Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pop-rock emlékfák Budapesten

Szólj hozzá!

Híres történelmi személyiségek, tudósok, vagy neves művészek gyakran névadói utcáknak, tereknek, ahogy a szoborállítás is megszokott megemlékezési forma. Ugyanakkor az illusztris névsorhoz néha a könnyedebb műfajok képviselői is csatlakoznak, például közszeretetnek örvendő énekesek, hogy mást ne mondjak, Budapesten is található park, mely a Király, Elvis nevét viseli, és a napokban olvastam, hogy a legendás Beastie Boys trió nemrégiben elhunyt tagja is parkot kapott. Nagyobb közterület helyett szép megemlékezési forma az emlékfa is, melyből a fővárosban (tudtommal) kettő van, ezeket mutatnám be most röviden.

elvis pr ter.jpg

A sokat vitatott Elvis Presley park

Az első egy hivatalos emlékfa, egy japán díszcseresznye, melyet a lelkes rajongók a gitárhős Gary Moore emlékének dedikáltak. A fácska a Nyugati Pályaudvar melletti Eiffel téren található, és bár nem tudom, hogy felderíthető-e valamilyen kötődés Gary Moore és a cseresznyefa (vagy általában a növények) között, mindenképp kedves kezdeményezésről van szó. Jelenleg csupán egy emléktábla került kihelyezésre a magyar Gary Moore fan club kezdeményezéséből, de a későbbiekben egy kis emlékmű megjelenése is várható itt. Az Eiffel téri park azért is méltó hely az emlékfa számára, mert Budapest egyik legjobb állapotú, leggondozottabb zöld területéről van szó. Az Eiffel tér sajátos módon magánterület, mely a közforgalom számára nyitott, így a terület tulajdonosa jogosult az átlagosnál szigorúbb szabályok meghozatalára és betartatására. A szigor példás, talán egy kicsit már visszatetsző is, ugyanis a térre nem lehet bevinni ételt, italt, kutyát, gördeszkát, de biciklit sem, még tolva sem (ahogy erre ottjártamkor a biztonsági őr figyelmeztetett). A tér kezelőjének álláspontja, hogy nem kívánnak úgymond "elerzsébetteresedni", vagyis megelőznék a park bulihellyé, gördeszkaparkká válását. Egyfelől ez érthető, és jól láthatóan eredményes a tip-top állapotokat tekintve, másrészt az intézkedések kicsit sterillé, élettelenné teszik a helyet. A Gary Moore emlékfa mindenesetre nagyon jó helyet kapott itt, hiszen az állandó biztonsági szolgálat, és a folyamatos parkgondozás garantálja, hogy ép, egészséges fa cseperedjen belőle.

WP_000589.jpg

Gary Moore emlékfája

WP_000591.jpg

A szolid kis tábla természetesen gitárpengetőt formáz

WP_000595.jpg

Méltó, gondozott helyen áll

Az általam felderített másik emlékfa (amire már hetekkel ezelőtt felfigyeltem) apokrif darab, vagyis egy fanatikus rajongó saját műve, és Michael Jacksonnak állít mementót. Ez a fa (Celtis, ostorfa) az előbb felhozott Erzsébet téren található, kissé ugyan eldugva, a placc Vörösmarty tér felőli csücskében, azonban mégis nehéz elvéteni, ugyanis bő két méter magasan a pop hercegének képeivel van teletűzdelve. Az apró rajzszögek valószínűleg semmilyen kárt nem tesznek a növényben, így rongálásnak nem mondható a dolog, ellenben az esztétikai értéke minimum kérdőjeles. Az ismeretlen alkotó nem csupán a törzset dekorálta képekkel, hanem a fa tövét is körbeültette virágokkal, legalábbis feltételezem, hogy ő volt, mivel a többi fánál nem található beültetés, és még pár mécsesnek is jutott hely. Összességében a Michael Jackson fa kissé eklektikus, és a Gary Moore-nak ajánlott cseresznyefával összehasonlítva jól látszik, hogy a kevesebb néha több, azonban a rajongás és a jó szándék, valamint a virágok ültetése mindenképp dícsérendő.

WP_000603.jpg

Ez már a Michael Jackson-fa

WP_000597.jpg

Egymást érik a feltűzött fotók, képek, albumborítók

WP_000596.jpg

Kissé szabálytalan, de szép beültetés a fa tövében

Amennyiben tudnak még hírességnek, zenésznek, színésznek állított emlékfáról bárhol az országban, ne habozzanak megírni kommentben!

Az Elvis park képe: innen, a többi fotó saját készítésű.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr525285086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása