Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kiút a kertben

komment

A kertészkedés, azon belül is a veteményes a legtöbbünknek a bevásárlás kiegészítője, spórolási lehetőség, esetleg szórakoztató elfoglaltság, melynek haszna is van. Jó dolog ültetni, gazolni, elégedetten szemlélni, ahogy növekednek a palánták, aztán eljön a pillanat, mikor az udvarról szedett saláta, paprika, paradicsom az asztalra kerül. Van azonban ahol a kerti veteményes, a háztáji gazdálkodás ennél többet jelenthet. Az ország sok vidékén élnek olyan emberek, kiknek a mindennapi betevő előteremtése is alapvető problémát jelent, pénzkereső munka pedig alig akad. Ebben a helyzetben a házi termesztés akár szó szerint is életmentő lehet.

DSC08572.JPG

Bioszentandrás

Persze az otthoni gazdálkodásba nem könnyű belevágni, főleg, ha nincs hozzá tudás, tapasztalat, alapanyag, és hát valljuk be, szándék is kell az önellátásra vezető út első lépéseinek megtételéhez. A napokban a mindenféle hírek között megbújt egy tudósítás, ami egy igen figyelemreméltő, bár nem teljesen újkeletű kezdeményezésől számolt be. Az ország északi csücskében található Hernádszentandráson a helyi önkormányzat programot hirdetett, melynek célja, hogy a csekély jövedelemből élők elsajátítsák a zöldségtermesztés, kertgazdálkodás és az egészséges étkezés alapjait. 

56566_pic_600x500.jpg

Oktatás a mintagazdaságban 

Nem csupán tanfolyamról van szó, a település 6000 nm-es mintagazdaságában a biotermelés gyakorlati mikéntjét tanulhatják meg a jelentkezők, a programba való jelentkezésnek pedig igen egyszerű feltételei vannak. A leendő biogazdálkodóknak csupán annyit kell vállalniuk, hogy részt vesznek a hétvégi képzéseken, saját kertjüket is művelik, és tevékenykednek a mintagazdaságban. A feltételeket teljesítők a program 18 hónapja alatt olyan ismeretekkel, tapasztalatokkal, no meg bioélelmiszerekkel lehetnek gazdagabbak, melyek révén a jövőben is kiegészíthetik jövedelmüket, előállíthatják a szükséges élelmiszerek egy részét, nem mellesleg pedig a munkanélküliség időszakában produktív módon foglalhatják le magukat. A Bioszentandrásnak keresztelt gazdaság a saját fogyasztás mellett piacra is termel, vagyis a terményt értékesítik, így a környékbeliek jó áron juthatnak ellenőrzött körülmények között nevelt zöldségfélékhez.

1241-600x400boon.jpg

Betakarítás (kép: www.boon.hu)

A röviden bemutatott program szerencsére nem egyedülálló, Ózd két rossz hírű és állapotú részén (Hétes és Velence) hasonló kiskert program zajlik, ott központi támogatással, de a gacsályi és csegöldi uborkatermesztés is a mélyszegénységben élők megsegítésére jött létre. Bizonyos, hogy az ország sok településén folynak hasonló akciók, ezeket jellemzően a helyi vezetés koordinálja, hiszen a jellemző problémákat a lokális viszonyokat legjobban ismerő helyi vezetők tudják megérteni és kezelni. Ezek a programok kétségkívül hasznosak és követendők, hiszen egyszerre biztosítanak az érintetteknek új ismereteket, esetenként szakmát, élelmiszert, és hasznos elfoglaltságot, amire a pénzbeli juttatások nem képesek.

13786-szoke-andras.jpg

Üveges Gábos, a fiatal hernádszentandrási polgármester (bőrkabátban, jobbra) igen jól menedzseli a gazdaságot, itt épp Szőke Andrást látják vendégül, de érdeklődőket, tanulócsoportokat is szívesen fogadnak a településen és Bioszentandráson.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr764690952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.02. 21:23:20

szükség is lesz erre a tudásra, amikor összeomlik a világgazdaság

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása