogy könnyen tudja a havat takarítani. Tavasszal meg szépen kihajt és őszre kb 1,5-2 m-es lesz! Szép, dekoratív, felfogja az utcai port és zajt. Igaz, az út és a járda között van 2-3 méternyi hely, azon kényelmesen elfér, de ennyi kell is neki.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása