Megyeri Szabolcs kertész blogja

Palotanegyed és Santa Domingo

3 komment

Az a szerencse ért, hogy szinte egyszerre futott be két olvasói levél hozzám, vagyis technikaliag egy levél, ami két, egymástól nagyon távoli vidéket mutat be. Az első fotótriót levélíróm Budapesten készítette, méghozzá a VIII. kerületi palotanegyedben, a Magyar Rádió épületének közelében. A képek tanúsága szerint egy olyan belső kertről van szó, mely nemhogy növényekkel tarkított, hanem egyenesen egy zöld zuhatag, mely alól alig látszanak ki az épített elemek. A burjánzó, életteli udvar talán már kicsit túlságosan is dzsungelszerű, azonban mindenképpen érdekes kontrasztot alkot az átlagos, teljesen élettelen, betonos-téglás házbelsőkkel. Jó példa ez arra, hogy szinte bármely hasonló térből kialakítható természetes, élő zöld sziget, és ha nem is ilyen mennyiségben, de szerényebb formában érdemes a kopott bérházi udvarok zöldítése.

DSC01126.JPG

P1020151.JPG

DSC00819.JPG

A másik adag kép sokkal messzebről, mondhatni a világ túlfeléről érekezett, egész pontosan a Dominikai Köztársaságból, Santa Domingoból. A levél írója nem csupán egyszerű egy növénybarát helyi (egyébként Magyarországról elszármazott) lakó, hanem a város önkormányzatának parkfenntartó osztályán dolgozik, így a fotók mellé pár megjegyzést is csatolt, melyeket a képek alatt, szerkesztett formában olvashatnak. Az észrevételek  alapján a karibi országban sincs kolbászból a kerítés, ott is léteznek problémák a közterületek növényi kialakításával kapcsolatban, de nekünk itt a (még) hűvös tavaszban mindenképp üdítőek az egzotikus képek.

Roystonea borinquena.JPG

A Roystonea borinquena vagyis a királypálma őshonos növény a Dominikai Köztársaságban, sokfelé előfordul az utcákon

Veitschia merrillii.JPG

A Veitschia merrillii, a manilai pálma is gyakori arrafelé, de elsősorban azért, mert olcsó növény

fiatal Swietenia mahagoni mahagonifa.JPG

A Swietenia mahagoni, vagyis a mahagónifa fiatal példányai sorfaként telepítve. Szintén őshonos fajta

Ficus benjamina.JPG

A Ficus benjamina szintén olcsósága miatt lett hadrendbe állítva Santa Domingo utcáin, azonban a helyieknek sok bosszúságot okoz, gyökerei mindent tönkretesznek, és az arrafelé előforduló hurrikánoknak sem állnak ellen. Az azonban tagadhatatlan, hogy mutatós közterületi növény

Olvasómnak köszönöm a képeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr555212283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.04.10. 00:36:00

Egy butus felvetés.... Szerintem az nem Santa, hanem Santo Domingo.

virtualdog 2013.04.10. 11:54:10

Na én is ilyen belső udvart szeretnék a Horánszky utcai udvaron, ahol lakni fogok hamarosan, de kétlem, hogy valaha megszavazná az idős lakóközösség...

Én is itt vagyok 2013.04.10. 16:37:42

A falra futtatott vadszőlő szép.
Kedvelik az egerek is, melyek így a felsőbb lakásokba is könnyedén bejutnak.
Tapasztalat :(

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása