Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kora tavaszi fagytűrő virágaink

Szólj hozzá!

Amint véget érnek a fagyos, hideg nappalok, és már éjszaka sem lehet számítani komolyabb fagyokra a kertünkben, egyre inkább szeretnénk siettetni a tavaszt. A cserjék, fák kirügyezésére, lombfakadásáig bizony még aludnunk kell néhányat. Aki bölcsen tavaly ősszel ültetett tavaszi hagymásokat, az most már tudja: minden egyes napsütéses óra, neki dolgozik.Ezek a hagymások ugyanis a kora tavasz legkisebb melegére is centimétereket képesek hajtani napok alatt, és hát persze nincs is izgalmasabb, mint a földből előbújó tulipánok megfigyelése. Az igazi virágözönre azonban még jócskán várni kell. A legszebb évelőink még a föld alatt vannak, vagy alig mutatnak magukból valamit is. Az egynyáriak pedig legkorábban április közepe után ültethetőek biztonsággal. 

 Navigare necesse est

Hajózni muszáj, élni nem, mondták talán egy gyönyörű ókori kertben sétálgatva is. A hosszú, szürke sivár téli hónapok után bármi áron, de valami színeset, üdét szeretnénk a bejárati ajtónkba, az utcafontunkra, vagy a kiskertünkbe ültetni. A lehetőségeink azonban meglehetősen szűkek: árvácska, százszorszép, krizantém, díszkáposzta, Erika… Ők a legismertebb, legtöbb helyen megvásárolható egynyáriaink (kétnyárink). A krizantém, inkább az őszi hangulat virága, a díszkáposzta ma még csak a közterületeket hódította meg, az Erikával csak kevesen mernek barátkozni. Marad hát a százszorszép és az árvácska. A százszorszépet én azonban későbbi ültetésre javaslom. 

Viola x wittrockiana

Ha ősszel nem ültettünk volna, vagy a hosszú és kemény tél megártott szépségének, most eljött az ideje, hogy megmutassa, mit tud! Az árvácska akkor tud igazán díszíteni, amikor más virágok még javában alszanak, és várnak a szezon kezdetére. Az árvácska okos felhasználásával pontosan azt az időszakot „vészelhetjük át” amíg már nincs, illetve tavasszal még nincs más használható egy vagy kétnyári növény a kertünkben, vagy a balkonon. Apropo balkon! Itt egy remélhetőleg mosolyrafakasztó ötlet: 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr122764270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása