Megyeri Szabolcs kertész blogja

Csikkes mozdulatok

komment

"A dohányzás súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét" olvashatjuk sok helyütt a figyelmeztetést, de "környezet" alatt a legtöbben a füstölgő ember közelében tartózkodókat értik. Pedig ha a figyelemfelhívó mondatot tágabban értelmezzük, szintúgy igazságot találunk. Az eldobott csikkek ugyanis - csúfságuk mellett - erősen veszélyeztetik a természet épségét. A következőkben nem dohányzásellenes kirohanást olvashatnak, hanem csupán a káros szenvedély ártalmas melléktermékére hívnám fel a figyelmet.

SF+Considers+Fee+Cigarettes+Offset+Cost+Cleaning+FQhHT84Jhsal.jpg

Ilyesmivel bárhol találkozhatunk

A probléma tehát kétoldalú. A zöld utcafrontok és rendezett közterek nagy rajongójaként, gyakran építőjeként érthető módon nem vagyok oda az eldobált csikkek látványáért. Ez a probléma esztétikai része. A flaszteron magára hagyott csikk felsöpörhető, persze ha van, aki ezt megteszi, de sok esetben kritikus mennyiségű cigarettamaradék népesíti be a járdákat és környéküket, ami a lát-, utca-, és városképet egyaránt rombolja. Még nagyobb a baj, ha füves területen kerül elszórásra a szívás maradéka, ugyanis a betonnal ellentétben a pázsitról korántsem egyszerű felszedni az apró szemetet, söpörni ugyebár itt nem lehet, a gereblyézés is nagyjából hatástalan, olyan vállalkozót pedig, aki négykézlábra ereszkedve egyenként szedegeti fel a csikket, aligha találni. A használt füstszűrők tehát ott ragadnak a parkban,  erdei aljnövényzetben, füvesített részeken. Ahol aztán azonnal elkezdik kifejteni korántsem áldásos hatásukat.

2722796238_136098d605.jpg

Sokan azt gondolják, hogy a csikk csak egy kis darab papír, mi bajt okozhat, egyhamar lebomlik, és nyoma sem marad. Ezzel ellentétben a cigaretta szűrője többféle nehézfémet köt meg, például arzént, kadmiumot és ólmot. Ezek a veszélyes anyagok aztán a környezetbe, a talajba, a növények gyökeréhez és a vízhálózatba juthatnak. Jó tudni, hogy becslések szerint világszerte évi négy és félezer milliárd (!) csikk keletkezik, nagyrészük pedig a természetben köt ki, így hatásukat nem lehet bagatellizálni. Egy Egyesült Államokbeli átfogó szemétszedési akció statisztikái szerint az összes hulladék közel negyede cigarettacsikk volt, a dobozokat, csomagolóanyagokat is hozzászámolva pedig 35% volt a füstölnivaló szemétmaradéka a teljes mennyiséghez képest. A nehézfémek a növényekre is ártalmasak, és a vízi élővilágot is veszélyeztethetik, főleg, ha a csikk még tartalmaz dohányt is, amiben nikotin van. Ez a súlyosan mérgező anyag roppant veszélyes emberre, növényre és állatra, utóbbiakra főleg azért, mert az óvatlanul lenyelt csikk a gyomorban feldolgozva sokkal erőteljesebb hatást vált ki, mint füstként beszívva.

AustinButts6-27.jpg

Ahol egy van, több is akad...

IMG_9066.jpg

...fűből eltakarítani pedig csak így lehet

Maga a füstszűrő papírral bevont cellulóz-acetát, melynek lebomlási ideje változó, pár hónaptól több évig terjedhet a körülményektől függően, de átlagban egy-másfél esztendő. Igy az eldobált csikkek a hiedelmekkel ellentétben nem tűnnek el maguktól pár napon belül (legfeljebb a víz, csapadék a csatornákba mossa őket), és kártékony hatásukat sok hónapon keresztül fejtik ki, miközben folyamatosan terhelik a növény-, és állatvilágot ártalmas bomlástermékeikkel. És hogy még egy súlyos bűnt a cigaretta rovására írjunk, nem ritka, hogy a felelőtlenül eldobott csikk a természetben bozót-, és erdőtüzeket okoz, az ilyesfajta pusztítás pedig olykor nagy területeket érint, így további környezeti terhelést, nem mellesleg pedig pénzben gyakorlatilag kifejezhetetlen károkat okoz.

Forest_fires_greece.JPG

Egy eldobott apró csikk ezt is okozhatja

Mit tehet akkor a környezettudatos füstölgő, ha legalább a környezetét, ez esetben a természetet, meg kívánja óvni szenvedélye ártalmaitól? A lehető legjobb módszer a keletkező szemét megfelelő helyre juttatása, vagyis a csikkek hulladékgyűjtőben való elhelyezése. A csikk persze végül így is a természetben - a szeméttelepeken - fog kikötni, de ez esetben legalább a lakott, gondozott helyeketől távol kerül tárolásra. Ha utcán dohányzunk, akkor tehát a kukába dobjuk (a csatorna sem jó választás), ha pedig a közelben nincs kuka, egy pár száz forintos, fémből készült, zárható fedelű hamutartóba tegyük, amit aztán később üríthetünk a megfelelő helyre. Ugyanezt az eljárást alkalmazzuk parkban, erdőben, kirándulások alkalmával. Mindez nem kerül sem sok pénzbe, sem különösebb fáradságba, ellenben a természet megóvásában óriási lépést jelent.

4da331621484f.image.jpg

Az utcáról a csatornába kerül, onnan a csatornahálózatba

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr284646160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.07.12. 11:12:16

Értelmes felvetés, a cigivel kapcsolatban mindig csak a tüdőrák, meg a pofámba fújják a füstöt a rohadékok mantra megy, a csikkről kevesebb szó esik, azt meg én se tudtam, hogy a csikk ilyen sokáig megmarad. Azt mondjuk sejtettem, hogy vannak benne nemtúl fincsi dolgok, tudtommal a cigiben égés közben többezer vegyület van, vagy szabadulfel, logikus, hogy a filterben zek ottmaradnak. Ami viszont kimaradt, hogy már harminc éve megy a kísérletezés az égésbiztos papírral, ami valami eljárás miatt hamar elalszik, tehát legalább a gyújtogatást lehet vele mérsékkelni. Sőt, ha jól tudom, az eu ezt valamikortól kötelezővé is fogja tenni, mert a lakástüzeknek például valami 20%-a a cigi miatt keletkezik. Ettől nehézfém még mondjuk maradhat benne. Ja, és dohányzom, de eskü nem szoktam elszórni.

aeidennis 2012.07.12. 16:52:12

Ősrégi táblán olvastam egy turistaút mellett:

Rendes ember nem szemetel, a többieknek meg tilos.

Sir Nyű 2012.07.12. 16:57:38

De azért Bp-n is sok az ész: kitiltották a megállókból a bagósokat, de szinte sehol sincs a megállón kívül egy nyomorult szemetes, ahova a csikket dobhatná a kulturáltabb bagós.
Tarlósék a tiltáshoz már kurvára értenek, de valahogy a rendszert egyik vezető sem képes átlátni.
(Ezért tart itt ez az ország :-).)

qwertzu 2012.07.12. 17:04:20

@Sir Nyű: Eggen ez tényleg méretes baromság volt. Ha a megállóban dohányzás helyett a csikk eldobálást büntetnék, az rögtön meg is oldaná a problémát, mert a dohányosok mind a kuka körül csoportosulnának.

Celtic 2012.07.12. 17:05:50

En zsebrevagom, ha nincs kuka. De lattam mar olyan ertelmisegit, aki a kuka _mellett_ pockolte el a foldre :(

Jo, en amugyis beteg vagyok, a cigisdobozt is a szelektiv gyujtobe teszem, mert papir, szoval kisse tulzasba viszem. De ha az ember jart mar szemetlerako mellett...kb. olyan, mint egy szociologusnak a nyomortanya.

Shopping 2012.07.12. 18:04:27

IGÉNYTELEN ÁLLAT aki a KOCSIBÓL KIDOBJA a csikket.

Otthon a nappaliban is eldobja a cigit, ha végére ért??????

fiskusolga 2012.07.12. 18:53:42

Fontos és jó összeállítás. Terjesztendő!

hehe64 (törölt) 2012.07.12. 19:47:03

Otthon jól vannak?
A nehézfémezés kicsapta nálam a biztosítékot.
Meg az, hogy az eldobált csikkek okozzák a világ összes baját.
Hát egy túrót.

2012.07.12. 20:13:05

@hehe64: mielőtt kicsapóda az összes biztosítékod, olvasgass kicsit. Elég ha beírod a googleba, hogy "toxic heavy metal cigarette butts". Nyilván minden találat hülyeség, például ez a komolytalan oldalis: response.restoration.noaa.gov/about/media/picking-52-million-plastic-cigarette-butts-beaches.html
És nem az összes bajt okozzák, de nem kicsit. Ennyi erővel szarjunk le mindent,mert úgyse pontaz a legnagyobb baj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.07.12. 20:17:54

@Sir Nyű: utcan uriember nem cigizik
uriholgy sem

2012.07.12. 20:19:26

@hagyma: kevés az úr manapság. Az úrihölgy talánméginkább:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.12. 20:31:53

@Celtic: én is szelektívezek, de tudjad, hogy sok helyen a szétválogatott szemetet aztán mind összeöntik:(

Balt 2012.07.12. 20:41:22

@Sir Nyű: "kitiltották a megállókból a bagósokat, de szinte sehol sincs a megállón kívül egy nyomorult szemetes, ahova a csikket dobhatná a kulturáltabb bagós."

Teendők: elnyom (eltapos + felvesz) -> megállóba tipeg az alvó cigarettával -> bedobja az ott rendszeresített gyűjtőbe

Balt 2012.07.12. 20:42:36

@qwertzu: Valszeg az volt a motiváció, hogy a többi (egyre inkább első ajtóba kényszerített) utasnak ne kelljen passzívan élveznie a dohányzás áldásait.

qwertzu 2012.07.12. 21:05:41

@Balt: Ez az első ajtós felszállás végül is nem terjedt el. Jelenleg simán működhetne a dohányzók a kuka mellé, nem dohányzók a másik oldalra.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.12. 22:03:09

A cigiben benne van a heavy metal! Főleg az Iron Maiden, meg a Judas Priest!

Rwindx 2012.07.12. 22:06:25

A dohányosok többsége ugyanolyan magasról szarik rá, mint az embertársaira. Tegnap épp élveztem az erkélyen este hogy kicsit lehűlt a levegő, erre az égő csikk mint fénycsíkot húzva esik be az alattam lakó tujái közé. Fogta az lekúrta, pont ennyire gondolta át.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.12. 22:45:10

@Balt:

Hát nemtom; én valamikor 2004 vége felé láttam egy (délkelet)német vasútállomáson azt, hogy a kisebbségi (töröknek nézett ki az úriember) peronkarbantartó egy műanyag zsákba döntögette a szelektíven gyűjtött anyagot (nekem úgy tűnt hogy három lyukból egy zsákba).

Sir Nyű 2012.07.12. 23:44:43

@Balt: Na most nehogy az tűnjön ki ebből, mintha én bagóznék, rühellem, mint kevés mást. Kevés kulturált bagós van (ha ez nem oximoron, lásd hagyma kommentjét), de azoknak se könnyű. A többségnek meg a félrepöccintés a magától értetődő.

Celtic 2012.07.13. 09:32:15

@Balt: Koszi, megnyugodtam...En is hallottam mar, hoyg egybeontik, de nem akartam elhinni. A haz elott is ilyen auto van: felveszi az egyik kontenert, uriti, valami molyolnak, valaszfal arrebb csuszik, aztan megy a kovetkezo kontener. Egy auto, de kulon tobbfele szemet.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása