Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tök-életes dekoráció

Szólj hozzá!

Az őszi időszak nem csak szürkeséget, kopárságot hoz, hanem rengeteg magával ragadó színt is. Az őszi barnát, narancsszínt, pirosat, sárgát akár a lakásba is bevihetjük, hogy a négy fal között is élvezhessük az évszak különleges atmoszféráját. Természetesen nem egy kosár lehullott levélre gondolok, hanem egy külföldön roppant divatos és elterjedt díszítő növényre, a dísztökre.

disztok1.jpg

Van miből válogatni

Amennyiben a kertben nincs dísztök, a termesztéssel már elkéstünk, azt ugyanis április környékén kellett volna magvetéssel elkezdeni, így akinek most tetszik meg az ötlet, jövő tavasszal ne feledje az ültetést.  A dísztök kiifejezetten igénytelen növény, a kerítés mellé, vagy pergolához érdemes telepíteni, hogy felkapaszkodhasson. Saját termés híján se csüggedjünk, dísztököt vásárolhatunk is, hogy aztán szobai dekoráció lehessen belőle.

0d89b39c1b8286ee539a5f585f18b7357ca8037a.jpg

A tökfélék általában nagyon változatos formában használhatóak fel, készül belőlük állati takarmány, emberi fogyasztásra is alkalmasak (a sütőtökleves páratlan étek!), de használati tárgyként is használatosak (lopótök), illetve hangszerként is ismeretesek egyes fajták (mint amiből a maracas, vagyis a rumbatök készül). A dísztök mexikói eredetű, és szinte végtelen forma-, és színváltozatokban létezik. Szedése akkor időszerű, ha az érés a csúcsponton van, ezt az elszáradt szár jelzi a legjobban. Dekorációs célokra a sértetlen, teljesen ép, érett példányok alkalmasak.

dressed-pumpkins.jpg

Vidám gyerekszobai kiegészítő is lehet

A dísztök beltéri felhasználása azonban némi ügyességet kíván, ugyanis mielőtt végleges helyére kerül, ki kell szárítani. A szárításra többféle módszer létezik, elsőre nem biztos, hogy teljes sikert érhetünk el, ezért érdemes a kezdetben több példánnyal egyszerre próbát tenni. A szárítás alapvető feltétele a minél alacsonyabb páratartalmú levegő. A legtöbben a fellógatást ajánlják, jól szellőző, akár huzatos helyen, például verandán, teraszon, vagy erkélyen. Van, aki a művelet előtt kivájja a belsejét, ilyenkor egy kis kör alakú nyílást érdemes ejteni a tökön, hogy ezen keresztül kaparhassuk ki a tartalmát, de akár enélkül is sikert lehet elérni. Hallottam olyan trükkről is, mely szerint a dísztököt régi típusú, nagy monitor tetejére kell helyezni, az innen kiáramló meleg, száraz levegő pedig elvégzi a feladatot. 

05.jpg

A sikeres szárítás után a színek megőrzése érdekében a tököket egy rész bórax és három rész víz elegyéből készült oldatban fürdessük meg, majd vízben oldódó viasszal dörzsöljük át. Bóraxot patikákban kaphatunk, viaszt pedig hobbiboltból szerezhetünk be. Ha elkészült a tökdísz, már csak helyet kell neki keresni, asztalra, ablakpárkányra, kandallóra rakva rendkívül mutatós, de felfűzve egyéb helyekre is kiakaszthatjuk őket. Ha pedig összetettebb díszt szeretnénk, a tököket alapnak használva, egy tálban elrendezve, gesztenyével, makkokkal, élénk színű bogyótermésekkel, préselt falevelekkel együtt elrendezve hosszú heteken keresztül dekorálhatjuk lakásunkat.

IMG_9862.jpg

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr164797527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása