Megyeri Szabolcs kertész blogja

Lejtős kertek

komment

Mikor kertről beszélünk, akaratlanul is vízszintes felületre gondolunk. Ez az esetek többségében így is van, de a kertek egy nem elhanyagolható hányada egyáltalán nem követi a hagyományos horizontális kialakítást, hanem kisebb-nagyobb lejtéssel bír. Ez a leggyakrabban adottság, vagyis nem szándékos a lejtős elrendezés, hanem a terepviszonyok határozzák meg a dőlésszöget. Szép és használható kert azonban ilyen felületen is kialakítható.

 lejtő.jpg

Hegyes, dombos vidékeken óhatatlanul előfordulnak lejtős kertek, de nem kell messze menni, hogy lejtős élettérrel találkozzunk, budapestieknek például elég Budán körbenézniük. Ezeknek a birtokoknak előnyeik is vannak, általában szebb panorámát, jobb kilátást biztosítanak (a környező tájra, és magára a kertre is), és a magasabban fekvő területeken a levegő is érezhetően tisztább. Ugyanakkor kihívásokat is rejt magában a nem vízszintes kert, és ilyen esetben a tervezés és kialakítás is másfajta módszereket kíván meg, mint a lapos birtokokon. Mit tehetünk hát, ha a kert lejt?

 kert 291.jpg

Rézsű sziklakert designnal

Első lépésben választás elé kerülünk. Vagy az elképzeléseinket alakítjuk át a rendelkezésre álló tér sajátosságaihoz, vagy fordítva, a kertet szabjuk át az ötleteink mentén. Kézenfekvő megoldás, hogy a meredekebb lejtőből enyhébb esésű felületet építsünk, teraszos, lépcsőzetes kertet hozva létre. Falak segítségével laposabb és meredekebb oldalakat hozhatunk létre, az előbbiek a hagyományos célokra lesznek jók (általános értelemben vett kerti tartózkodás, hobbikertészkedés, játszófelület, pázsitos tér például napozáshoz), míg utóbbiakat díszként, látványelemként hasznosíthatjuk. A lépcsőzetesen épített kert nagyobb esésű részeit növényekkel ültethetjük be, így ezek a rézsűk nem maradnak parlagon, hanem dekorációs célokat fognak szolgálni, de például sziklakertet is álmodhatunk a két enyhébb lejtős rész közti meredek felületre. Ha a kert esése túl nagy ahhoz, hogy egyszerű földből épített rézsűvel hidaljuk át a teraszokat, akkor nagyobb teherbírású támfalat kell építeni. A támfal megakadályozza, hogy a föld megcsússzon, viszont megváltoztatja a terület vízelvezetési tulajdonságait, így a lecsurgó csapadék útját biztosítani kell, például kavicsból készült vízelvezető réteggel. Támfal készülhet téglából, terméskőből is, ezek mutatósabbak, természetközeliebbek, de a megfelelő választáshoz kérjük szakember segítségét, aki a teherbírás alapján megfelelő megoldást javasol. Tudni kell, hogy a rézsű kialakítása ugyan olcsóbb, de passzív felületet eredményez, vagyis jobbára csak talajtakaró növényeket telepíthetünk ide, míg a támfalas megoldás többe kerül, de növeli a hasznosítható területet a kerten belül.

 epites_06_nagy.jpgMagas támfalak

A létrehozott közel vízszintes teraszokon a későbbiekben ugyanúgy kertészkedhetünk vagy tevékenykedhetünk, ahogy azt a lapos kerteknél megszoktuk. A meredekebb részek pedig kiváló lehetőséget adnak arra, hogy egyedi megjelenésű birtokot készítsünk. A rézsűkre nem ültethető bármilyen növény, az őket érő fénytől függően a következő fajták alkalmasak az ilyen részek beültetésére:

-napos rézsűkre:  

keskenylevelű ezüstfa - Eleagnus angustifolia "Umbellata";
borbolya - Berberis vulgaris;
homoktövis - Hipopphae rhamnoides;
törpe mandula - Prunus tenella;
 rózsa - Rosa canina "Rugosa";

-félárnyékos rézsűkre:

iszalag - Clematis vitalba;
tollas gyöngyvessző - Sorbaria sorbifolia;
orgona - Syringa vulgaris (kislevelű fajok is, mycrophilla, meyeri palibin);
ecetfa - Rhus typhina, glabra;
madárbirs - Cotoneaster horizontalis

-árnyékos rézsűkre:

lonc - Lonicera caprifolium (kúszó);
borostyán - Hedera helix (kúszó);
hóbogyó - Symphoricarpos x chenaultii (szinte az összes hóbogyó féle);
som - Cornus sanguinea;
vadszőlő - Parthenocissus quinquefolia "Inserta"

-és ne felejtsük ki az örökzöldeket sem: 

kék kúszó boróka - Juniperus horizontalis;
terülő boróka - Juniperus x media "Pfitzeriana";
szagos boróka - Juniperus sabina (fajták is);
virginiai boróka - Juniperus virginiana (fajták is);
keleti tuja - Thuja orientalis (szoliternek);

 1957_sdc11392.jpgLépcső rézsűvel, ritkásan beültetve

Amennyiben az egyes teraszokat hasonló, egymással harmonizáló, de a többi teraszrésztől elütő megjelenésű növényfajokkal ültetjük be, egészen különleges látványt hozhatunk létre. Bizonyos esetekben az alacsonyabb, terméskövekből (kötőanyag nélkül, vagyis szárazon) kirakott támfal is elegendő, az ilyen építmény sziklakertekhez hasonlóan alakítható ki, és a résekben, üregekben biztos meg fognak jelenni apróbb gyíkok, de akár békák és sünök, így kertünk életre kel.

 kert_03.jpgDekorált támfal

Lejtős kert építésekor tanácsos a kitermelt földet félretenni, mert később a rézsűk kialakításánál jól jöhet, és különösen előrelátó dolog a felső, termékeny földréteget annak felszedése után a kész felületre visszahelyezni. Meredekebb dőlésszögű területen kertet kialakítani nem egyszerű feladat, és szinte biztos, hogy kertépítő szakember segítsége szükséges hozzá. Az sem mellékes körülmény, hogy a lejtős kertek építése körülbelül 20-30%-os többletköltséggel jár a sík udvarokhoz képest. Amennyiben azonban kellő gondossággal járunk el, a fenntartás a későbbiekben nem lesz bonyolultabb, mint más esetekben, emellett több lehetőségünk lesz egyedi, különleges és változatos birtok létrehozására.

 PICT0233_resize.JPGÍzléses, lépcsőzetes kialakítás

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr904608434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iTomi · http://www.tiptopkert.hu/ 2012.07.02. 22:26:17

Jó a cikk. Szeretem az ilyen terepviszonyokat. Szignifikánsan megemelik a lehetőségek számát, ami a megrendelők igényeinek kielégítését illeti. A sík területeken valahogy gyakrabban előkerül a "csak gyepet és tuját szeretnék" attitűd. Bár, persze azzal sincs semmi baj, csak szeretem az efféle szintkülönbségeken "kiélni" magam. :) A cikket olvasva azon gondolkodom, vajon más kertészeknél is így van ez?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása