Megyeri Szabolcs kertész blogja

Futónövény best of: a vadszőlő

komment

Most, hogy már hivatalosan is az őszt tapossuk, vitathatatlanul megkezdődik az őszi ültetési szezon, ami rengeteg izgalmas lehetőséget nyújt, akár a konyhakert benépesítéséről, fa, vagy cserjeültetésről, esetleg átfogó kertrendezésről van szó. Amennyiben olyan növényt telepítenénk, ami dekoratív, feltűnő, alacsony gondozási igényű, és széleskörűen felhasználható, megkerülhetetlenek a futónövények. A jól megválasztott futónövény a kerítésre, vagy házfalra terelve képes egészen új arculatot adni az épületnek,kiválóan takarja a csúf falrészeket, kis befektetéssel látványos változást idéz elő, és nem ró sok feladatot a házigazdára. A futónövények egyik örök slágertípusa a vadszőlő, ami a fentieken kívül egyéb jótéteményeket is tartogat, persze hátrányok is vannak, mint minden futónövénynél. Mielőtt azonban a vadszőlő méltatására rátérnék, gyorsan tekintsük át, hogy általában mire számíthatunk egy futónövénytől.

 parthenocissus - vadszőlő 1.jpg

Vadszőlő, őszi színkavalkádba öltözve

Talán kezdjük a legelterjedtebb tévhittel, a futónövényeket állítólag mindenkor kísérő rovarinvázióval. Tény hogy ahol növény van, ott rovarok, bogarak is megjelennek, de közel sem biztos, hogy olyan mértékben, hogy hemzsegjenek mindenhol. Az sem igaz, hogy a futónövényeket szükségszerűen olyan mennyiségű rovar kíséri, melyek életvitelünket alapvetően befolyásolják. A kulcs a már említett megfelelő fajtaválasztás. Egyrészt a lombhullató típusok kizárják, hogy a rovarok átteleljenek alattuk, mögöttük, például a tapadókorongos vadszőlő indái alatt nincs lehetőségük a hideg évszakot átvészelni, és ezt a növényt a vegetációs időben sem lepik el a gondot okozó apró állatok. Az is előfordul, hogy az indákat kisebb rágcsálók, főleg egerek használják létrának, ebben az esetben viszont nem a növénnyel, hanem az állatokkal kell felvenni a harcot, vagyis egy rágcsálóirtást kell beiktatni. A másik leggyakoribb ellenérv a futónövények által okozott közvetlen (tehát nem rovar-eredetű) kár. Való igaz, hogy sok kapaszkodónövényről el lehet mondani ezeket a rossz tulajdonságokat. Biztos sokan láttak már elvadult, tetőt bontó trombitafolyondárt, esetleg lilaakácot, amint vastag indáival mindenhova behatol, ugyanakkor vannak növények, amelyek nem agresszívek, mégis jól futnak és mutatósak is. A borostyán például megfelelő helyre telepítve bármit könnyedén beborít, de a kapaszkodó gyökereivel nem tudja lebontani a falat, legfeljebb a súlya okozhat gondot, amennyiben nincs megfelelően stabil támaszték számára. A tapadókorongos vadszőlő pedig könnyedén eltávolítható, a falat nem bántja, a tapadókorongjai visszaszáradásával kapaszkodik, könnyen kezelhető.

 parthenocissus - vadszőlő 2.jpg

A vadszőlő csak kevés metszési feladatot igényel, például azért, hogy ne lógjon be az ablakba, ajtóba

Visszatérve az egyik kiszemelt alanyra, a kacsokkal kapaszkodó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) sok tulajdonságában a borostyánhoz hasonlítható, ellenben lombhullató, ami a rovarokat tekintve kedvező. A vadszőlőt csodálatos színek jellemzik, akár komplett, nagy tűzfalakat is be lehet vele futtatni, ellenálló fajta, gyorsan terjed, és nem igényes. Hátrány azonban nála is akad, falbontásban, vakolatpusztításaban - bár közel nem olyan mértékben, mint a trombitafolyondár és a lilaakác - a vadszőlő is jeleskedik. A vadszőlő leszedése után jellemző látvány a fal csíkosodása, jól követhetővé válik ilyenkor a növény egykori útja, ez az utóhatás azonban viszonylag könnyen eltüntethető. A tapadókorongos vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata "Veitchii") előbbi rokonával ellentétben tapadókorongokkal kapaszkodik, vagyis a falra feltapad a korong rész, majd a növény ennek a leszáradásával húzza rá magát a felületre. Ez hatásos és jól működő technika, nem csak a növény szempontjából, hanem a miénkből is, ugyanis így a fal nem sérül, onnan a növény könnyen leszedhető, és nyomot sem hagy. Szinte bármire képes felfutni, mivel az előzőekben leírtaknak megfelelően terjeszkedése nem résekhez, egyenetlen felületekhez, vagy falhibákhoz kötődik. Szintén lombhullató, erőteljes növekedés jellemzi, vegetációs színei változatosak, így díszítőértéke magas. 

 parthenocissus - vadszőlő 4.jpg

Nagy felületeket képes benőni, így akár dekoráció, vagy éppen a randa falfelület eltakarója is lehet 

Tapadókorongos vadszőlő a gyakorlatban

Kerítések, falak befuttatásához tehát az egyik legjobb választás a vadszőlők valamely fajtája. A vadszőlők legszebb őszi színüket napos, félárnyékos környezetben adják, ugyanakkor az árnyékos helyeken is megélnek. A talajra sem érzékeny egyik fajta sem, homokos és agyagos földben egyaránt jól fejlődnek. Vadszőlő telepítésekor javaslom, hogy az ültetőgödörbe kerüljön tápanyagban gazdag virágföld, hogy segítse a csemete meggyökeresedését és a későbbi fejlődését. Hosszú, akár 10-12 méteres hajtásainak köszönhetően méterenként 1-2 növényt érdemes ültetni, így hamar befutja a kívánt felületet. Az ötlevelű vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) vagy más néven kacsos vadszőlő, kacsokkal kapaszkodik felfelé, kerítések, oszlopok, támfalak befuttatására célszerű ültetni. Lejtős területekre is telepíthetjük gyep helyett, gyökereivel védi a talajt az eróziótól. Sík falfelületekre a tapadókorongos (repkény) vadszőlőt (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii') érdemesebb ültetni, mely tapadókorongjaival magától is könnyen felmászik akár több emelet magasságba. Bármelyik fajtát is választjuk, kertünk sokkal élőbbé és színesebbé változik. 

vadszolo-piros-hazon.jpg

Az egyes változatokkal bámulatos színhatás érhető el 

Van egy rövidke videóm is a kacsos vadszőlő metszéséről is, kattintsanak gyorsan!

A vadszőlő nem kíván sok törődést, a metszés az egyetlen kardinális kérdés az esetében. A  metszés ideje a tél vége vagy kora tavaszi hetek valamelyike. Ekkor eltávolíthatjuk a kiálló hajtásokat, formára igazíthatjuk a növényt, és ilyenkor kell szanálni az elöregedett, elhalt vagy fagykárt szenvedett részeket is. Rendszeres metszéssel a fiatal vadszőlő tövet növekedésre serkenthetjük, de a későbbiekben inkább azért lesz erre szükség, hogy megfelelő méretűre tudjuk igazítani a növényt. Ház falára futtatva fontos, hogy a nem megfelelő irányba elinduló hajtásokat időben vágjuk vissza, ne hagyjuk, hogy a vadszőlőn akár az ablakokat is beborítsa.

Vadszőlő ajánlat: ITT

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr236666089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalac 2014.09.05. 19:15:43

Kedves szerző!

Végre sikerült megszabadulnom ettől a "csodás" növénytől..
Hihetetlenül szemetel,aprós sárga magja mindenhova eljut, ezer darázsat,bogarat vonz.
Szóval erős árnyoldala is van...

McKinney 2014.09.05. 20:20:46

@Kalac: az a sárga a virága. Júliustól viragzik, darazsak tömkelegét vonzza. Ősszel érik a lilás bogyó, az arra rájáró rigófélék félóránként adagolják hátsó felükből az addig elfogyasztott mennyiséget ömlesztve, kocsira, járdára, ablakra stb.
Ahová a vesszővel befurakszik, ott hónapok alatt megduzzad, fásodik, elnyomja a negyvenes zártszelvényt is. Gyökere pár év alatt megemeli a kisebb falat, alulról szetbyomja

McKinney 2014.09.05. 20:24:31

(kurva androidos billentyűzet) szétnyomja a járdát. A kacsokat könnyű leszedni az igaz, de ottmaradnak a falon pöttyökként az elfásodott tapadókorongjai, amit csak glettel/vakolattal együtt lehet levakarni, baszott egy meló.
Szóval sok szerencsét a vadszőlőhöz.

magyar bucó 2014.09.06. 09:16:12

Nem méhek azok a "darazsak"? A darazsak nem szoktak tömegesen megjelenni a virágokon. A madarak már csak ilyenek, ők sem csak enni szoktak, mégis szeretjük... (Kivéve a harkályt, mert az a házak hőszigetelését bontja.)

Kalac 2014.09.08. 00:11:59

@McKinney: 100%-ban egyetértek. A cikk írójának valszeg nem volt még vele személyes tapasztalata...

Kalac 2014.09.08. 00:14:24

@magyar bucó: Volt itt mindeféle zümmögő rovar, ami nem lenne baj, csak enni nem tudsz a teraszon,mert átcsábulnak a kajádra...

Kalac 2014.09.08. 00:17:40

Ja és a nyest sem tombol a padláson éjszaka,mióta nem tud felmászni a vadszőlőn... :)

kukube 2014.09.08. 21:53:12

Nagyon babák a kommentek, én Gliakával tolom a szomszéd vadszőlejét, nehogy egy méterre megközelítse a kerítést. De van olyan barátom is, akinek házáról már lerobbantotta a vakolatot, s a renoválás után újra telepítteti.

Ea 2016.03.28. 22:24:14

Nálunk nagyon szep a tapadokorongos vadszolo. En nagyon szeretem. Hazra mondjuk nem engedem, a keritesen fut. De olyan szep zold tole a kert! A bogarak es a rigok nem zavarnak. De teny, hogy zummoges van mikor viragzik es a madarak is zabaljak a bogyokat.

pefe 2018.01.25. 23:14:25

Akit zavarnak a bogarak, meg a rigók, annak minek van kertje?

zuzer 2018.08.28. 20:43:25

@pefe: ...vagy aki nem tudja, hogy működik egy növény. Szinte csupa retardált hozzászóló :)

level42 2019.03.04. 11:20:33

Viccesek ezek a kommentek, nagyon! De mikor kell elültetni a vadszőlőt? Én kerítésre szeretném. Válaszokat előre is köszönöm.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása