Megyeri Szabolcs kertész blogja

A növények nem nyaralnak

komment

Az, hogy nyáron nyaralunk olyan alapvetés, amit magyarázni sem kell, a legtöbbünk egész évben azt várja, hogy az idő melegre forduljon, és otthagyhassa a munkát, a monoton hétköznapokat, meg a koszos várost egy-két hétre, hogy átadhassa magát az édes semmittevésnek. A nyaralással azonban jár némi stressz és feszültség is, a kutya, cica ellátását meg kell oldani, a szomszédot meg kell kérni, hogy ürítse a postaládát, a gázt el kell zárni, és így tovább. A nagy sürgés-forgásban nem ritka, hogy az utazás előtti fontos teendők listájáról lemaradnak a növények, melyek aztán könnyen megsínylik a soknapos egyedüllétet, így előrordulhat, hogy mire visszatérünk, csak fonnyadt kórókat találunk az egykor színes-szagos kiskert, balkon, vagy ablakpárkány helyén. Nem haszontalan tehát pár szót vesztegetni a nyaralás alatt magukra hagyott növények gondozására, illetve a lehetséges megoldásokra.  

flowers-during-vacation.jpg

Az a feladat, hogy minden így maradjon, míg távol vagyunk

Egy átlagos nyári kiruccanás jellemzően egy-vagy két hét, ennyi pedig pont elegendő ahhoz, hogy az egyébként is melegebb időben házi zöldjeink az örök (vadász)mezőkre költözzenek. Sokan gondolják, hogy egy hét nem a világ, egy nagy dózisú öntözés életben tarthatja ez idő alatt kedvenceinket. Ez nem mindig jön be, egyrészt ugyanis előre öntözni nemigen lehet, másfelől akadhat olyan növény, ami már pár nap aszályos időszakot sem képes átvészelni. Mit lehet akkor tenni, hogy visszatérve ne fogadjon minket sivár látvány növényfronton? 

How-to-care-for-the-plants-in-holiday.jpg 

Ablakban, biztonságban - de csak látszólag

A készséges szomszéd

A legkézenfekvőbb egy kedves, megbízható szomszéd felkérése, ám manapság belőlük egyre kevesebb van, és sokan - érthetően - nem szívesen hagynak másnál lakáskulcsot. Amennyiben mégis megoldható a szomszéd, rokon, vagy ismerős megbízása, fontos, hogy készítsünk részletes útmutatót neki, kitérve arra, hogy melyik növényt, hányszor, milyen mennyiségű vízzel kell ellátni, mert mi ismerjük már saját virágaink igényeit, de a szomszéd, barát, lehet, hogy nem. Akinek olyan háziállata van, melyet nem visz magával, előnyben van, mert biztos, hogy az állat miatt valaki be fog járni a lakásba. Ebben az esetben pusztán annyi a teendő, hogy ne felejtsük el a segítő kezek gazdájának megemlíteni a növényi feladatokat sem.  

Házi automata öntözőrendszer

Ha a nyaralás többnek ígérkezik pár napnál. vagy egy hosszú hétvégénél,  ráadásul még bejáró segítőnk sincsen, akkor házilag is fabrikálhatunk öntözőrendszert, ráadásul fillérekből. A megfelelő eszközhöz csupán egy alaposan elmosott üdítőspalack és egy madzag szükségesek. A palackot töltsük meg vízzel, a madzag (ez lehet egy régi cipőfűző is) egyik végét lógassuk bele az edénybe, a másikat pedig nyomkodjuk bele a növény földjébe. Nem kell egészen a gyökerekig letömködni a zsinórt, elég ha a föld felszíne alá "ássuk" kicsit, ráadásul  a rendszerbe akár több cserepet is beköthetünk. Még ennél is pofonegyszerűbb módszer, ha egy félliteres (vagy kisebb, nagyobb - a növény méretének megfelelő) palack kupakján kis lyukat ütünk, megtöltjük vízzel, majd szájával lefele a növény földjébe nyomjuk.

IMGP1270.JPG 

Filléres automata öntöző, pár perc alatt elkészítve

Önöntöző virágládák

Aki nem kíván barkácsbonyodalmakba folyni, választhatja a kertészetekben kapható önöntöző virágládákat is, melyek ugyan jóval drágábbak, mint a palackos megoldás, de tartósabbak is, egész nyáron jó szolgálatot tehetnek, ráadásul ezek a balkonokon is bevethetőek, ahol a palackok nem biztos, hogy tartósan beválnak. Ha száraz, forró idő várható, az erkélyen lakó növényeket párologtatással is nedvességhez juttathatjuk, ha egy lavórba vizet töltünk, a vízbe valamilyen állványt teszünk (például egy téglát, vagy lefelé fordított kisebb edényt), és erre helyezzük a cserepet. Vízmegkötő adalékot is tehetünk a virágok földjébe, olcsón kaphatóak például olyan zselés anyagú, vagy agyagból készült golyócskák, melyeket benedvesítve, a földbe helyezve biztosítják a növény túlélését. Vízigényes kedvenceink alá pedig egyszerűen vizes tálkát, alátétet tegyünk. Tartsuk szem előtt, hogy nem minden házikedvenc igényli a nagymennyiségű folyadékot, ügyeljünk arra, nehogy "túlgondozzuk" zöld barátunkat!

zoldtetok_2_2-k.jpg

Nedvesség-megtartó agyagolyó

Kerti óvintézkedések 

A kerti flóra nyaralás alatti védelme jócskán eltér a szobanövények, vagy balkonnövények esetétől, itt nagyobb felületen, jóval több zöldet kell életben tartani, és akkor a gyepról még nem is beszéltünk. A virágágyások, veteményesek vízellátása olcsón megoldható házi készítésű csepegtető öntözőrendszer megépítésével. Ehhez mindössze egy gumitömló, slag kell, amit 5-10 centiméterenként kilyuggatunk, a végén pedig szilárdan ledugaszolunk. Az így kapott csövet a növények töve között vezessük el, majd kicsikét nyissuk meg a kerti csapot. A lassan, csepegve elfolyó víz a növényeket megmentheti, vízszámlánkat pedig nem fogja drasztikusan megnövelni. A gyep más tészta, a pázsitnak több vízre van szüksége, amit biztosíthatunk időzíthető, automata öntözőrendszer beszerelésével, ami azonban nem olcsó mulatság, bár kétségtelen, hogy a későbbiekben is jól jöhet. Egyszerűbb azonban, ha a kertszomszédot kérjük meg, hogy öntözéskor a mi kertünkbe is juttasson az éltető nedűből, egy pár perces esti átspriccelés pont elegendő lehet a nyaralás idejére. Hasznos tipp, hogy a gyepet közvetlen az indulás előtt nyírjuk katonásan rövidre, így kevesebb nedvességel is átvészeli a távollétünket. A levágott nyesedék is kapóra jöhet, mint mulcs. A fűmaradékot halmozzuk a dísz-, vagy haszonnövények töveihez, így azok földje lessabban fog kiszáradni, eső után pedig tovább nedves marad.  

 

10858_Gardena-Micro-Drip.jpg 

 Profi, bár nem olcsó időzíthető locsoló

Nem csak víz, fény is kell

Fontos dolog a fénykérdés is, elsősorban a lakásban maradó zöldeknek, a kertben ugyanis a viszonyok egyébként is adottak. Természetesen nem minden szobanövényünknek ugyanolyan fontos a fényár, egyes példányoknak életbevágó, míg másoknak nem annyira. Ha távollétünkben el kívánjuk sötétíteni a lakást, gondoskodhatunk fényről úgy, hogy növényeinket kitelepítjük az erkélyre, ahol lépcsőzetesen rendezzük el őket. Előre a kisebbeket, hátrafele pedig a nagyobbakat sorakoztassuk fel, így mindannyiukat éri majd napfény. A szabadba kerülő szobai zöldek a fény, a meleg, és az intenzívebb légmozgás mellett itt a kiszáradásnak jobban ki lesznek téve, így térjünk vissza a korábbi pontokra, és fabrikáljunk nekik palacköntözőt, és párásítót. Érdemes azonban egy pillantást vetni indulás előtt az időjárás-előrejelzésre, ha heves zivatarok, viharok várhatóak, inkább hagyjuk bent növényeinket, hasonló elrendezésben, az egyik nem teljesen elsötétített ablak mögött.

ps-fejek-1.jpg

Automata öntöző, alternatívája az átslagoló szomszéd 

A lényeg, hogy az utazás izgalma ne feledtesse velünk növényeink szükségleteit, és azt is vegyük számításba, hogy az egyes példányoknak gyökeresen eltérő igényeik lehetnek. A kaktuszokat nem kell csupa jószándékból ájulásig öntözni, a dracénát viszont ne hagyjuk napsütéses erkélyen, és a gondosan ápolt veteményest is biztosítsuk be. A magukra maradó növényeket egy szűk órányi előkészülettel biztonságba helyezhetjük, így érkezéskor is épen és egészségesen fognak várni minket! 

Képek: inneninneninnen, inneninnen, és innen.. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr846260289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása