Megyeri Szabolcs kertész blogja

Muskátliszörny

komment

Kéne valami virág az ablakba, párkányra, balkonra, mi legyen az? Hát muskátli! Feltételezem sokunk fejében megfordult már ez a gondolat, bizonyítja ezt, hogy bármerre járunk-kelünk az országban, muskátlis ablakot, erkélyt mindenhol találunk. A muskátli igazni népnövény, szép, változatos színekben pompázik, mégsem hivalkodó, megszoktuk, tehát szeretjük. Azonban nem csak öröm jár vele, bosszúságot is okozhat bőven. A muskátliszezon lecsengőben van, de egy olvasóm kérdése, és a tény, hogy az egyik legnépszerűbb élő házdíszről van szó, arra sarkallt, hogy áttekintsem a témát.

muskátliablakban.jpg

A muskátli nevelés és tartás egyik problémás időszaka a virágzás, mivel az egész addigi munkánk melyet a növénybe fektettünk, ilyenkor kellene hogy megtérüljön. A muskátlik családjába közel 250 faj és fajta tartozik, melyekből általában a futómuskátlik, és az angol muskátli a legelterjedtebben tartott családi házaknál, balkonokon. A muskátlik a nyár folyamán folyamatosan hozzák virágaikat, ennek feltétele az elvirágzott, elszáradt virágzatok eltávolítása, ha ezt nem tesszük meg, akkor a növény inkább a termésérlelésre fordítja energiáit, ahelyett, hogy új virágokat hozna. A virágzat kifejlődése az egyik legkritikusabb időszak számunkra, mivel ilyenkor rengeteg kórokozó, kártevő támadhatja meg a növényünket, elpusztítva a virágokat, ami a növény gazdájának a legfontosabb. A muskátlit leggyakrabban az üvegházi molytetűk támadják, melyek a levelek fonákjára telepednek, a lárvák pedig a növény nedveit szívják, elgyengítve kedvencünket, táptalajt adva a többi vírusos, baktériumos betegségnek. A többi levélkártevő - tripsz, tevek, poloskák érdemi kárt ugyan nem okoznak a növénynek, viszont vírusvektorként vannak jelen.

viragzok.jpg

Olvasóm engedelmével idézek leírásából: "Évek óta probléma, hogy a muskátlim az első virágzás után, kukacosodni, hernyósodni kezd. Undorító , amikor a virágsziromból kezdenek kibújni ezek a kis szörnyek." Ez valóban taszító látvány lehet, a növény gondozójának pedig aggodalomra ad okot. A probléma okozója a gyapottok-bagolylepke, mely a muskátli bimbóira rakja a petéit, melyek magukban még nem károsítanak, viszont a belőlük kikelt hernyók berágják magukat a bimbóba, és ott fejlődnek tovább, így már problémát okoznak. A gyapottok bagolylepke hiába mondható kifejlődve akár szépnek is, iszonyatos károkat hagy maga után, és sajnos a dísznövényeken okozott kár a legkisebb, a kukorica és más kapás kultúrákban tett pusztításához viszonyítva.

Helicoverpa-eggs_Cmares.jpgGyapottok bagolylepke-peték

IMG_1590.jpg

És a hernyó

A muskátlira lerakott peték szabad szemmel is láthatóak, méretük gombostűfejnyi, színük fehér. Mivel egy több nemzedékes kártevőről van szó, amelynek akár 3-4 nemzedéke is kifejlődik egy vegetációs időszakban, ezért hiába védekezünk, ha máshonnan újra be tud települni a növényeinkre. Védekezésképp az Actara a már bejutott hernyók ellen hatásos, sajnos ez a károsított bimbót már nem védi meg, mivel az ilyenkorra már száradásnak indul. Megfelelő lehet a Mospilan és a Decis kombinált használata, mivel a Mospilan egy hosszan tartó rovarölő szer (akár 2 hét hatóidővel), a Decis pedig rovarok számára mérgező, de melegvérűekre, így az emberre nincs hatással. Ha a baj már megtörtént, mindenképp távolítsuk el a károsított bimbókat, virágzatot, és ha látunk lárvákat, akkor azokat is. Az említett szerek a legtöbb kertészeti áruházban, kertészetben megvásárolhatóak. Sajnos a földcserével a problémát nem tudjuk megoldani, mivel a kártevők nem a talajban élnek, hanem a virágzatot támadják, és ott károsítanak.

Helicoverpa_04PRoom.jpgŐk pedig a kifejlett lepkék

Azt ajánlom, hogy ezek a szörnyek ne riasszanak el senkit a muskátitartástól a következő szezonban, a probléma ugyanis kezelhető. Maga a muskátli irodalmi nyelven fogalmazva ugyan kissé talán közhelyes, ugyanakkor ez a virág nálunk már-már családtag, így egy-két virágládányi muskátli mondhatni kötelező tartozéka minden háznak, ablaknak és balkonnak.

Muskatli.jpg

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr784818476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2012.10.05. 23:26:28

hogyan teleltessük át?

ko-moly 2012.10.06. 10:54:36

Köszi a cikket, nagyon hasznos volt, mert én is többször küzdöttem már a hernyókkal. Egy kérdés: nálam az erkélyen a muskátlik alatt koktélparadicsomok nőnek. Lehet ezeket a permetszereket használni, ha van rá esély, hogy a paradicsomra is jut belőlük? Én eddig nem mertem, inkább minden locsoláskor átnéztem a muskátlikat és levadásztam a hernyókat.

magyar ember teli szájjal 2012.10.06. 11:26:18

Büdös és szúrós, ez aztán a nagy öröm.

msnick 2012.10.06. 11:44:14

Mivel vehetném rá a citrommuskátlimat a virágzásra?

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2012.10.06. 13:50:43

Nekem futómuskátlijaim vannak, egy webáruházból rendeltem 15 fehér és 15 tüzpiros tövet. Kb 2 évig szépek is voltak, folyamatosan szaporítottam őket, a lakásban az ablakpárkányon teleltettem át a töveket. Tavaszra mire ki lehetett rakni őket hatalmas, méteresre is megnőtek, nagyon szépek voltak. Pár év alatt viszont az összes elfajzott, mind rózsaszínű lett. Hogy lehet ezt megakadályozni?

A muskátlit én Woldunger folyékony lombtrágyával szoktam megpermetezni hetente, évente egyszer pedig átültetem friss muskátliföldbe, lehetőleg ilyenkor összel. Tavasszal azért nem szeretem átültetni, mert akkor már akkorára megnőnek, hogy félek, hogy nem bírnák ki az átültetést. 1 liter Woldunger egész évben elég szokott lenni, nagyon jó és látványos eredményt produkál, szinte kicsattannak a levelek tőle és méregzöld színüek is lesznek a levelek. A tetvek sem szeretik az ízét, ezért ritkán kell permetezni tetü ellen.

A téli átteleltetésre is jó lenne néhány tipp annak aki most kezdene muskátlival foglalkozni. Én az elmúlt kb 10 évben az első fagyk beállta elött átültetem a muskátlikat, új hajtásokat vágok le és csak egyszerüen leszúrom a földbe 5-8cm mélyre, így szépen meggyökeresedik a tél folyamán. Az elszáradt részeket lepucolom, visszametszem a töveket 3-4 leveles állapotra, majd a gyökerekről a csap alatt lemosom a a földet alaposan és friss muskátli földbe ültetem át. A sima virágföld nem jó a tapasztalataim szerint, abba nevelve satnyák maradnak nem zöldülnek be olyan szépen a levelek.
Az átültetett töveket és a frissen ültetett hajtásokat hosszú virágládában a meleg nappali vagy szoba napfényes ablakában szoktam átteleltetni, hetente 1-2 alkalommal öntözve. Télen nem permetezem a woldüngerrel csak tavasztól, különben akár 2 m-esre is megnőne tavaszig az meg már eléggé kezelhetettlen vegetáció.
Lehet, hogy nem jól kezelem a muskátlikat, talán van rá jobb módszer is, de nekem az elmúlt kb 10 évben nagyon szépen bejött ez a módszer.

A tulipánhagymák elültetésének az időszaka is lassan itt van, arról is lehetne egy kicsit írni.

világoszöld 2012.10.06. 13:57:05

@msnick: A citromuskátli általában nyár elején virágzik és rövid ideig, nem igazán a virágaiért tartjuk. Viszont a szunyogok és a darazsak utálják , egy-egy ágat leteszek a teraszasztalra, ha pl. grillezünk, és elzavarja a darazsakat. De a virágzást elősegíti, ha áprilistől kap egy kis " virágzás-inditó" oldatot, én minden nyári virágos növénynek adok, pl muskátli, leánder, hibiszkusz stb. Meghálálják.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása