Megyeri Szabolcs kertész blogja

Zöldebb, mint a szomszéd kertje

komment

Elérkezett a szeptember, még csak-csak melegek a nappalok, de szépen lassan feleszmélünk a nyaralásból, rendezgetjük a nyáron készült fotókat. Az ősz beköszöntével a nagy kertrendezések szezonja is megérkezik. Eljött az idő, hogy egy kis ráfordítással, ötletességgel és néhány heti hobbymunkával oázist varázsoljunk udvarunkból. Már csak pár nap, mire a kertészetek csordultig lesznek a termesztőktől érkező növényekkel, ezért ha kertünkkel terveink vannak, itt az idő belevágni a munkába. A most induló cikksorozattal végigjárjuk az utat az első tollvonástól, az utolsó növény elültetéséig.

contemporary-family-garden-design-4.jpg

A gondos tervezés eredménye ilyen is lehet

Első lépések

A tervezéshez mindig jó kiindulási pontra van szükség. Ez azt jelenti, hogy kertünket felülnézetből rajzoljuk le, készítsünk ún. manuálét. Mérőszalaggal centis pontossággal vegyük fel a méreteket, különös tekintettel a telken álló épületek -, burkolatok -, a már kertünkben lévő és maradó növények elhelyezkedésére. Mindent vezessünk fel a manuáléra, elsőre nem kell, hogy szép legyen, a lényeg, hogy értsük. Ne felejtsük el, hogy a fák lombkoronájának mérete sem mellékes. A felmérésnél érdemes átgondolni a benapozást, hol lesz árnyékos a terület és hol fog perzselni a nap nyáron. A jól rajzolt és kellő mennyiségű információt tartalmazó manuáléról készítsünk méretarányos tisztázatot. Itt már nem kell felírni a méreteket, elég csak pontosan megrajzolni mindent, a lényeg, hogy a telkünk kicsinyített mását kapjuk meg papíron.

manuálé.jpg

Manuálé - nem kell, hogy szép legyen

Indulhat a tervezés

A tervezés mindig azzal kezdődik, hogy átgondoljuk milyen kertet is szeretnénk. Modern, minimalista kert legyen vagy barokkos partereket szeretnénk? Nagy fűfelületre van szükségünk a gyermekek játékigényének kielégítéséhez vagy egy kis eldugott pihenősarokra a hátsókertben? Esetleg szeretnénk egy kompromisszumos, könnyen fenntartható kertet, ami nem feltétlen drága, viszont gyönyörű?

A meghatározott szempontjaink szerint kisérletezzünk a papíron. Találjunk fókuszpontokat, hangsúlyokat, rajzoljunk ágyásokat napra és árnyékba. Ha kell, akkor többször menjünk ki, rajzoljuk fel a kertben is, használjuk a fantáziánkat, képzeljük el, milyen lesz az ösvényen a növények mellett sétálni vagy a tervezett pihenőpadra leülni. Ha úgy érezzük megvan a kert stílusa és vonalvezetése, akkor lehet elkezdeni gondolkozni a növényeken. Vigyázzunk, mert ha rossz helyet választunk némelyik növénynek, akkor az nem fog szépen fejlődni, sőt, akár el is pusztulhat. Ezért itt mindenképp érdemes szakember tanácsát kérni, illetőleg utánanézni könyvekben vagy interneten, hogy melyik növény milyen körülmények közé ültethető.

kertterv.jpg

Letisztázott terv

Ha kitaláltuk a növényeket, akkor el kell gondolkodni az ágyások takarásáról: fenyőkéreg vagy kavics használata nemcsak a díszítőérték szempontjából lehet fontos, hanem adott esetben geotextíliára terítve jelentősen csökkenthetjük a gyomok megjelenésének, elszaporodásának veszélyét. Emellett a növényeknek is jó, mivel sokkal több nedvesség marad a talajban,  nem szárad ki olyan hamar eső vagy öntözés után. Ha kiválasztottuk a takarás típusait, akkor ki kell számolnunk, hogy milyen anyagból mekkora mennyiségre van szükségünk. A kavicsot általában köbméterre szállítják, azonban a fakéreg jellemzőbb zsákos formában. Ennek számításához vegyük figyelembe, hogy egy 80 literes zsák 1,5 négyzetméteres terület 5 cm vastag takarásához elegendő.

 plan2_0.jpg

Számítógépes látványtervet is készíthetünk

Költségvetés készítése

Amennyiben valamilyen betonozásra vagy térkövezésre van szükség, még a kert építése előtt érdemes kőművest keresnünk és árajánlatot kérnünk, akár többtől is. Ne feledkezzünk meg az új kert kialakításánál fontos talajjavításról sem: érdemes istállótrágyát használnunk, nézzünk utána az árnak. A mennyiséget úgy számolhatjuk, hogy 5-6 kg kell négyzetméterenként. A költségvetésben fel kell tüntetnünk a talajtakaró kavics vagy fakéreg árát, illetve ha töltéshez termőföld is kell, akkor annak árát is. Amennyiben nincs utánfutónk vagy ismerős, aki hazahozza, akkor érdeklődjünk utóbbiak házhozszállításáról és áráról is. A kert építéséhez sokszor lehet, hogy egymagunk kevésnek bizonyulunk, ezért szükség lehet munkásokra is, ez szintén a költségvetésünket terhelheti. Miután minden tétel szerepel és megkaptuk a végösszeget, utána nyugodtan adjunk hozzá még legalább 10%-ot nem várt kiadásokra.

költségvetés.jpg

A költségvetés készítése a tervezés egyik legfontosabb eleme

Egy kert születése hosszú folyamat, sokszor át kell gondolni, időt kell szánni rá. Viszont mikor elkészült, tulajdonosát mérhetetlen büszkeséggel tölti el, főleg, ha a szomszédok és a betérők, vendégek elismerő pillantásait, dícsérő szavait is begyűjtheti. Két hét múlva, a folytatásban felállunk a tervezőasztaltól és ásót, lapátot ragadva belekezdünk a kivitelezésbe.

siofok_kertepites02.jpg

Kezdődhetnek a munkálatok

A poszt vendégszerzőm, Kemendi Zsolt munkája, köszönet érte!

 Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr384797629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása