Megyeri Szabolcs kertész blogja

Gyönyörködj reggeltől estig a kertedben!

1 komment

Mint már láthattátok ez a kerttervezés időszaka, úgyhogy a mai bejegyzésemnek újra ez adja a témáját. Nemcsak az évszakoknak megfelelően érdemes tervezni kertünket, hanem a napszakok váltakozását is figyelembe vehetjük. Hogyan legyen olyan kerted, amiben nem csak az év 12 hónapjában, hanem a nap minden percében örömödet leled? Olvasd el ezt a pár tippet, melyeknek összeállításában ismét a kert-desing blog írója, Szabó Franciska segített. Köszönet érte :)

Bizonyos növények ültetésével jobban nyomon követhetjük a napszakok változását. Ültessünk a nap járásának megfelelően, egyfolytában izgalmasan változó virágokat: tulipánt, százszorszépet, hajnalkát, záporvirágot, napraforgót!

Az időjárás is befolyásolja a kertünk megjelenését: gyönyörködhetünk a reggeli harmatban, különösen a szőrös levelű növények levelein (palástfű, nyuszifül, harangláb). Egy nyári zápor után különösen intenzívek lesznek kertünk színi.

A délutáni ellenfényben szépen mutatnak az áttört lombú fák. (selyemakác, nyír, gleditsia stb.) Este, holdfényben inkább a növények sziluettje érvényesül.

Nagyobb méretű sima gyepfelületen különösen szépen érvényesül a környező növényzet árnyéka.

Napóra telepítésével a kertben is nyomon követhetjük az idő múlását, egyben hangsúlyt is kijelölhetünk vele.

Kertünk fényhatásai is folyamatosan változnak a nap során, ezt tervezési szempontból mindenképpen figyelembe kell venni! Gondoljuk át a kertünk funkcióit és tájolását! Mik azok a funkciók, amik fényt vagy árnyékot kívánnak és milyen napszakban? A gyermekek játszóhelyénél kedvező, ha tavasszal minél több napfényt kap, ugyanakkor a nyári meleg elöl célszerű óvni. Egy árnyékosabb kertben a teraszt célszerű a legnaposabb helyre tenni, a déli fekvésű domboldalon a kerti teraszt célszerű árnyékolni, hogy kellemesebb legyen a kerti tartózkodás. A növényzet mellett árnyékolhatunk épített elemekkel is: pergolával, napvitorlákkal, ponyvákkal, napernyőkkel. Az épített és növényi elemeket akár kombinálhatjuk is: pl. lugasra futtatott futónövényekkel. Át kell gondolnunk, hogy az árnyékolást inkább ideiglenesen vagy állandó szerkezetekkel szeretnénk-e biztosítani, ez utóbbiaknál különösen fontos a megfelelő tájolás, mivel utólag sokkal nehezebb módosítani. Ideiglenesen árnyékolhatunk napernyőkkel, napvitorlákkal, épített elemként pergolákkal, előtetőkkel, kerti pavilonnal.

Érdemes átgondolnunk a kertünk esti képét. A jól kialakított kerti világítás tovább növelheti kertünk használhatóságát, izgalmas hatásokat érhetünk el, ha a nappalitól kissé eltérő hangsúlyokat képzünk a világítással.


Képek: innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr664148394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miver748 2017.10.09. 13:14:09

Hogyan és mikor kell metszeni a selyemakácot,mert minden ága leér a földre, illetve rossz fele hajlik. Köszönöm a választ előre is

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása