Megyeri Szabolcs kertész blogja

Légkondícionáló növények

14 komment

Az elmúlt napokban sem volt éppen langyos az idő, de mától igazi pusztító hőséget prognosztizálnak a meteorológusok, és mire ez a poszt olvashatóvá válik, a forróságot már mindenki a saját bőrén érezheti. Ilyenkor, mikor a levegő hőmérséklete megközelíti a 40 Celsius fokot, a légkondícionáló berendezések legádázabb ellenzői is a hőfokszabályzó után nyúlnak. A klíma azonban nem hátrányok nélküli áldás, emberre és növényre egyaránt egészségtelen lehet. Szerencsére bizonyos növények képesek enyhíteni a léghűtő kellemetlen velejáróit.

images.jpeg

Természetesen légkondi nem minden lakásban és irodában van, de munkahelyeken manapság igen elterjedt a használata, újabb építésű irodaházakban biztosan beépítésre került. Munkában pedig sok időt töltünk, napi 8-9 órát, ezért nem mindegy, milyen körülmények közt végezzük dolgunkat. Míg otthonunkban csínján bánunk az energiazabáló gépekkel, addig a munkahelyeken - nem mi fizetjük felkiáltással - sokan hajlamosak extrém alacsony hőmérsékletet, olykor akár 16-18 fokot beállítani. A kinti forrósághoz mérve ez idilli állapotnak tűnhet, de a túlzásba vitt hűtés már rövidtávon negatív hatásokat fejt ki emberre és növényre egyaránt. Szervezetünk nehezen tolerálja a nagy - adott esetben 20 Celsius - hőmérsékletkülönbséget, ennek megfázás, torokfájás lehet az eredménye. Ha valaki olyan szerencsétlenül jár, hogy a beömlőnyílás alatt kell ülnie, akkor akár ízületi bántalmakat, gyulladásos betegségeket is összeszedhet. Irodai (vagy otthoni) növényeink közül az érzékenyebb fajták szintén megfázhatnak, míg más esetekben a természetellenes hidegben növekedésük leállhat, vegetálni fognak csak. 

hot-and-cold-office-598x307.jpg

Az örök vita: hideget vagy meleget

Nem csupán a hideg okozhat kedvezőtlen élettani hatásokat, a légkondícionáló működésének legkellemetlenebb következménye a páratartalom lecsökkenése, ami általában 30% alatti értéket jelent. Ilyen környezetben kiszáradnak a nyálkahártyák, aminek szem-, orr-, és torokviszketés lesz a következménye, és bőrünk is intenzívebb hidratálásra szorul. A száraz levegő a port és egyéb irodai káros anyagokat (a műanyag padló és a padlószőnyeg ragasztójának szemcséit, a festékanyagokat, a fénymásolók és nyomtatók által a levegőbe juttatott vegyületeket, de a baktériumokat, gombákat is) jobban lebegteti, mint a páradús levegő. Ezért klimatizált irodákban a káros anyagok irritációja gyakrabban jelentkezik, így roppant hasznos, ha a természet segítségét vesszük igénybe a légminőség javítására.

Indoor-Plants-in-the-Office-2012.jpg

Talán túlzás, viszont szép

Egyfelől vannak olyan irodai növények, melyek a levegő páratartalmának növelésében jeleskednek, így hozva létre egészségesebb közeget. A különböző páfrányfélék, a fikusz, a vitorlavirág, a filodendron, a borostyán és a kenciapálma segíthetnek a párásításban. Az irodába, vagy szobába elhelyezve ezek a zöldek érezhetően javítani fogják a levegő minőségét, ami nagy segítség a munkavégzésben, hiszen hiába a kellemes(nek ható) hűvös, ha a száraz levegő által keltett diszkomfort érzés hátráltatja a napi tevékenységet.

kencia_palma_326869_96935.jpg

Kenciapálma: párásít

Növények másik csoportja a klímaberendezés működtetésével megnövelt - de egyébként is jelenlévő - beltéri szennyezéseket köti meg jó hatásfokkal. A dracéna (sárkányfa, részletesen róla itt) a legsokoldalúbb ebből a szempontból, kísérletek igazolják, hogy megköti a formaldehidet, benzolt és ammóniát, ráadásul dekoratív szobadísz, így beszerzése légkondimentes irodákba is erősen ajánlott. Ahol sok hölgy dolgozik, nyilván körömlakkozás is előfordul, az ebből felszabaduló májkárosító toloult (ami festékek, lakkok oldószere is) a fikuszok semlegesíthetik. A már említett formaldehid ragasztókban található meg, de például egyes szalvéták, törlőkendők is tartalmazhatják. A formaldehid szobahőmérsékleten gáznemű, színtelen, eltüntetésében pedig segítségünkre lehetnek a vitorlavirágok, aráliák és pálmák. Az irodai környezetben szintén gyakran előforduló ammóniát leghatásosabban a flamingók ártalmatlanítják.

Dracaena Marginata.jpg

Az univerzális sárkányfa (dracéna)

vitorla2.jpg

Vitorlavirág

Ha minden növényi óvintézkedést megtettünk, akkor se feledjük, hogy a túlhűtött helyiségek komfortérzete csalóka. Fontos a berendezések tisztíttatása mellett azok fertőtlenítése is, és amennyiben közvetlen a légáramban ülünk, inkább helyezzük át magunkat és szobadíszeinket kevésbé huzatos területre, valamint próbáljunk megegyezésre jutni az eltérő hőmérsékletet preferáló kollégákkal.

air-conditioning.jpg

Óvatosan a légkondival

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr894622715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CheetahRabbit 2012.07.02. 21:28:12

Ezek a növények mitől légkondicionálók? A cím totál félrevezető!

Azt meg nem hiszem, hogy van olyan állat, aki 40°C-ban 16-18°C-ot állít be -.-

para_noir 2012.07.02. 21:35:20

@CheetahRabbit: Gondolom attól, hogy jobb kondícióban tartják a levegőt. Azt meg ne hidd, hogy nemnyomják sokan bőven 20alá a klimát, elég a westendbe befáradni pár butikba, de a négyeshatos is atomra van fagyasztva.Multis irodákról i hallottam rémsztorikat Énmondjuk gyűlölöm a légkondit, totál kiakad a dohányos torkom tőle, meg az allergiás szemeim is készvannak. Nálunk szerencsére trmészetes kondi van, úgy hívják: ablak:) Kicsit izzadok mellette, de nem fagy lea fejem...

Pdudas 2012.07.02. 21:50:21

@CheetahRabbit:
csak kb egesz Miami... :)

Nem tunt fel, hogy a filmekben bundaban mennek vacsorazni?
No az azert van, mert naluk kb mindenutt 18 fok van.
Ha egy ott elo eljon Europaba, akkor panaszkodni kezd a legkondira - mivel itt ugy tunik nem eleg hatekonyak...

mysisterstheslayer 2012.07.02. 22:06:08

Sajnos tényleg a 18fok alatti beállítás a legjellemzőbb, főleg a tengerentúlon. Itthon az ICnek van bináris kapcsolója, vagy 50 fok, vagy minusz 5. :(
Nem hinném hogy józan paraszti észnél több kéne: télen, pulóverben zárt térben 22 fok a jó, akkor jelenleg nyári rövid cuccokban mitől kéne 25 alá menni bármikor is?

min 2012.07.02. 23:00:30

@mysisterstheslayer:
talán mert más a hőérzeted nem?
Télen ha 10 fok van és napsütés,vetközől rövidujjúra, ugyanez nyáron, beöltözől nagykabátba.

A dohányos csak viselje a légkondit legalább nem gyújt rá paraszt módon a nyitott ablaknál.

para_noir 2012.07.02. 23:23:22

@min: munkahelyen már sehol nem lehet dohányozni, még a bejáratmellett sem, nemhogy nyitott ablknál...
Ettől függetlenül a légkondi szar.

HgGina 2012.07.02. 23:48:35

Egyszemélyes cégben se lehet? Ki kell mennie a tulaj-dolgozónak a cégtől x méterre?
Ez a nap vicce, ha igaz.

para_noir 2012.07.03. 00:12:09

@HgGina: Pedig igaz, ha munkahely, akkor mindegyhogy, hányan ,milyn pozicíóban dolgoznak ott, dohányzás nincs. Bünti perszeakkor jár, ha rajtakapa hatóság, de egyszemélyes irodában azért ez kiküszöbölhető

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.03. 01:07:43

Jobb építési technológiákkal* nem lenne szükség légkondira, de az építőipar ilyen szar lett, sajnos.

A levegő mozgatása a pincéből a tető felé a falakban, zöld tető, vízpermet stb.

kbagyula 2012.07.03. 07:42:10

Egyetértek a cikkel teljesen, de a toulol elsősorban a vérképző szerveket támadja.

1kutya 2012.07.03. 07:49:36

a kenciapálma nálunk jelenleg a teraszt kondícionálja:)

Lacka929 2012.07.03. 07:54:05

toloul? inkább toluol, nem?

KoborMacska 2012.07.03. 07:58:04

@CheetahRabbit: Te sosem éltél Philadelphiában. Talált? ;-)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.07.03. 08:41:41

"A száraz levegő a port és egyéb irodai káros anyagokat (a műanyag padló és a padlószőnyeg ragasztójának szemcséit, a festékanyagokat, a fénymásolók és nyomtatók által a levegőbe juttatott vegyületeket, de a baktériumokat, gombákat is) jobban lebegteti, mint a páradús levegő."

Egy normális klíma ezeket már épp hogy SZŰRI. Amitől félni kell, az a kikapcsolás után a berendezésben maradó víz hatására történő gombásodás, ez okozta anno a rejtélyes légiósbetegséget. Karbantartással elkerülhető.

"a száraz levegő által keltett diszkomfort érzés"

Pont, hogy a száraz levegőt bírjuk magasabb hőmérsékleten elviselni, a párás meleg a gyilkosabb.
(szauna)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása