Megyeri Szabolcs kertész blogja

Minirózsa a lakásban

3 komment

A nőnapot épp csak magunk mögött hagytuk, alig egy hónap múlva pedig jön a következő virágvásárlással egybekötött ünnep, az anyák napja. Az ilyen alkalmakra sokan választanak szeretteiknek cserepes virágot, mert az tartósabb, időtállóbb. Abba azonban már kevesen gondolnak bele, hogy a megajándékozottat ezzel sokszor nagy kihívás elé állítják.





 

Egy kedves olvasómtól érkezett az alábbi levél, melyet úgy gondolom nyilvánosan válaszolok meg, így talán segíthetek másnak is, akinek hasonló gondja támadt.

Kedves Szabolcs!
Életem párjától kaptam nőnapra egy cserepes minirózsát, azzal a felkiáltással, hogy az nem hervad el pár nap alatt. A virág nagyon szép, remélem tényleg bírja majd sokáig, de én úgy tudom, hogy a minirózsa a kertbe kiültetve érzi jól magát, viszont nekünk városlakóként nincs kertünk. Tudnál tanácsot adni abban, hogy mi a teendő ilyenkor? Lehet lakásban tartani a minirózsát?
 


 


A kérdés jogos, már csak azért is, mert különféle alkalmakra sok hölgy kap olyan cserepes virágot, ami nem biztos, hogy benti körülmények között sokkal tovább bírja majd, mint a jól megszokott vágott virágok. A minirózsa vitathatatlanul szép, ajándéknak kiváló, de ha nincs mód a kiültetésére, akkor nem kis kihívást jelent az életben tartása. Lássuk miként próbálkozhatunk meg vele beltérben.



 Ilyen szép is lehet



A minirózsát (Rosa sp.) általában apró cserépben árulják, első lépésben ültessük át egy nagyobb edénybe. Ehhez a legjobb, ha tőzegföldet használunk. A cserép alá ne tegyünk olyan tálcát, alátétet, amiben a víz felgyűlik, mert az alulról jövő, folyamatos nedvességet nem szereti a növény gyökere. A legmegfelelőbb, ha olyan tálcára helyezzük a minirózsát, amiben kavicsréteget helyezünk el, majd vizet öntünk rá. Így a nedves kavicságyról a víz párolog, de nem jut be a gyökerekhez. Amennyiben a lakás levegője kifejezetten száraz, a virág közelébe helyezett párásító berendezéssel teremthetünk még megfelelőbb környezetet kedvencünk számára.
A minirózsának sok napfényre van szüksége, így leginkább az ablakpárkányon érzi jól magát, persze akkor, ha ott többórányi természetes fény éri. Amennyiben ez nem teljesül, teljes spektrumú mesterséges fényforrással is pótolhatjuk a napfényt. Az ablakban télen is megmarad, a hideget elviseli, kerti tartásakor is csak fagyok idején szoktuk a tövét betakarni, de lakásban erre értelemszerűen nincs szükség.
 



 

Az egyik legfontosabb teendő a folyamatos metszés. Távolítsuk el az elnyílt virágokat, de érdemes a szárat is metszeni. Ha ezt elmulasztjuk, nem fog újra virágot hozni. Végezetül pedig az öntözés kérdése. A minirózsa sok vizet igényel, nyáron, forróságban akár naponta kétszer is locsolhatjuk, a lényeg, hogy földje sose száradjon ki. Nyáron hetente egyszer használhatunk tápoldatos vizet is. Téli időszakban az alacsonyabb hőmérséklet okozta lassabb párolgás miatt kevesebb víz is elég neki, tartsuk észben, hogy a túlöntözés, és kiszáradás is végzetes lehet virágunk számára.

Remélem tudtam segíteni, ha Önnek is van hasonló kérdése, kérem írja meg a Facebook falamra vagy e-mailben a kertesz.blog@gmail.com címre,szívesen válaszolok rá!

Képek:innen, innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr934310740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Györgyné Miheller 2016.06.23. 07:44:26

Kedves Szabolcs, vettem egy piros minirozsat. Mivel kert nincs, de balkon igen, a viragzas utan atultettem visszametszettem, nagyon szepen hajt, a bokor ketszer akkora mint volt, de nem hoz viragot. Mi lehet az oka?

Györgyné Miheller 2016.07.01. 10:31:12

Varom nagyon a valaszt a kerdesemre.

Bajári Dorottya 2021.02.20. 11:16:47

Kedves Szabolcs. Köszönöm én is a tájékoztatást a cserepes rózsával kapcsolatban. Én kertes házban élek, és ha kibírja tavaszig ki is fogom ültetni. Ami nálam most felmerült probléma, hogy a levelek nagy része elszáradt. Visszametszettem, és az elnyílt virágokat is leszedtem. Kaspóban kaptam, amiben nem láttam mennyi víz van. Most átteszem úgy ahogy Ön javasolta, kavicsokra. Még menthető az én kis virágom, így h ledobálta a leveleit? Nem állt alatta a víz, és végé ablakban volt. Permetezni eddig nem permeteztem, mert nem tudtam, hogy szüksége lenne rá :(.

Várom válaszát. :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása