Megyeri Szabolcs kertész blogja

Amerika első számú veteményese

komment

First Ladynek lenni nehéz dolog, a világ egyik legbefolyásosabb személyének felesége példakép, minden mozdulatát milliók lesik, követik. Ezért az elnökfeleségek hagyományosan választanak valamilyen célkitűzést, melynek nagy a társadalmi haszna és pozitív az üzenete, így segítik a párjuk és az emberek életét, munkáját. Michelle Obama a fitness és az egészséges életmód hirdetője, ezen belül is a házi veteményesek, a háztáji gazdálkodás szószólója.

 

Obamáné asszony nem csupán beszél a kertészkedésről, hanem aktívan űzi is ezt szép tevékenységet, nem is akárhol, hanem a Fehér Ház kertjében. Nem ő az első, aki ezt teszi, annak idején Eleanor Roosevelt is nevelt zöldségeket a legismertebb amerikai kertben, azonban ő az akkor rendkívül hasznos, sok esetben életmentő Victory Gardeneket népszerűsítette ilyen módon, Patricia Nixon kezdeményezése nyomán pedig a látogatók a mai napig megtekinthetik a White House kertjét. Az elnökök is többször hasznosították a Ház kertjét, John Adams például szenvedélyes díszkertész volt, Woodrow Wilson pedig az állattartást propagálta, az ő ciklusa alatt birkák legeltek az udvaron.

 

Kertbarát elnökfeleségek

Mrs. Obama üzenete egyszerű és közérthető, azt szeretné, ha honfitársai követnék őt a háztáji gazdálkodásban, így érve el, hogy minél több amerikai asztalára kerüljön otthon termesztett, friss és vegyszermentes, tehát egészséges zöldség és gyümölcs. Az elnöki birtokon megtermett zöldségek elvileg az egész Ház biotermék ellátását hivatottak megoldani, és bár személy szerint kétlem, hogy egy ekkora konyhát kiszolgálhat egy viszonylag kis házi veteményes, az elgondolás mindenképp előremutató és tiszteletreméltó.

 

A First Lady maga jelölte ki a veteményes helyét a Fehét Ház kertjében, és tevőlegesen is részt vesz annak művelésében, sőt rendszeresen hív meg iskolai csoportokat, akikkel együtt ás, ültet, öntöz. A vendég gyerekeket a közös munka után családi ebéden látja vendégül, elképzelhető, hogy ez mekkora élmény a fiataloknak.

 

A kerti munkán kívül Michelle Obama könyvet is írt az otthoni gazdálkodásról, mely mostanában fog megjelenni a nagy vízen túl, de biztos vagyok benne, hogy a téma, és az írónő személye szavatolja, hogy előbb-utóbb magyarra fordítva is találkozhatunk a kiadvánnyal. 

Bestseller lesz

 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr404491543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása