Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti gyümölcsök aszalva

komment · 1 trackback

Az augusztus a gyümölcsök betakarításának hónapja, - erről már korábban is szó esett - az azonban egy másik téma, hogy mihez kezdjünk az esetenként túlságosan nagy mennyiségű terméssel. Ha több az alma, szilva, körte, meggy, szőlő, mint amit magunkba tudunk tömni, akkor hasznosítani kell valamilyen módon. Ilyenkor szokott eljönni a teljes hétvégét betöltő lekvárfőzési maraton, de kompótok, gyümölcslevek is készülnek sok konyhában. Ne felejtsük ki a sorból az egyik legősibb módszert, az aszalást sem.

Dried-Fruit.jpg

Az aszalás már évezredek óta ismert eljárás, és célja eredendően a tartósítás volt, hiszen az aszalványok hónapokig, néha évekig is fogyaszthatóak maradnak. Az aszalásról szinte mindenkinek a gyümölcs ugrik be, de ugyanilyen sikert lehet elérni zöldségekkel, fűszernövényekkel, sőt akár hússal is. Az USA-ban roppant népszerű snack, a beef jerky is szárítással, vagyis aszalással készül, marhahúsból. Természetesen nem csak kerti terményeinket konzerválhatjuk így, hanem a megvásárolt friss gyümölcsöket is aszalhatjuk, már csak azért is, mert a készen vett szárított gyümölcs ára rendkívül borsos, otthon viszont a bolti ár töredéért elkészíthetőek az édes finomságok.

5202beef_jerky.jpg

Beef jerky

Az aszalás eredetileg a sivatagban, a forró napon való szárítást jelentette, manapság pontosan beállított hőmérséklet mellett zajlik, aminek előnye, hogy az aszalvány megőrzi az eredeti alapanyag vitaminjainak, enzimjeinek többségét, így az aszalt gyümölcs (vagy zöldség) nem csupán egzotikus nassolnivaló, hanem egészséges étek is. Hozzá kell azért tenni, hogy a nagyüzemi aszalás során a szép szín eléréséért sokszor vegyi kezelést kap a gyümölcs, és néha az édességet is cukros adalékokkal biztosítják, bár utóbbit sokan saját készítésű aszalvánnyal is megteszik, például cukros vízben áztatják a barackot, almát.

Sun-dried-tomatoes-3.jpg

Aszalt paradicsom

Ahogy az már elhangzott, az aszalás tulajdonképpen szárítás, így házi körülmények közt is elvégezhető, de számoljunk vele, hogy az első pár kísérlet nem biztos, hogy tökéletes lesz. Az aszalás több módon is lehetséges. Használhatjuk a Napot, ebben az esetben kilyuggatott tálcára kell helyezni az alapanyagot, és jól szellőző helyre tenni. Ezzel az a baj, hogy folyamatos meleg kell hozzá, egy borús, hideg délután elronthatja az egészet. A szabadtéri aszalás másik hátulütője a folyamatos szellőzés biztosítása, ráadásul számolni kell az édesre gyűlő rovarokkal is (és a tálcát lefedni ugye nem ajánlatos, mert beindulhat a rothadás). Megfelelő körülmények közt, kis szerencsével azonban sikert érhetünk el. A konyhai sütőt is lehet használni ezen célra, ebben az esetben a folyamatos hőmérséklet nem probléma, a szellőzés annál inkább. Egyes, főleg az újabb készülékek képesek a légkeverésre, szellőztetésre, de a siker nem garantált. Mindkét metódus hátránya a hosszú elkészülési idő, ami akár napokat is jelenthet. Ez egy folyamatosan bekapcsolt sütő esetében jelentős költségekkel is járhat.

DSCF9811.JPG

Hagyományos aszalókemence

6a00d83451647b69e200e54f79d3308834-800wi.jpg

Aszalás házilag...

3102800120-1.jpg

..és aszalógéppel

Amennyiben valaki tényleg rajong az aszalt termékekért, és nem kíván kísérletezni a hagyományos módszerekkel, a legjobban egy aszalógéppel jár, a nagyjából tízezer forintos befektetés hamar megtérül, ha a készülék sokat van használatban. Mindenképp fontos, hogy aszaláshoz, csak ép, egészséges és friss gyümölcsöket, zöldségeket használjunk. Többek szerint az aszalás végeztével hasznos a kész terméket még egy-két napig szobahőmérsékleten szikkasztani, és utána eltenni azokat jól záródó edényekbe. Befejezésül pedig egy lista a vállalkozó kedvűeknek, az aszalásra leginkább alkalmas terményekről:

Gyümölcs: alma, körte, szilva, őszibarack, sárgabarack, meggy, ribizli, bodza (a nálunk megtermő fügével sajnos nehezen érhető el jó eredmény), ananász (természetesen nem a konzerv), szőlő, kiwi

Zöldségek: fehér-, és sárgarépa, tök, hagyma, gombafélék, paprika, paradicsom, borsó

Zöldfűszerekből is készíthető aszalvány, vagyis fűszer, így például alkalmas a szárításra a petrezselyem, zeller, kapor, bazsalikom

Bátrabbak pedig disznó-, és marhahússal is kísérletezhetnek.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr804710553

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.14. 12:33:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása