Megyeri Szabolcs kertész blogja

Dinnyefortélyok

1 komment

Forr mostanság a levegő a dinnye körül, előbb hamisítókat füleltek le, aztán a napokban felsőbb szintekről avatkoztak be a dinnye árának alakításába. Pedig ha a görögdinnyéről van szó, akkor a fogyasztó szempontjából nem ez az elsődleges szempont, hanem az, hogy az íze kiváló legyen. Persze ideális esetben a vásárló és a termelő is jól jár, és ha a honi gazdákat akarjuk támogatni, tényleg figyelhetünk arra, hogy magyar görögöt vegyünk.

Watermelon.jpg

Csak víz és cukor, de micsoda élvezet!

A dinnyetermesztés fáradságos munka, nem csoda hát, hogy az ezzel foglalkozó termelők szeretnék, ha munkájuk kifizetődő lenne. Mivel forró nyarakon a görögdinnye slágertermék, jól fogy, ezért megjelennek az olcsóbb import készletek, és a hazai árletörők. Ennek kíván gátat szabni a Vidékfejlesztési Minisztérium, ami megállapodást kötött a nagy élelmiszerláncokkal (ugyanis a zöld gyümölcsöt ilyen helyeken veszi a többség), hogy nem viszik lejjebb egy kerek százasnál (99 Ft) a kilónkénti árat. Én a magam részéről azt kívánom, hogy az így keletkező 20-30 Forint különbség a gazdák zsebében landoljon, a vásárlóknak pedig azt ajánlom, hogy a honi termést fogyasszák, így segítve a hazai termelőket. Nos, ennyit a napok dinnyebotrányairól, lássuk azt, hogy ha már ott állunk a dinnyék előtt, mi alapján válogassunk.

01.jpg

Az élénkpiros, roppanós belső jó jel - már ha látjuk

A görögdinnye tulajdonképpen a Citrullus lanatus kobaktermése, súlya általában 3 és 15 kilogramm között van, alakja változatos, gömb, megnyúlt ovális, vagy kissé hengeres. Színe zöld, felülete fényes, minél sötétebb árnyalatú és fényesebb, annál érettebb. A szín egyenletessége is számít, ha túl nagy felületen sárgás-fehéres, akkor válasszunk másikat. Az érettség megállapításának többféle egyéb módja is van. Az első a jó öreg lékelés, amit azonban manapság már kevés helyen végeznek el (hipermarketben, nagyobb boltokban erről rögtön le is mondhatunk), ez száz százalékos eredményt ad, hiszen így megkóstolhatjuk a gyümölcsöt (kiegészítés: bár az egyetemen a zöldségtermesztés tanszék anyaga a dinnye, a köznyelv gyömülcsként rögzítette). Ha a zöldséges haver, vagy piacon, vidéken vásárolunk, ahol még hajlandóak ilyesmire, válasszuk ezt, de azért ne vigyük túlzásba, a negyedik-ötödik meglékelt darab után nincs az a kötélidegzetű árus, aki ne nézne csúnyán.

clause_caroline_f1.jpg

Caroline F1

Ha nem lehet lékelni, vagy a kóstolót csak végső megerősítésként alkalmaznánk, végezzünk előtanulmányokat. Az ütögetés jóformán nemzeti sport dinnyeszezonban, pedig nem is mindenki tudja, mit kell hallgatni. Akkor jó a dinnye, mikor kopogtatásra kongó hangot ad, kicsit visszhangzik, sőt, ha némi rezonanciát is felfedezni vélünk, akkor jó eséllyel finom darabot fogtunk ki. A tompa, puffogó hang gyengébb ízt, kásás belsőt jelezhet. Itt jegyezném meg, hogy a "minél nagyobb, annál jóízűbb elv" csak a dinnyeszezon elején érvényes, akkor is korlátozottan. Augusztus végére - pont ezen általánosítás miatt - az igazán nagy példányok elfogynak, de a kisebb is ugyanúgy lehet ízletes. Aki azt hiszi, a kopogtatás csak afféle üres népszokás, olvassa el ezt a bájosan alapos tudományos beszámolót a dinnyeütögetés frekvencia-alapú vizsgálatáról! Aki pedig ezek után úgy érzi, hogy maga is tudományos módszerekkel állna neki a választásnak, és még androidos telefonja is van, ezzel az ingyenes alkalmazással analizálhat.

2315230_0f4923f74a8355c72dfdc5c4436caff5_wm.jpg

Tudományos analízis...

melons3.jpg

...és dinnyeművészet

Természetesebb módszer a kacs, vagyis a rövid szár megfigyelése. Ha ez teljesen elszáradt, és a környező szőrök is lepotyogtak, az azt jelzi, hogy a példány régóta áll a standon. Ha zöldes, nem túl száraz, és még némi mézgafolyás is látható rajta, akkor az áru friss. Ugyanakkor az érett dinnye szára még a földön elszárad, és ilyenkor a termés könnyen leszakítható a szárról. Mivel a dinnye nem utóérő, ezért nem mindegy, hogy az érés mely szakaszában került leválasztásra. Ezért a száradt szár azt is jelezheti, hogy jókor került felszedésre a gyümölcs, innen már csak az a kérdés, mennyit állt a ládában, pulton. Kopogtatás ide, szárvizsgálat oda, összességében az a helyzet, hogy a mézédes dinnyére való vadászat egyfajta hazárdjáték, a lékelésen kívül tökéletes módszer nincsen.

090826073546-large.jpg

A jó választás javarészt szerencse kérdése

Ha Ön mégis birtokában van a csalhatatlan metódusnak, ne habozzon azt megosztani velünk kommentben!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr674666665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.07.21. 14:37:59

Én nem kopogtatok, meg mérek frekvenciát, csak kiveszem a szemre legjobbat. 10-ből mondjuk 6-7-szer bejön. De leht többször.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása