Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szederszezon!

Szólj hozzá!

Szederrel kapcsolatos kérdés futott be hozzám a minap, és jó ötletnek tartottam, hogy itt a blogban is megosszam az olvasókkal a választ, illetve azon túlmenően mindenféle hasznos információt a szederrel kapcsolatban. Ez az alapvetően vadon termő gyümölcs a nyárvégi, kora őszi túrák, természetjárások fontos eleme lehet, bogyói ebben az időben érnek be, és egyedi, édes-fanyar ízükkel minden vándort felfrissítenek, mindemellett gyógyhatással is bírnak. 

enc-szeder.jpg

A szeder ugyanakkor nem csupán az erdők, erdőszélek, tisztások, cserjések növénye, hanem kiskertekben is sikert érhetünk el vele. Tudni kell, hogy a szeder kifejezés tulajdonképpen egy gyűjtőnév, roppant sok fajta tartozik ezen elnevezés alá, de mindegyikük termése ehető, a nemesített, tüskementes fajták pedig kiválóan passzolnak akár kisgyermekes birtokokra is. 

Blackberries.jpg

Szeder a kertben - odafigyelést kíván

A szeder gyümölcse miatt kedvelt csemege, magas C vitamin tartalma tökéletes táplálékkiegészítővé teszi, emellett elsőrangú antioxidáns forrás. Sajnos, hogy az otthoni bokrunk teremjen is, ahhoz megfelelően metszeni kell a növényt, melynek ideje augusztus végétől októberig terjed. Metszéskor a már letermett ágakat célszerű tőből visszametszeni, mivel a termő ágak csak két évig életképesek, aztán elpusztulnak, újabb termésre nem számíthatunk tőlük. A növény az új hajtásokat hónaljban hozza, ezek a friss idei ágak lesznek a következő évi termővesszők, ezért ezeket csak visszakurtítani kell. A hónaljhajtások a nyár elején kifejlődött zöld hajtásokat jelentik, melyek ilyenkor is még levelekkel dúsak.

rubus_caesius.jpg

Rubus caesius

A metszési munkálatok idején célszerű a tápanyag utánpótlást is megejteni, mivel a bőséges terméshez megfelelő mennyiségű tápanyag is szükséges. A növény teljes ifjítását egy drasztikus visszametszéssel lehet megtenni, ilyenkor a növény tövén 20-30 cm-ig vissza kell vágni minden ágat, így viszont a következő évben termésre nem számíthatunk. Egy-egy bokron nem érdemes ötnél több termő vesszőt meghagyni, mert a növény ilyenkor elaprózza tartalékait, és inkább többet virágzik, viszont kisebb terméseket hoz.

rubus-fruticosus.jpg

Rubus fruticosus

Amennyiben még nincs a kertben szederbokor, de igény lenne rá, most van itt az ideje az ültetésnek, ha előnevelt növényt használunk (ugyanakkor tavaszra is halaszthatjuk a műveletet). A szeder nem éppen igénytelen, ezért alaposan gondoljuk át, hova telepítjük, és biztosítsunk neki megfelelő körülményeket. A növény a napos, szélvédett, nem fagyzugos helyeket kedveli, fontos számára a folyamatos nedvesség, és a tápanyagban dús talaj. Már ültetéskor gondoskodjunk trágyáról, és a magasra növő indáknak is jó ötlet idejekorán támrendszert kialakítani. Tavasszal majd nitrogénes műtrágyára és magnéziumhiány esetén annak pótlására is szükség lesz, különben a termés csekély és aprószemű lesz.

ebo04441.jpg

Szederfajtákról röviden:

Hamvas Szeder: /Rubus caesius/
Termesztett szeder egyik vad őse, a természetben megtalálható, Magyarországon honos, áthatolhatatlan bokortengert alkot. Termése ehető, belőle is nemesítve a kertészetekben kapható szeder. Rosaceae család, a málna rokona.

Vadszeder: /Rubus fruticosus/
Az igazi eredeti vadszeder, nagyon tüskés, nagyon kicsi terméssel, melyeket a mostani időszakban gyűjthetünk be természetes élőhelyéről.

Szeder:
Táplálékkiegészítő, magas C vitamin és antioxidáns tartalommal. Sok néven emlegetik, legelterjedtebb szeder, fekete málna. Forgalomban a tüskétlen fajták kaphatóak, de ezeken belül több változat is hozzáférhető, a növény , és a termés mérete alapján.

sajttorta szeder2.jpg

Süteményekbe, lekvárfőzéshez, szörp alapanyagként is kiváló

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr464780817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása