Megyeri Szabolcs kertész blogja

Veteményes az erkélyen

komment

Mai bejegyzésem nem csupán tájékoztató jelleggel íródott, hanem egyben felhívás is olvasóim felé, így kérem, hogy a poszt végi mondatokat vegye mindenki komolyan! Tavasz, ültetés, kertimunka, már a fülünkön jönnek ki ezek a szavak, de ha egyszer kezdődik a szezon, akkor nincs mit tenni, van mit tenni. Most egy érdekes téma felé kanyarodnék, a lakásban történő zöldségtermesztésről lesz szó.

 

Salátás kilátás

A szobanövényeket, virágokat (merem remélni) mindenki szereti, szinte mindenki tartja is őket, zöldségért viszont boltba, hipermarketbe, piacra megyünk. Pedig kert hiányában is megpróbálkozhatunk saját, otthoni veteményessel, társasházban, panelban is. De hogy kezdjünk hozzá?

Nem árt, ha van egy erkélyünk, de igazából még ez sem feltétel. Kezdjük az egyszerűbb megoldással, a fűszernövényekkel. A következőkben felsorolt haszonnövények általában kedvező áron beszerezhetőek a kisebb-nagyobb boltokban, feladatunk velük mindössze annyi, hogy a megfelelő helyre tesszük őket, és gondoskodunk igényeikről.

Bazsalikom és petrezselyem, konyhakészen

Népszerű fűszer a bazsalikom, melyet napos helyre tegyünk, és igyekezzünk neki napi 6-8 óra (nem erősen tűző) napfényt biztosítani. Az erős szelet és a hideget nem szereti, úgyhogy a (konyha)ablak belső felén helyezzük el. A koriander igazán nem kíván sok törődést, sem a hideg, sem a meleg nem akadályozza a növésben, de a tápanyagban gazdag földről ne feledkezzünk el. A majoranna földje legyen mindig nedves, és érje sok napfény, másra nem is nagyon kell figyelni vele kapcsolatban. A menta sokak kedvence, leveleit leforrázva természetes mentateát kapunk, de fűszerként is ragyogó. Gazdag, szikes talajjal tápláljuk, napos helyre tegyük, de ha árnyékos az ablak környéke, akkor sem lesz kudarc a mentanevelés. A rozmaring fázós növény, a szelet sem kedveli, ellenben a napfénnyel, és a gyakori (4-5 naponta) öntözéssel. A kakukkfű dísznek is szuper, gyógynövényként, és fűszerként is elsőrendű, ráadásul kellemes illatot áraszt. Napos helyre tegyük, talaja pedig jó vízelvezetésű legyen. Pizzaimádók tegyenek egy kísérletet az oregánóval, biztosítsanak neki száraz körülményeket, és számoljanak vele, hogy fűszernövényük akár méteres szélességűre is növekedhet.

Vidám oregano

Itt azonban nem kell feltétlen megállni, lakásban is lehet kísérletezni zöldségekkel például. Ebben az esetben természetesen nagyobb helyre lesz szükség, ez ideális esetben egy erkély, balkon, egy ablakba kifüggesztett virágláda, de akár a jellegzetes pesti bérházak körfolyosóira is kitehetünk egy balkonládát. A mini veteményes esetében a legfontosabb a vízellátás, a ládában nevelt zöldség ugyanis nem tud olyan módon nedvességhez jutni, mint kerti társai. Jó választás lehet az önöntöző balkonláda, mely ugyan nagyobb befektetés, de csak egyszer kell költeni rá. Sok esetben megteszi egy alátét tálca is, de lehet próbálkozni csepegtetős öntözőcsövekkel is. 

Ha az edény megvan, jöhet a föld, az egyszerű, bárhol kapható virág,- és palántaföldek tökéletesen megfelelnek, azonban hasznos, ha egyharmad mennyiségben homokkal, perlittel egészítjük ki. A bonyodalommentes megoldások híveinek egy szellemes ötletet ajánlok, fektessenek el egy zsák földet, vágjanak rá kereszt alakú hasadékot, és közvetlen a zacskóba ültessék a magot, palántát.

 

Csak le ne essen!

A nagyobb helyet kívánó növények kivételével tulajdonképpen bármivel megpróbálkozhatunk erkély-körülmények között. Ne feledkezzünk meg a megfelelő támasztásról, ha arra szükség van (például a paradicsomnál). Utóbbi lehet fából készült pálca, drót, műanyag vagy fa rács, esetleg kifeszített madzag.

 

Paradicsom, szakszerűen

Bátortalan kezdők először babbal kíséreljék meg a házi veteményes létrehozását, ez az egyik legegyszerűbben termeszthető növény. Természetesen ahogy említettem, szinte bármit ültethetünk erkélyre, például retket, zellert, karalábét, salátát, paradicsomot (utóbbiból létezik kifejezetten balkonra szánt fajta is), paprikát. Türelmetlen lakáskertészeknek nem kell a magtól kezdeniük az akciót, rögtön palántát is telepíthetnek a ládába.

 

Komplett kiskert

Most pedig következzék az elején ígért felhívás. Olvasóimat arra kérném, hogy amennyiben már próbálkoztak (vagy épp most próbálkoznak) benti veteményes nevelésével, fotózzák le az eredményt, és küldjék el nekem (kertesz.blog@gmail.com), akár a termesztés rövid történetével, érdekességekkel, tapasztalatokkal kiegészítve. Ezekből a képekből szeretnék egy csokorravalót összegyűjteni, hogy azokat a nagyközönség elé tárva hozzuk meg közösen a kedvet az otthoni növénytermesztéshez!  

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr994364274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yakk 2012.04.05. 15:30:55

Én próbálkozom, de gyenge eredménnyel. A locsolás mennyiségével vagyok gondban. Egy ládám van az erkélyen, egy a szobában. Az erkélyen lévő sokkal gyorsabban kiszárad, és most nem is kelt benne ki semmi, a szobai az nagyjából jó. Máskor meg attól félek hogy túlöntözöm és kirohad. Hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt?

Bartush 2012.04.11. 12:01:50

Eddig csak fűszernövényekkel próbálkozok, de idén kezdtem, lassan lépeget az ember előre.
A bazsalikom és a snidling gyönyörű, de a rozmaringgal baj van. Az első kettő burjánzik, a bazsalikomból szerintem dzsungel lesz, de a rozmaringból a cserépben csak 1 szálacska kandikál ki. Ablakban van, már nem fűtünk, a délelőtti órák nagyon naposak. Locsolom és kap tápoldatot is. Mit tehetek még érte?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása