Megyeri Szabolcs kertész blogja

Őrző-védő növények

komment

Nemrégiben egy érdekes cikket közölt a The Daily Telegraph című angol napilap, melyben a betörők ellen hatásos kerti növényeket vették sorra, az angol főváros rendőrségének ajánlása nyomán. Az írás a magyar sajtót is bejárta, de mindenhol csupán mint érdekes rövidhírt vették át, a szakmai jellegű kommentárok elmaradtak, pedig a közzétett listába nem nehéz belekötni. Maga az elképzelés életképes, ám a felsorolt növények többsége sajnos nem alkalmas a vázolt célra. 
 

De minek a hatalmas kalapács?

A londoni rendőrség álláspontja szerint tehát a betörők elleni védekezés egyik leghatásosabb módja, ha már birtokunk határánál megpróbáljuk feltartóztatni őket. Az elmélet alapján egy magas, tüskés bokor, sövény nehezebben leküzdhető akadályt jelent a rossz szándékkal érkezőknek, mint egy átlagos kerítés, amiben lássuk be, van igazság. A Metropolitan Police nyilatkozó tanácsadója egyszerre harmincféle növényt ajánl, melyek szerinte alkalmasak erre a célra. Ha mindet nem is, de a dobogósokat vegyük sorra, hátha valaki önök közül megszívlelendőnek tartja az elgondolást, de előre elárulhatom, hogy van némi hibaszázaléka a listának.

 

Harmadik helyen az Ilex aquifolium, vagyis a magyal található, mely egy magasra növő örökzöld, szúrós, hegyes levelekkel. Jól tűri az erős napsütést, de az árnyékos helyeken is megél, ezért szinte bármilyen fekvésű kertbe ajánlható. Sötétzöld színe eleganciát kölcsönöz neki, így nem csak hatékony védőfalat, hanem ízléses élő kerítést is kialakíthatunk belőle. Télen élénkpiros bogyótermést hoz, ami fokozza szépségét, akár karácsonyi dekorációként is számíthatunk rá. Mindenesetre a magyal tényleg alkalmas védelmi célokra, betörő legyen a talpán, aki felszisszenés nélkül áthatol rajta.

A magyal valóban szívós ellenfél

Ezüstérmes lett a gömb ezüstfenyő (Picea pungens globosa), ami nevében hordozza releváns tulajdonságát, nagy hátránya viszont, hogy maximális magassága egy-másfél méter. Így a kóbor kutyák vagy a kisnövésű betörők ellen hatásos lehet, de sportosabb próbálkozók egy jól irányzott tigrisbukfenccel könnyen legyőzhetik az általa képzett védvonalat. Lassú növekedése sem szolgál előnyére. A gömb ezüstfenyő tehát korlátozottan alkalmas a védelmi feladatra, ízléses birtokhatár-jelölőnek azonban nyugodt szívvel telepíthető.

 

A gömb ezüstfenyő inkább dísznek való

A győztes pedig kissé érthetetlen módon a henye boróka (Juniperis horizontalis) lett. Mivel ez a borókafajta egy talajtakaró növény, ami tüskés ugyan, de legfeljebb fél méteresre nő, nem világos, hogy a szerző miért gondolta birtokvédelemre alkalmas növénynek. Egy magasszárú bakancs, de még egy sima utcai cipő is könnyedén legyűri ezt az akadályt. A henye boróka kedveli az enyhén meszes talajt, kiváló dísze lehet sziklakerteknek, de abban biztosak lehetünk, hogy a leglustább betörőt sem tartja vissza, hacsak nem egy mezítlábas, törpe gonosztevővel akad dolgunk.

 

A henye boróka szép, de senkit nem riaszt el

Maga az ötlet, hogy házunkat, kertünket növényfallal védjük, nem rossz, azonban az angol lap cikkében felsorolt, és főleg az első két helyen említett növények nem a legjobb választások. Az elmélet, miszerint a legtöbb betörő lusta, és a kisebb-nagyobb zöld akadályok elriasztják őket, szerintem helytálló lehet, ugyanakkor ha valaki ilyen szándékkal közelít meg egy házat, pusztán ennyi nem fogja visszatartani. Ezért a felsorolt, vagy más hasonló növények ültetése mellett sose feledkezzünk meg a hagyományos, jól bevált védekezési módszerekről sem! Növényi védőfalat mindettől függetlenül bátran telepíthetünk, amellett hogy szebbé teszik lakóhelyünket, kiválóan megvédenek minket a kíváncsi tekintetektől. 

 

 A sövénybukszus például elsőrangú élő kerítés

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr884338572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyerek 2013.01.24. 10:44:44

A krisztustövissel (Gleditsia triachantos) mi a helyzet? Vajon az nem alkalmas ilyesmire?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása