Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mi nő a cserépben?

Szólj hozzá!

A hétvégén vendégségbe voltam hivatalos, és ahogy szoktam, a háziak flóráját is szemügyre vettem, ráadásul vendéglátóm kifejezetten nagy növénybarát, így nem csodálkoztam, mikor az egyik ablakpárkányon egy különleges trióba botlottam. A három fejlődő növényke közül az egyiket rögtön felismertem, a másik kettő azonban nehéz feladvány volt, bevallom segítség is kellett hozzájuk. Hogy játszhassunk egyet, megmutatom ezeket a növényeket, önök pedig tippelhetnek, hogy mit is látnak, aztán a tovább gombra kattintva következnek a megoldások!

1.

wp_20150712_19_10_48_pro.jpg

2.

wp_20150712_19_09_40_pro.jpg

3.

wp_20150712_19_12_24_pro.jpg

A megoldásokért kattintsanak a tovább gombra!

 

Az tippelt jól, aki az első, kétleveles növénykét licsiként azonosította, a második, csíkos cserépben lakó ifjonc egy mandarin, a harmadik, burjánzó zöld pedig avokádó! Mutatom őket több képen is:

Mindhárom növény egyszerű bolti gyümölcsök magjából bújt ki, gazdájuk sima virágföldbe telepítette őket, speciális tápanyagot pedig egyik sem kapott. Az elmondás alapján a mandarin a legkönnyebb eset, a házigazdának 6 cserépben növekszik ez a déligyümölcs, van amelyik már kétarasznyi magas, a mandarinmagok könnyen és gyorsan hajtanak ki. Az avokádó szintén nem volt kényes, bár az elmúlt hetek hektikus, sokszor kánikulai időjárása a levelek végét kicsit megbarnította, de különleges igényei ennek a növénynek sem voltak eddig. A licsi bújt elő a legnehezebben, a karácsony tájékán elültetett magok tavasszal indultak csak hajtásba, és most is igencsak csenevész állapotban vannak, remélhetőleg megerősödnek még a tél előtt. A fenti példa azt mutatja, hogy érdekes, játékos kísérletekhez tulajdonképpen bármely boltban kapható gyümölcs magjai alkalmasak, és akár kezdő próbálkozók is sikert érhetnek efféle egzotikus fajokkal. Sajnos azt hozzá kell tenni, hogy termésre, főleg értékelhető, ehető termésre az esetek többségében nem lehet számítani, télen pedig plusz nehézségekkel kell majd szembenézni esetükben, azonban éppen elegendő lehet a tudat, hogy valamilyen különleges (és nem utolsó sorban külön befektetést nem igénylő egzotikus) növényt nevelünk!

A mediterrán citrusfélék neveléséről ITT és ITT értekeztem korábban, és a licsi is volt már téma, kattintsanak csak IDE, és amíg az avokádó sorra nem kerül itt, addig az érdeklődőknek ezt az informatív oldalt ajánlom!

A fotók a szerző képei.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr137628640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása