Megyeri Szabolcs kertész blogja

Levendulát minden kertbe!

Szólj hozzá!

Illatos, szép, hasznos és nincsenek nagy igényei. Sok mindenre asszociálhatnánk erről, de most a levenduláról lesz szó. Ez a mediterrán eredetű növény rendkívül sokoldalúan felhasználható, de ami sokkal fontosabb, hogy a kertek, balkonok hosszan tartó dísze lehet, és egész nyáron csodás illattal árasztja el környezetét. Jöjjön a nagy levendula-ajánló!

Meseszerű levendulamező a kertben

A levendula mediterrán növény, de nálunk már télálló, így egész évben életben marad. A levendulának több fajtája van, a leginkább elterjedt a Lavandula angustifolia, más néven francia levendula, vagy egyszerűen csak levendula. Egy félcserjéről van szó, melynek bokrai 60-80 cm magasak, szélességük fél-egy méter lehet. Rendkívül sokáig élnek, átlagosan 20-25 évig, nem ritkák a 40-50 éves példányok, de például a tihanyi öreglevendulás bokrai 80 esztendősek. Szaporítása történhet magról (késő ősszel), a palántákat pedig tavasszal lehet kiültetni, de tőosztással is szaporítható, utóbbi esetben a tövek szétosztásánál figyelni kell arra, hogy minden tőnek erős gyökérzete legyen.

Szép, illatos

Ha kertbe telepítjük, a terület legmelegebb és legnaposabb részét válasszuk lakhelyéül, speciális igényei nincsenek, de kedveli a tápanyagban szegényebb, meszes, agyagos talajt, így például sziklakertekbe is ideális. Jól tűri a szárazságot, permetezést nem igényel. Alacsony sövény is kialakítható az egymástól nagyjából fél méterre telepített tövekből, valamint elterjedt gyakorlat, hogy a levendulát párosítják rózsával, egyrészt mert nagyon szépen mutatnak együtt, másrészt mert a levendula távol tartja a tetveket, hangyákat. Utóbbi tény miatt egyébként is érdemes a kert több pontján egy-egy levendulabokrot elültetni. 

Szimbiózisban a rózsával

A levendula nyáron virágzik, akár június elejétől július végéig hozhatja virágait. Virágzás után érdemes visszametszeni a bokrokat (a felükre, harmadukra), így a következő évre teljesen megújul. Ha már a virágnál tartunk, térjünk át a levendula felhasználási területeire, igen sok van belőlük. Parfümök, kölnivizek alapanyaga az illatos lila virágzat, de a népi gyógyászatban is közismert, többek közt szélgörcsök, izomfájdalmak ellenszere, de illóolajként nyugtató, a depressziót, rosszkedvet is elűzi. Fertőtlenítő, baktériumölő hatása miatt pedig fürdőolajként is kiváló. Virágos szárait fellógatva, kiszárítva pedig első osztályú szekrényillatosítót kapunk, elűzi a molyokat, és felfrissíti ruháink illatát. És még egy tipp: a szárított virágzat egy textilzsebkendőbe varrva, az ágyba elhelyezve, segít a mély, nyugodt alvásban. 

Balkonon is jól mutat

Nem csupán kertbe telepíthető, elél balkonon, erkélyen is, de arra ügyeljünk, hogy elegendő napfényhez jusson, valamint jóval több helyre van szüksége, mint az átlagos balkonnövényeknek. Ügyesebb hobbikertészek kis fácskává is metszhetik. 

Egy kis szárítás, és irány a szekrény

Aki érdeklődik a levendula iránt, és jó minőségű növényt szeretne vásárolni, annak ajánlom a híres pannonhalmi levendulát, amit az alábbi videón meg is csodálhatnak! 

 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr534455279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása