Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hajléktalan növények

5 komment

Mindenki ismeri azokat a szívfájdító képeket, melyekkel az állatvédők időről-időre adományt, segítséget kérnek az elhagyott, kidobott kiskutyák, macskák gondozásához. Talán nincs ember, akit ne érintenének meg az olykor hatásvadász jelenetek, és ez így is van rendjén. Arra viszont ritkábban gondolunk, hogy ugyanez megtörténhet növényekkel is. Pedig magukra maradó növényekből sincs hiány, és az ő sorsuk is hasonlóan tragikus.

 plant.jpg

Természetesen egy száradóban lévő, folyosón felejtett leander nem versenyezhet egy szomorú szemű kiskutyával, de nem is ez lenne a cél, hanem az, hogy tudatosítsuk magunkban, akár másokban is, hogy a növény is élőlény, ha gondozó nélkül marad, előbb-utóbb menthetetlenül elpusztul. A szobanövények rajongói talán értetlenül állnak a felvetés előtt, hiszen nekik elképzelhetetlen, hogy valaki sorsára hagyja kedvencét. Sokan azonban nem ápolnak bensőséges kapcsolatot zöldjeikkel, és például egy költözés során probléma nélkül "felejtik" a felesleges, nem kívánatos növényt, virágot a folyosón, lépcsőházban, vagy a kapu előtt. Ez történt olvasóm szomszédságában is, ahol a régi bérlő távozott, és pár romos bútordarabbal együtt egy cipősdoboznyi növényt is emlékül hagyott a többieknek. Az elárvult példányokról képeket is kaptam, a megtaláló pedig biztosított róla, hogy gondozásba vette az elhagyott példányokat, így az ő sorsuk végül jóra fordult. Ők azok:

 

IMGP1271.JPG 

 IMGP1274.JPG

Jelen bejegyzésemnek csupán annyi lenne a célja, hogy buzdítsam a növénytulajdonosokat arra, hogy megunt, túl nagyra nőtt, betegeskedő, vagy például költözéskor velük menni nem tudó zöld barátaikat ne adják át az enyészetnek. Ha nem tudunk tovább gondoskodni róluk, inkább ajándékozzuk el őket, mindig akad egy ismerős, rokon, vagy szomszéd, aki vállalni tudja őket. A növénybarátok pedig bátran vegyék magukhoz az elhagyott virágokat, de talán őket nem is kell különösebben figyelmeztetni erre. Manapság már csak a csecsemők nincsenek regisztrálva a facebookon, így ha más megoldás nincsen, a közösségi térben is kereshetünk befogadót, ahogy azt például a gazdátlan kutyákkal, macskákkal is teszik állatbarátok. Aki növényelhelyezési problémákkal küzd, akár a blog facebook oldalán is kereshet új családot árván maradó növényének!

pack-plants-moving-800x800.jpg

 A zöld is költözzön velünk!

Képek: innen, és innen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr424596699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hipokrita 2012.06.20. 10:55:56

Csak nekem nem jelenik meg egy kép sem?
Egyébként nálunk a kertben annyira eszméletlen mennyiségű túlszaporulat keletkezik a mindenféle növényből, hogy azt már elajándékozni sem lehet, de mindig adunk, ha van jelentkező.

Megyeri Szabolcs 2012.06.20. 10:56:15

@homokhat_: Igen, látom én is, vagyis nem látom, dolgozom a hibán, nem tudom miért nem jelennek meg. Üdv, Szabolcs.

Megyeri Szabolcs 2012.06.20. 11:19:27

Kedves olvasók és kommentelők! A képek visszaállítása jelen pillanatban nem lehetséges, este tudom orvosolni a problémát, a kellemetlenségért elnézést kérek. Addig is ajánlanám friss posztomat a kerti hűsölésről, garantáltan megtekinthető képekkel!
kertesz.blog.hu/2012/06/20/kerti_csobbanas
Kertbaráti üdvözlettel: Szabolcs

PTimcsi 2012.06.20. 13:47:45

Az ötlet nagyon jó! :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása