Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tényleg szeretjük a városi fákat?

3 komment

Régebb óta érlelődik bennem egy rövid eszmefuttatás közreadása, mely a városi fákkal kapcsolatos, ugyanis van egy sokak számára nem látható, mégis jelenlévő kettősség a városi fák megítélésével kapcsolatban. Az elmúlt időkben a városi, pontosabban budapesti fák többször az érdeklődés középpontjába kerültek, elsősorban persze a Városliget tervezett beépítése kapcsán, de a Stefánia út fái is kaptak némi médiavisszhangot. Az ilyen és hasonló esetekben úgy tűnhet, hogy a városi lakosok rajonganak a fákért, és ha azok veszélybe kerülnek – akár ha a lakóhelyüktől távoli példányokról van szó – akkor egy emberként állnak ki a növények védelmében, nem csak elvben, hanem sokszor tettlegesen is. Az ilyen akciók, események után az a kép alakulhat ki bennünk, hogy a városi fákat töretlen tisztelet és szeretet övezi, hogy mindenki azt szeretné, ha minél több lenne belőlük. Ezzel szemben az a csúf igazság, hogy a fákat a legtöbben addig szeretik és védik, míg azok nem okoznak nekik egy csöppnyi bosszúságot, onnantól fogva bizony minél hamarabb eltüntetnék őket.

 47176740.jpg

Mindezt nem csak feltételezésekre alapozom, számtalanszor volt alkalmam betekinteni olyan iratokba, kérvényekbe, melyekben budapesti lakosok fakivágási engedélyt kértek az illetékes hivataltól (pontosabban a jegyzőtől), gyakran egészen elképesztő indokokkal. De lássuk először röviden, milyen kérelemről van szó: 

Milyen engedély kell a fakivágáshoz?

 

A közterületi fák mindig a helyi önkormányzat tulajdonát képezik, még akkor is, ha azokat nem a hivatal, hanem mondjuk egy lakó a saját költségén ültette ki a portája elé az utcára. Erről a szabályról viszonylag kevesen tudnak, és a saját ültetésű – később már nem kívánatos – fáikat abban a hiszemben szanálják, hogy az az övék, pedig ez nincs így. Másokat az sem zavar, hogy a nem saját ültetésű utcafronti fát vágják ki, vagy csonkítják meg, az általános vélekedés szerint az utcai növényzet mindenkié, így ha valami nem tetszik benne, eltüntetik. A helyes ügymenet azonban az, hogy a jegyzőtől kell kérni kivágási engedélyt, mégpedig alapos indokkal, ami a legtöbb esetben a balesetveszély, vagy például anyagi kár lehetőségének felmerülése (például törésre hajlamos, nagyobb méretű fáknál), de az allergizáló hatás is elfogadott kifogás lehet.

 

A fentiekkel szemben azonban a kérvények indokai sokkal triviálisabbak, néha egészen elképesztőek. Sokan azért szabadulnának a házuk előtti fától, mert az „szemetel” vagyis levelet, termést hullat. Több fafaj vonzza a rovarokat vagy például a galambokat, ez sem tetszik sokaknak. Még arcpirítóbb, amikor csupán annyi az indok, hogy nem tudnak a helyiek az autóikkal parkolni, ezért szükség lenne a fa helyére. Olyan is előfordult, hogy valaki az árnyékoltságra, az ablakának takartságára hivatkozott a kivágási engedélyben. Az ilyen kérelmeket a hatóságok (nagyon helyesen) a legtöbb esetben elutasítják, ám ez nem mindig jelenti azt, hogy a fa a helyén is marad, személyesen ismertem egy (nyilván nem egyedi) esetet, ahol a háztulajdonos egyszerűen fogott egy motoros fűrészt, és az utcai fát több részletben végül egy másfél méter magas törzsdarabbá csonkolta. A szabálysértésért kapott ugyan némi pénzbírságot, de ettől a fa nem nőtt vissza, ő pedig úgy gondolta, hogy ennyiért teljesen megérte a fa eltüntetése.

A két évvel ezelőtti siklósi platáncsonkolás képe. Az érdekes itt az volt, hogy nem a hatóságok intézkedtek, hanem az utcabeliek egy részének kitartó kérésére csonkolták a fákat. Az esetről bővebben ITT írtam.

Sajnos a jelenség nem korlátozódik az utcafrontokra, gyakran a társasházak belső udvarain is előkerülnek a balták, fűrészek, itt ráadásul engedély sem kell a fa kivágásához. Az alábbi képeken látható fát a múlt héten csonkolták, mert árnyékot vetett egy ablakra, de a művelet láthatóan nem volt szakszerű, látszik, hogy egyes ágakat levágtak, míg másokat csúnyán letördeltek, mondani sem kell, hogy ez mennyire nem tesz jót a fának. Sebkezelő anyagot természetesen nem használtak, utat engedve ezzel a fertőzéseknek. Érdekesség, hogy ugyanezen a területen tavaly egy méretes meggyfát vágtak ki a lakók, mely nyilvánvalóan egészséges volt, ugyanis roskadozott a terméstől. Ez a meggyfa is annyit vétett, hogy árnyékot vetett pár ablakra. Most már nem árnyékol, viszont a terület üres lett, az egymással szemközt lakók pont belátnak egymás ablakán, tehát olyan sokkal nem lett jobb a helyzet. (A fényképeket és a történetet egy olvasóm küldte, köszönet értük!) 

Kattintsanak a képekre a galériáért! 

Nem ragoznám tovább, a mondanivalóm jelen esetben csupán annyi, hogy ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy a városi fák szeretete és védelme általános dolog. Jellemzően akkor indul el a közfelháborodás, ha valamely emblematikus helyszínen terveznek fakivágást, vagy mikor némi politika is keveredik az ügybe, de amikor a saját, közvetlen életterünkről van szó, bizony a legtöbbünk felesleges, zavaró tereptárgynak tekinti a fákat, legalábbis nem toleráljuk a növényzettől a legkisebb kihágást sem, például egy adag levél lehullását. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a városi fák szerepe a zsúfolt, urbánus környezetben nagyon fontos, ezért ne csak elméletben, vagy ideológiai színtéren szólaljuk fel védelmükben, hanem a közvetlen közelünkben élő fákat is tekintsük fontos partnernek, tűrjük el a „rendetlenkedésüket”, és ne akarjuk az első bosszúság után eltüntetni őket!

 Kép: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr678579402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muszi Ala 2016.04.09. 14:28:53

Szeretem a városi fákat, mert szépek, és nyáron hasznos az árnyékolásuk. Vajon van-e arra valamilyen kompromisszumos megoldás amit én jeleztem a jegyzőnknek?
"Tisztelt Jegyző Asszony!

Az alábbi bejelentéssel, ill. kéréssel fordulok Önhöz:
2016. február végi szélviharban, a Vak Bottyán úton lévő platánfákról letört ágak a házunk tető fedésén összetörtek egy cserepet, ill. egy kerámia kiszellőzőt. Ezen túlmenően a lehulló ágak az udvari beállóban parkoló - és nálunk szerelési munkát végző - FORD tehergépjárművének szélvédőjét is betörték. A szerelő cég tőlünk követeli kárának megtérítését.
Több alkalommal fordult már elő, hogy a letört vastag ágak, fennakadva, „időzített bombaként” veszélyeztettek minket, ill. a gyalogosokat is.
A kb.: 20 m magas platánfák a telekhatárunktól 0,7m-re vannak, a korona ágai 8,0 m-re lógnak be a telkünkre és mintegy 5 m-re a tetősíkunkra.
Kérem a Jegyző Asszony sürgős intézkedését arra vonatkozóan, hogy a Vak Bottyán u-i kerítésünk melletti fákat – balesetvédelmi és kármegelőzési célból – mind magasságában, mind koronaszélességében visszavágatni szíveskedjék."
A már több mint 30 napja átvett tértivevényes levelemre nem érkezett válasz, személyesen jártam benn a jegyzőnél aki behivatta a műszaki vezetőt, aki kijelentette, megoldják. Nem történt semmi, felhívtam a műszaki vezetőt, hogy mi a helyzet? Gyakorlatilag, kiröhögött.
Átadtam az ügyet a jogászomnak.
Ön szerint is csak ez a megoldás?
Csatoltam volna fotót is, csak nem tudom, hogy kell?

Arcade Macho 2016.04.10. 16:52:12

van olyan budapesti kerulet ahol meg a sajat kertben levo faknal is packazna az onkuri, kiveve ha az adott fa gyumolcsfa vagy invaziv fajta
pl a zold juhar is invaziv pedig nagyon is szep, szepen szaporodik magrol, gyorsan novekszik is, nagyon konnyen lehet beultetni vele a kertet occsoert

laci_52 2016.04.10. 22:01:49

Amilyen forró nyarak vannak mostanában, igazán örülni kellene annak, ha a fák jó nagy árnyékot vetnek a környezetünkben!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása