Megyeri Szabolcs kertész blogja

A zöldlevelű szörnyeteg

komment

Nem voltam válogatós gyermek, de mint annyian, én sem szerettem a spenótot. Nem tudott elcsábítani a jutalomcsoki ígérete, és Popeye spenóttól duzzadó izmai sem villanyoztak fel, ha erről a túlságosan is zöld főzelékről volt szó. Popeye-t a mai napig az egyik legellenszenvesebb rajzfilmhősként tartom számon, de a spenóttal időközben kibékültem, kis túlzással meg is szerettem, sőt, bűnbánatom jeleként most megpróbálom kicsit népszerűsíteni ezt a zöldséget. 

 

A spenótlobbi beépített ügynöke

A spenót (Spinacia oleracea), vagy ahogy a menzán - nyilván aljas álcázásból - nevezték paraj, a Közel-Keletről érkezett hozzánk, valószínűleg Spanyolországon keresztül, arab (perzsa) közvetítéssel. Egynyári növény, és a zöldségek közt dobogós, legalábbis a szedhetőség terén, ugyanis a tél végén, kora tavasszal már lehet a kertből a konyhába vinni. Érdekesség, hogy sokan tévesen évelőnek tartják, a félreértés abból ered, hogy elhullajtott magjaiból a következő évben új növény fejlődik, a magok egyébként akár több évig is megőrzik csírázóképességüket.

 

Kertben

Az anyukák kedvelt toposza a spenót egészséges mivolta, és ebben a megállapításban nincs is hiba. K-vitamin tartalma igen magas, kalóriatartalma alacsony, gazdag flavonoidokban és klorofillban. Főzött állapotában oxálsav tartalma miatt az ásványi anyagok lerakódhatnak az emberi szervezetben, így túlzott fogyasztása vese és húgyúti problémákat (kőlerakódást) okozhat, nyersen viszont ilyen hatása nincsen. Azért nem sok nyers spenót rajongót ismerek. 

 

Leszedve

A spenótot az otthoni kiskertekben, veteményesekben jó eredményekkel termeszthetjük, a tápanyagban gazdag közeget szereti, a savanyú, lúgos talaj azonban kerülendő. A parajnak a szárazsággal nincs gondja, viszont a hideget nem jól tűri, és bár mostanában nem várhatóak fagyok, azért a friss vetést fóliával betakarhatjuk. A magokból ideális esetben, jó körülmények között másfél-két hónap múlva fogyasztható növény fejlődik, melyet aztán a család asztalára tehetünk. Csak Popeye-t hagyjuk ki az egészből!

 

A spenót és barátai: tükörtojás és szalonna

Ha van jó spenót-receptje, ne habozzon megosztani az olvasókkal, lájkokat pedig itt lehet nyomni!

Képek: innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr334508506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.05.16. 09:25:01

Én szeretem nagyon, minden formában. Klasszikus "főzelékként" is, de nyersen is jó (bébispenót levelei), vagy éppen egy kevés vizes vajon átforgatva a serpenyőben. Ez utóbbinál szinte művészet úgy csinálni, hogy a spenót picit megrogyjon, de ne essen össze, az eredmény viszont nagyon jó. Egy jó adag ilyen éppen csak hőkezelt spenót, egy szelet óvatosan megsütött lazaccal és pár szem paradicsommal...

Ami problémám van a spenóttal az az, hogy néha (elsősorban pürének elkészítve) csúnya, csípős háttéríze lesz. Eleinte azt hittem, hogy fajtafüggő, de nem, valószínűleg a táptalajban keresendő a hiba oka. Ezzel kapcsolatban van valami ötleted?

Medgar 2012.05.16. 10:15:11

Off:
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: elmész anyádba
On:

A spenót jó, csak a főzeléktől hányok.

erkélykertész · http://erkelykertesz.blog.hu/ 2012.05.16. 10:22:36

A spenót klassz dolog, nagyon klassz. Nyersen, főzeléknek, rakott tésztának, leveles tésztába töltve, sorolhatnám. Jöhet mindenhogyan, minden mennyiségben.

mithrandir 2012.05.16. 10:43:05

Bocsi, de ha egyéves és nem tűri a fagyot, akkor mikor veted, hogy tél végére már szedhető legyen?

(Oké, nemrég volt olyan év, amikor egyetlen nap sem volt télen fagy, de azért ez mégsem jellemző :-)

Affeneegyemeg 2012.05.16. 10:53:43

Hááát, nem is tudom. Én úgy tudom, hogy magas oxálsavtartalma miatt eddig sóskát vádolták. Most rákenik a spenótra? Vagy ez a brit tudósok legújabb felfedezése?

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2012.05.16. 11:40:44

@mithrandir: Sokféle spenótfajta van, köztük olyanok is, amiket lehet ősszel vagy "hó alá vetni". Ezek az első napsütésre kicsíráznak, de a fagyokat nem túl jól viselik, így kemény fagyoknál takarni kell őket, akkor március elején más szedhetők. Én pl. vetettem múlt ősszel spenótot, ami a januári melegben szépen fejlődésnek indult, hogy aztán szinte teljesen tönkremenjen februárban (-18 fokot takarással sem nagyon bír ki).

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2012.05.16. 11:52:28

@Affeneegyemeg: Oxálsavat nagyon sok növény tartalmaz, még a paprika, a káposzta vagy pl. a tea is. Legnagyobb mennyiségben azonban a spenót/mángold/cékla illetve a sóska/rebaraba növények fogyasztásával jut a szervezetbe. Az is fontos, hogy mennyire zsenge a levél (a zsenge a jobb) és, hogy főzve vagy nyersen fogyasztjuk, mert főzésnél az oxálsav megváltozik és kedvezőtlenebb lesz a hatása (hogy hogyan, azt ne kérdezd, valami kémiai dolog van mögötte).

Wahula Jakab 2012.05.16. 11:54:13

@Medgar: Én az említett úrtól.

Wahula Jakab 2012.05.16. 11:54:19

@Medgar: Én az említett úrtól.

Wahula Jakab 2012.05.16. 11:54:32

@Medgar: Én az említett úrtól.

élhetetlen 2012.05.16. 13:27:41

Induljunk a mélyhűtött spenótpüréből (én ugyan a sógornőm kertjéből kapom, de általában egyszere nagyon sokat, így pár percig főzöm, leöntöm a levét, pürésítem, és így megy adagonkét a fagyasztóba). Két zsemlét (ez a kb 3 literes adagom) felkockázok, tejben megáztatom, botmixerrel lenyomom. A kiolvadt spenót adagot kevés olajon megforgatom az edényben, pici vízzel felöntöm, (csak egyszerűbb símára keverni), hozzáöntöm a zsemlemasszát, összeforralom. Eszméletlenül könnyű, krémes főzelék a végeredmény. A fokhagymát ne kérdezzék, azt nem eszem, csak só és bors. Ez csak egy lazító poén: egyik kolléga, akivel többször beszélgettünk főzésről, egyszercsak megvilágosodott: tudom már miért nem szereted a fokhagymát! Mert boszorkány vagy!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.05.16. 13:57:19

Kivajazott tepsibe egy réteg lasagne, egy réteg spenót, egy réteg tonhal (jó minőségű konzerv tök' megfelelő), csak annyira kell félni a nehézfémektől, mint az oxálsavtól), rá egy kis besamel, és parmezán, aztán annyiszor ugyanez,k amíg van anyag és hely a tepsiben. 180 fok addig amíg piros nem a teteje. Imádni fogod. Ja só, bors, a besamelbe mehet szerencsedió is, de nem muszáj.

Indiai sajtos spenót: 1-2 gerezd fokhagyma
kb. 4 cm friss gyömbér lereszelve vagy apró kockákra vágva
40 dkg spenót
1/2 tk. kurkuma
1/2 tk. őrölt római kömény
1/2 tk. őrölt koriander
1 ek. szárított görögszénalevél (nem muszáj)
1 ek. sűrített paradicsom
ízlés szerint só
ízlés szerint chili
kb. 1 dl natúr joghurt
1 dl víz
1/2 tk. garam masala
A ghín blansírozzuk a spenótot, megfűszerezzék és összerottyantjuk a joghurttal. Mi ezt az apró mozzarellalabdacsokat szoktuk beletenni, eredetileg van ilyen speckó indiai frissajt, az megy hozzá, de bajlódjon azzal a Krishna.

Medgar 2012.05.16. 14:25:03

@Wahula Jakab: ne érts félre, nekem sem kedvencem sem ő, sem a párja, de bármelyik blogra felmegyek jön egy szerencsétlen elmeroggyant és teleszemeteli...

Tessék elmenni valamelyik politikai blogra és ott trollkodni...

EsGyé 2012.05.16. 15:37:14

Oxalsav: nyersen nem kell miatta aggodni, es fozve sem egesz addig, amit csak egyszer van hevitve a spenot. Magyaran frissen rendben van, de ha mar melegiteni kell (masnap munkaban pl.) akkor mar jelentos oxal-kristaly tartalma van. A reakcio vegen az oxalsav kikristalyosodik, es ez hordoz potencialis problemat. Ezt lehet is erezni a melegitett spenoton, amikor apro recsego kis szemcsek vannak az ember foga alatt.

hungarisztan 2012.05.17. 22:34:17

@EsGyé: Ez mennyire megbízható (kémikus/biokémikus) infó? Csak mert volt már vesehomokom (nem kívánom senkinek), azóta a sóska/spenót orvosilag ellenjavallott az oxálsav miatt, de ott semmiféle engedményt nem adtak, csak komplett „tiltást”. Ami azért szar, mert amúgy mindkettőt imádom... :o(

Megyeri Szabolcs 2012.05.17. 22:53:53

@hungarisztan: Erre mindenképpen kérdezz rá az orvosodnál inkább! Laikusként ( orvosi szempontból) viszont azt gondolom, hogy "normál", hétköznapi mennyiségnél nem lehet gond, de ha ilyen gondod van, akkor ne alapozz a véleményemre.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása