Megyeri Szabolcs kertész blogja

A törpe sztori

Szólj hozzá!

A kerti törpe bizony maga a nagybetűs giccs, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ha beütjük a google képkeresőjébe a „giccs” szót, az első tíz képből négy kerti törpét ábrázol. Ha nem hiszik, próbálják ki! Hát kell-e ennél jobb bizonyíték arra, hogy ezek a kis kerti szörnyetegek az ízléses birtokok ádáz ellenségei? Pedig tőlünk nyugatra évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendenek, csak Németországban több mint 25 millió van belőlük. Így a témát mégsem lehet egyszerűen félredobni. Következzék tehát a nagy törpetörténelem.

 

A fent említett számadat alapján nem meglepő, hogy a törpedivat Némethonból ered. Egész pontosan a XIX. század végén jelentek meg a kis fickók, mikor bevett szokássá vált, hogy a nagyvárosok peremén kis hobbytelkek kerültek kiparcellázásra, csillapítva a városiak kertészkedési vágyát. Derék németjeink kivonultak a zöldbe, ástak, kapáltak, ültettek, mikor pedig kész voltak, még valamivel fel akarták dobni a nagy művet. Ezen a ponton léptek színre a kerti törpék, és számuk viharos gyorsasággal gyarapodott.

 

Törpe romantika

A törpe-pszichológia azonban ennél is mélyebben, a mesék világában gyökeredzik. A törpe archetipikus alak, elég csak Hófehérkére és kisnövésű pártfogóira gondolnunk, de már a XVI. században élt alkímista és fizikus, Paracelsus is említést tesz rólunk, mint nagy tudást hordozó apró élőlényekről. Szegény Paracelsusnak aranyat sem sikerült csinálnia, és a törpékre vonatkozó elmélete sem nyert bizonyítást, de sikeresen lefektette egy mítosz alapját, miszerint a törpék bölcs, szerencsét hozó kedves lények, akik megvédik a házat és a kertet.

 

Ő biztos, hogy nem véd

Több száz évvel később a legenda az európai kultúrkincs részévé vált, és az apró gnómok örök divatját teremtette meg. A kis figurák iránti rajongás tipikusan nyugat-európai dolog, a németek mellett a franciák, a hollandok, az olaszok, az osztrákok és a csehek is jeleskednek a törpék tartásában, de az Amelie csodálatos élete című filmnek köszönhetően a tengerentúlon is trendivé váltak.

 

Amelie törpéje

Az igazi, eredeti törpe agyagból készül, 50-70 centiméter magas, fizimiskájuk, ruházatuk pedig végtelen változatossággal bír. A jellegzetes alapfigura szakállas, piros sapkás alak, de van téli öltözetű, nyári kisnadrágos, vidám és tekintélyt parancsoló, színes és kezeletlen anyagú, felesleges is sorolni, ahány ember, annyi törpe. Manapság természetesen már több az olcsó, öntött műanyag figura, az agyagból égetett, kézzel festett darabok drágák és ritkábban megvásárolhatóak. Németországban például egyfajta mozgalommá vált, hogy csak hazai gyártású, míves darabokat vesznek, így küzdve az olcsó és hitvány minőségű import ellen. Sok esetben a törpék híres emberek, politikusok, médiaszemélyiségek, színészek, celebek arcát öltik magukra, fokozva ezzel humorosságukat, képzeljük csak el, milyen felemelő érzés, ha például egy kicsi, kertésznadrágos, szivarozó Churchill strázsál a kertben.

 

Klasszikus darabok. Hát...

Tudjuk már, hogy honnan jöttek, miből készülnek, hogy néznek ki, marad még egy kérdés: mire jó egy törpe? A gyakorlat felől közelítve egyszerű a válasz, semmire. Pusztán ennyivel természetesen nem lehet elintézni a törpe-jelenséget. A kis emberkék díszként pózolnak a kertben, vidámságot csempésznek a növények közé, egyedivé tehetik a birtok különböző szegleteit, ráadásul a babonás hit, miszerint védik a kertet, nyugalommal töltheti el az udvar gazdáját. Valljuk be, az utóbbi gondolat nem nagyobb badarság, mint a fekete macskához, vagy a kéményseprőhöz fűződő hiedelmek. És ne feledjük a divatot sem, sok helyen egyszerűen kötelező kellékei a törpék a kertnek, ha van fa, fű, virág, akkor kell egy gnóm is, és kész.

 

Törpe Rambo, a szakáll itt is kötelező

Nem tudom a leírtakkal sikerült-e bárkivel is megkedveltetni a kerti törpéket, tagadhatatlan, hogy giccsesek, sokszor csúnyácskák, néha riasztóak, sokaknak pedig kimondottan taszítóak. Én magam sem buzdítok senkit, hogy lilliputi birodalmat kreáljon kertjéből, de tény, hogy tőlünk nyugatra ugyanolyan alapvetésnek számítanak, mint egy szép virágágyás vagy egy ízléses sziklakert. Így ha valaki törpe vásárlásán töri a fejét, csak azt tudom tanácsolni, hogy döntsön saját belátása, és az általános jó ízlés szerint.

 

Famászó gnómok

Aki vágyat érez egy apró kerti barát beszerzésére itt tájékozódhat felőlük, itt pedig rögtön rendelhet is egyet.

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen és innen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr374346439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása