Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kiskacsa fürdik, algás tóban...

23 komment

Két héttel ezelőtt volt alkalmam a városligeti csónakázó tavon evezni egy órát, és vízen ringás városban ritkán tapasztalható élménye mellett a tucatnyi kiskacsa látványa volt a legszórakoztatóbb. Most azonban kiderült, hogy a kacsákat kitelepítik a tó környékéről, ami első hallásra kegyetlenségnek tűnik, de jó ok van rá. Nem voltam rest, és tegnap kitekertem a tóhoz, hogy egy utolsó kacsás fotósorozatot készítsek.

 

Persze azért nem az összes kacsa távozik kényszerűen, hanem a szakemberek a túlszaporodott állományt ritkítják meg a költöztetéssel. Miért van erre szükség, hisz mindenki szeret őketi, és kevés cukibb dolog van, mint egy pelyhes, apró kacsabébi? A válasz prózai, a sekély, betonos medrű tó zavaros vizéért, és az algásodásért a nagyra nőtt kacsacsapat, pontosabban az ürülékük a felelős.

Itt a gond

A turisztikai szempontból kiemelkedő fontosságú helyszínen pedig nem lehet taszító, gusztustalan látkép, ezért a szárnyasoknak, pár család, nagyjából tizenöt példány kivételével menniük kell. A madarakért aggódó olvasók kedvéért írom, hogy az elszállítást szakszerűen, szakemberek fogják elvégezni, a befogást pedig humánus módon, csapdákkal oldják meg. Kérdés, hogy a trükkös ketrecekbe kihelyezett étel mennyire izgatja fel a boldog-boldogtalan által etetett kacsákat. A távozó állatokat Budapest környéki tavakhoz (egy gödöllői horgásztóhoz például) szállítják, ahol boldogan élhetnek tovább (remélhetőleg).

 

Enni kapnak bőven

A tóval kapcsolatos problémák ezzel nem kerülnek azonnal orvoslásra, az algás, zavaros vizet növénytelepítéssel varázsolnák tisztábbra, ehhez a tervek szerint tavirózsákat és vízitököket használnak majd, melyek a vízminőség mellett a tó képét is átformálják majd.

Itt épp nincs tömeg

Az igazsághoz tartozik, hogy a kacsák minden bizonnyal nem sokat gondolnak a turisztikai vonzerőre, így valószínűleg nem nyugodnak bele azonnal a kitelepítésbe, visszavándorlásukat pedig nehezen lehet megakadályozni. A hathatós megoldással várni kell az első hetek-hónapok tapasztalaira, addig is mindenki döntse el maga, hogy a kacsáknak, vagy a tónak drukkol-e!

Etetési tilalom, de ki tud ellenállni a tollas kunyerálóknak?

Talán utoljára együtt...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr154572209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.09. 13:33:28

"A turisztikai szempontból kiemelkedő fontosságú helyszínen pedig nem lehet taszító, gusztustalan látkép,"

- Szerintem nem a kacsák a fő gond, van ott nagyobb orvosolnivaló is.

manager2008 2012.06.09. 14:45:54

Egy tó akkor van egyensúlyban ha a keletkező szerves anyagot feldolgozza növényzet és pld a halak.
Nekem is van egy nagyobb tavacskám, gondom volt az algával de amikor halakat telepítettem bele (kárász. aranyhal, stb, vannak vagy 2000 -en) akkor megszűnt az alga. A halakat meg eszik a madarak, siklók, stb. A kacsákat is meg lehet enni :)

hurrrdurrr · http://joallas.net 2012.06.09. 15:13:36

majd egy közeli kínai büfé hasznosítja őket

dr. Bubó 2012.06.09. 16:03:48

az embereket már kitelepítették... ugyanez volt velük a gond... odasz@rtak...

nyilván ez volt az egyetlen megoldás... na sebaj... a fides mafia mindent "megold"

gondolom a nyugdíj problémát is hasonlóan "kezelik"...

a kitelepítésnél még olcsóbb lett volna 1-1 golyó...

Rousseau 2012.06.09. 16:29:24

@dr. Bubó: Hogyan sikerült ilyen rövid időn belül a kacsától a Fideszig eljutnod? Végre volt egy írás, ami tényleg a kacsákról szólt. Ne hagyd magad megtéveszteni!A kacsa itt kacsát jelent!!!

Egyébként még nagyobb probléma már szinte minden tavunkon a hattyú-kérdés. Nekik fél talicskányi egy ürítésük. A nagyközönség meg a másik fele: tele a víz a nekik szánt kukoricával, hot-doggal, chipssel, kenyérrel, vattacukorral. Ezektől aztán még többet ürítenek, a maradék meg szintén rohad.A Városligetben is családi szórakozás az etetés, annak ellenére, hogy ki van írva, az írástudatlanoknak meg piktogram is van.

Kemencés Szittya Buci 2012.06.09. 17:06:37

Ez most nem kacsa?
Amúgy szerintem telepítsék ki őket. Amúgy sem megy az összes, maradnak még látnivalók a kölköknek. Meg nem is gyilkolják le őket. Tényleg legyen már tiszta az a víz, ha már egy ilyen szép hely van a városban.

Rókakígyó 2012.06.09. 17:40:09

miért nem mélyítenek a tavon? A koszos víz nem csak a kacsa függvénye. Csak mondom előre, hogy a növények sem fogják megoldani egy halott közeg problémáját. A betonozott sekély víz sokkal nagyobb baj, mint a magukat jól érző kacsák. Egy ekkora tó többszáz állatot el tud tartani és azért nincs rajtuk több állat, mert azt meg már nem tudja eltartani.

Különben ilyenről meg nem is hallottam még. Ostoba fattyúk, hülyegyurcsány, igazán lemondhatna már.

elektronik (törölt) 2012.06.09. 17:50:30

Nem tilos etetni őket. Ki van rakva pár automata amiből vehetsz kaját nekik, ha mégis ragaszkodsz hozzá. :D

lutria 2012.06.09. 18:06:33

Épp ezt akartam írni hogy pár éve pénzért (ki tudja milyen haszonnal) működő automatákból lehetett speciális kacsatápot venni,és amikor a jól táplált kacsák elszaporodtak hirtelen rájöttek hogy károsak a tóra?

dekás dezső 2012.06.09. 18:15:45

ha én vadkacsa lennék inkább keresnék magamnak valami vadvizet ahol nem veszik fel parfümszagú debilek a párzásomat ájfónnal;)

az utolsó kép nagyon adja.... :)

tavasz17 2012.06.09. 18:21:12

@lutria: at kellene alakitani homeless tap automatakka, igy tovabbra is vidaman fotozhatja a csalad hetvegenkent a pelenkasokat amint dobaljak az etelt a parkban eloknek ;)

kvp 2012.06.09. 18:46:22

Tobbszor neztem, hogy a toparti vendeglok tartanak-e vadkacsat az etalpon, de ugy nez ki, hogy nem.

A to egyebkent nem lenne alloviz, ha az eredeti tervek szerint mukodne. Regebben ket ponton, a szokokutnal es a sorsator melletti kutnal engedtek folyamatosan vizet a toba, a folosleget pedig a hid kozeleben levo csatornan at vezettek el. Ez a viz tradicionalisan a kozeli furdo medenceibol jott, ami telen nagyon kellemes meleg kornyezetet biztositott a kacsak szamara. Sajnos a to vizellatasa egy ideje nem elegseges es a kisfoldalatti alagutja es a mujegpalya kozti resz szarazon all. A kacsak errol nem tehetnek. Egyebkent a novenyezet betelepitesevel az a gond, hogy a felso resz kivetelevel telente leengedik a tavat, tehat minden evben ujra kell telepiteni mindent. A beton meglete es a to melysege adott, az elobbit a kornyezo epuletek pincei es a foldalatti miatt nem lehet elbontani, mig az utobbi joreszt a mujegpalya miatt adott. Szerintem a jo megoldas a kacsak elszallitasa helyett a folyamatos vizcsere helyreallitasa es a to rendszeres tisztitasa lenne, amit egy csonak es par munkas segitsegevel meg lehetne oldani.

halász jóska 2012.06.09. 18:52:00

@Rókakígyó: ki van betonozva, és nincs pénz elbontani.

halász jóska 2012.06.09. 18:53:29

egyébként Szily is megírta ugyanezt pár napja, kevésbé szakmai szemmel nézve, viszont sokkal viccesebben
index.hu/belfold/2012/06/07/miert_deportaljak_a_kacsakat_a_ligetbol/

2012.06.09. 19:09:11

Csesszük szét, ami még jó ebben az országban...
Amihez ember hozzányúl, abból jó úgysem kerekedik ki.

dekás dezső 2012.06.09. 19:55:30

@kvp: kösz az értékes kommentet....

Megyeri Szabolcs 2012.06.09. 20:35:25

@Rókakígyó: A mélyítés egyik akadálya, hogy alatta megy a földalatti.

bloggerman77 2012.06.09. 22:15:59

Tavaly jártam arra, és a tó partján heverésző, szar és húgyszagú hajléktalanok, meg az üvöltöző részeg kisebbségiek sokkal zavaróbbak voltak, mint a kacsák.

HgGina 2012.06.09. 22:56:13

Telepíteni kell pár csőszt, aki a túletető kétlábúakat bedobja a vízbe, ahonnan azoknak kötelező kihozniuk saját kézzel a maguk által behajigált felesleges chipset, kukoricát, vattacukrot.
Gyanítom, hogy a túletetés igen hamar megszűnne, és akkor a felesleges túlszaporulat önmagától elrepülne Gödöllőig.

dr. Bubó 2012.06.09. 23:04:58

természetes kacsa ragadozókat kell betelepíteni !!!

pl oroszlánok, tigrisek, de legfőképp RÓKÁKAT !!!!

a gyerekeknek is lenne élő környezetvédelmi óra...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása