A napokban már szóba került a spenót, enyhe bűnbánó felhanggal, most következzen egy spenót-rokon, a rejtélyes és szinte ismeretlen mángold. A név - bár inkább hajaz egy pornófilm-kiadóra - egy alig ismert zöldségfélét takar, ami a spenóthoz több szempontból hasonlatos, többek közt ízvilágban, így akár a spenótot is elrejthetjük e név mögé, a naivabb gyermekeknél beválhat. Vagy főzzünk inkább tényleg mángoldot.
A mángold (Beta vulgaris convar) a disznóparéjfélék családjába tartozik (még egy bizarr elnevezés), és bár a középkor óta ismert haszonnövény, Európában csak nem akar(t) elterjedni, itt-ott van némi múltja, például Franciaországban, vagy Németországban, de az olaszok is tudják, miről van szó. Maga a növény lágyszárú és kétéves, de aki mángold termesztésre adja a fejét, annak már az első évben lesz főzelékbe valója, ekkorra fejlődik ki a növény gyökérzete és levélzete, ez utóbbi kerül aztán a konyhába (igazság szerint a szára is használható). Vetése a tavasz vége felé esedékes, nyár végén pedig már lehet szedni.
Nem csak finom, szép is
A mángold akár 60-80 centiméteresre is megnőhet, formája egy hosszabbított kínai kelhez hasonlít. Négyzetméterenként akár 4-5 kg-ot is szüretelhetünk belőle, így kimondottan gazdaságos a termesztése, még kisebb konyhakertekben is, ráadásul szerintem esztétikailag is rendben van, vagyis jól néz ki (bár ez nem elsődleges szempont a veteményesekben). Igényei alacsonyak, fény persze kell neki, de tulajdonképpen ahol vizet kap, ott meg is terem, kártevői pedig alig ismertek, így permetezésre sem szorul.
Nem kínai kel
A felhasználási területe könnyen behatárolható, minden elkészíthető belőle, ami a spenótból is, ízük is rokon. A parajhoz hasonlóan élettani hatásai is kedvezőek, K-vitaminban gazdag, C-vitamin tartalma is magas, valamint tartalmaz kálciumot, vasat és magnéziumot. Popeye kedvencéhez hasonlóan a mángoldban is található oxálsav, ezért ugyanazok az elővigyázatosságok vonatkoznak rá, mint a spenótra.
Remélem tudtam tenni egy keveset ennek az elhanyagolt, ám felettébb jól hasznosítható zöldségnek a népszerűsítéséért, ha valakinek van tapasztalata akár a termesztéssel, akár a felhasználással kapcsolatban, ne legyen rest kommentben megosztani!
Lájkgyűjtés itt!
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.