Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kurkuma 2 in 1 - Fűszer- és dísznövény

3 komment · 1 trackback

Szokásos napi olvasgatásom közben futottam bele egy cikkbe, ami a kurkuma számtalan pozitív hatását taglalja. Az indiai konyha egyik legjellemzőbb fűszernövénye a curry alapja a kurkuma. A gyökeréből kivont por nemcsak finom, de nagyon hasznos is. Mint Popeye-nek a spenót, Sandokannak olyan a kurkuma :)

Fűszernövény

Európában fűszernövényként való termesztése nehézkes, így a gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát főként Amerikából, a Hawaii-szigetekről és őshazájából, Ázsiából importáljuk. A gyökeréből kivont kesernyés-aromás por amellett, hogy szerintem nagyon finom, jót tesz a szívnek, immunrendszer erősítő, és az időskori szellemi leépülést is lassítja.  Ez is az oka annak, hogy az élet porának vagy szent pornak is nevezik.

Dísznövény

Nem is gondolnánk mennyire elterjedt dísznövény a kurkuma szerte a világon. Nálunk is lehet kapni a kertészetekben és tartása hasonló, mint más hagymás növényeké. Arra az egyre érdemes figyelni, hogy 15 fok alá ne essen a hőmérséklet abban a helyiségben, ahol tartjuk!

Tavasszal a gumót jó vízáteresztő tulajdonságú földbe ültetve hajtassuk ki! A virágzása akár 3 hét is lehet, sőt ha figyelünk rá, hogy ebben az időszakban picivel több vizet kapjon, de nehogy kirohasszuk a gumóját, akkor akár 1 hónapig is gyönyörködhetünk virágjában. Amint viszont elnyílt, mérsékelhetjük az öntözést és miután a virágjai és levelei leszáradtak, gumóját tegyük el télire száraz, meleg helyre, akárcsak a tulipánhagymákat! 

Bővebben a kurkumáról itt olvashatsz, a képeket pedig itt és itt nézheted meg eredetiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr944120387

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Használjunk őshonos, a magyarsághoz köthető fűszereket! 2012.02.17. 12:20:32

A gasztronómia virágkorát éli a világon. Különlegesebbnél különlegesebb ételeket készíthetünk el otthonunkban, mert a hozzávalókat be tudjuk szerezni. Azonban, ha környezettudatosan akarunk élni, jól tudjuk mennyivel jobb megoldás a helyben termesztett...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mamoka49 2013.04.02. 21:16:06

Kedves Szabolcs. Azt szeretném kérdezni, hogy hol tudnék kurkuma gyökeret szerezni. Gyömbért vettem a télen, és sikerült ültetni,de kurkumát nem találtok sehol. Még azt szeretném kérdezni, hogy az a kurkuma ami dísznövényként adnak, az is jó fűszernek? Mert olyant szeretnék ültetni. Köszönöm előre is válaszod.

Rózsa Ádám 2016.06.04. 13:53:40

@mamoka49:
Azért regisztráltam, mert azt reméltem ,olvashatok erre a kérdésre valamiféle választ ! Tényleg hol tudjuk M.o.-n beszerezni ?

Giita 2017.09.10. 12:57:33

Budapest, MOM MÜV.Hàz Biopiac szombatonként.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása