Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pompás pampafű

Szólj hozzá!

Az elhivatott hobbikertész nagy műgonddal ápolja kertjét, és egyre csak azon munkálkodik, hogy birtoka még szebb, még harmonikusabb legyen. Ha már a virágok közel teljes skálája kimerült már, vagy kezd unalmassá válni a színes kis díszek hada, akkor lehet valami egzotikus, valami nagyobb kerti dísznövény felé kacsintgatni. Ebben a fázisban érkezik el a pampafű ideje. 

 

A pampafű (Cortaderia selloana) őshazája Dél-Amerika, elsősorban Brazíliában, Chilében, Argentinában honos ez a különleges megjelenésű, nagyra növő szoliternövény. Akár három méter magasra is megnő, tekintélyes megjelenéssel bír, telepítésekor ezért mindenképp fontos átgondolni, hogy van-e a kertben elég hely számára. Kisebb, szűk területen ugyanis korántsem mutat olyan jól, ráadásul igen terebélyessé is válhat, amit ugyan lehet orvosolni, de tény, hogy ez a díszfű akkor lesz éke a kertnek, ha helyet adunk neki a kibontakozáshoz.

 

Rózsaszínbe borulva

Levelei örökzöldek, a szárak végén elhelyezkedő buga pedig a teljes magasság egyharmadát is kiteheti. Ültetésekor - amennyiben földlabdával rendelkezik - ügyeljünk arra, hogy megfelelő mélyre helyezzük (a labda felső része a talaj szintjén legyen), és tartsuk szem előtt, hogy a laza, esetleg homokkal dúsított, tápanyagban gazdagabb közeget szereti. Mindenképp a kert naposabb részésre telepítsük, és bőséges vízellátásról se feledkezzünk el. Télen a keményebb fagyokat is bírja, de ilyenkor tövét érdemes (a hótól, jégtől) gyakran megtisztítani és/vagy betakargatni, a terbélyes alsó rész szétfagyása a növény végét okozhatja.

 

Ha már van otthon pampafű, akkor a metszése éppen mostanában esedékes, az új lombozat megjelenésekor a régebbi szárakat bátran visszavághatjuk, így biztosítva a megfelelő növekedést az új hajtásoknak. A jól ápolt növény nyár végén hozza virágait, ez a pampafű igazi kibontakozásának időszaka, az esüstös, fehéres, rózsaszínes virágzat egészen a tél beálltáig megmarad.

További tippek és tanácsok a pampafűfel kapcsolatban a videóban:

 

 

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr304505901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása