Megyeri Szabolcs kertész blogja

Málnaszüret

komment · 1 trackback

Lehet vitatkozni velem, de szerintem a málna a legszebb gyümölcs (a sárgadinnye meg a legfinomabb, ám ez nem ide tartozik), ráadásul nem csak mutatós, hanem egészséges, kiskertekben is termeszthető, és mivel korán érik, a nyár első harmadának egyik legnépszerűbb gyümölcse. Tartása nem éppen egyszerű, a málna kényes és igényes, de aki bírja türelemmel, házi málnaszörpöt is szürcsölhet a kánikulában. Annál pedig kevés jobb üdítő létezik.

raspberry_Whipcream.jpg

Apropó málnaszörp, Magyarország egyes vidékein (Komárom környékén bizonyosan, mert ott rokonoknál sokat hallottam) minden szörpöt málnának hívnak, így ilyen mondatokat lehet hallani: Kérsz egy bodzamálnát? Ez nyilván abból eredeztethető, hogy régebben, a századelőn, a szegényebb embereknek különösen fontos volt a málna, mivel sok helyütt megtermett, és az erdőn-mezőn való gyűjtögetésnek fő célpontja volt ez a piros gyümölcs. Feltehetőleg akkoriban a gyümölcsből készülő dolgok többsége málnából jött létre, így a szörp is málnaként rögzült. Na de félre a hobbiszintű etimológiával, és lássuk, mi fán terem a málna.

Raspberries.jpg

Fán biztos nem, hanem cserjén, sőt, félcserjén. Félcserje, mivel vesszői csak két évig élnek, az elsőben kifejlődnek, a másodikban virágot és gyümölcsöt hoznak. Egyszer és kétszertermő fajták is léteznek, utóbbiak másodjára ősz elején szüretelhetőek. A málna termésének begyűjtése most időszerű, már annak, aki ősszel - ez az ideális időszak - nem mulasztotta el elültetni. Ültetéskor fontos szempont egyébként, hogy a talaj tápanyagban gazdag legyen, és számolni kell azzal is, hogy a bokrok sokat isznak, vagyis bő öntözésre lesz szükség. Igazából a málna csaknem bármilyen földben megterem, de a szép és ízletes eredményhez jó feltételek kellenek. Ahogy a növény növekedik, szüksége lesz támasztékra, karók közé kifeszített drótokkal, madzagokkal készüljünk. Sajnos a málnabokor erősen gyomosodik, főleg azért, mert ahol a málna viszonylag magas igényei miatt jól érzi magát, ott a gyomok is szívesen megtelepednek, ezért permetezése elkerülhetetlen. 

2_original.jpg

Málnás

Ha a bokor már terem, alaposan oda kell figyelni, mert a korai szedés nem jó, viszont hamar bekövetkezik a túlérés. Ha szemre (vagy kóstolásra) már az érés csúcsán tart a termés, akkor hajnalban, vagy hűvös, borús időben ejtsük meg a szüretet. A leszedett szemek az eperhez hasonlóan gyorsan romlanak, két-három napnál tovább biztos nem bírják, viszont eredményesen fagyaszthatók, így a fölösleget elraktározhatjuk

7596maci-med.jpg

Nyilván málnáról ábrándozik...

Persze inkább együk meg mihamarabb, a málna ugyanis amellett, hogy nagyon finom, gazdag C, B1, és B2 vitaminokban, és bőven tartalmaz szerves savakat. Alacsony szénhidráttartalma miatt gyakori eleme a gyümölcsnapos diétáknak. Nem szorul különösebb taglalásra, de megemlítendő, hogy kitűnő szörp, dzsem és ivólé, gyümölcsturmix készíthető belőle, de süteményekhez, akár csak díszítésként is, elsőrangú. Kevesen tudják, hogy a málna szárított leveléből (főleg ha szamóca és/vagy szederlevelet is teszünk hozzá) kiváló teát forrázhatunk. És természetesen mint mindenből, a málnából is főzhető pálinka.

A_Bliss_Org.jpg

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr54615241

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.28. 12:06:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása