Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kókuszkocka recept

3 komment

Nem, nem változott meg a blog profilja, nem süteményről lesz szó, és bár a cím megtévesztő, a trükk szándékos. Az a kókuszkocka ugyanis, amit be szeretnék mutatni, mondhatni szinte teljesen ismeretlen a hazai növénybarát közönség előtt, hozzáteszem sajnos, mivel egy olyan dologról van szó, ami a balkonkertészek és növényeket lakásban, cserépben nevelők számára roppant hasznos lehet. 

Fiona balcony1.JPG

Ahol sok a növény a balkonon vagy a lakásban, ott egyszerűsítheti a dolgokat a kókuszföld

Aki az erkélyén, teraszán dísznövényt, netán zöldséget nevel, a lakásban pedig kisebb dzsungelt hordott össze szobanövények képében, nyilván ismeri a problémát, amit a hobbijához szükséges termőföld hazacipelése jelent. A kisebb, párkilós kiszerelések nem elegendőek egy tisztességes balkonveteményhez, az ötvenkilós zsákok pedig nehezek, hiszen ötvenkilósak. Maga az (át) ültetés is koszolós művelet, a föld szóródik jobbra-balra, az adagolás, cserépbe töltés szintén macerás. Ezekre a problémákra jelenthet megoldást a kókuszföld, a kókuszkocka, ami egy környezetbarát és szellemes megoldás a hagyományos termőföld kiváltására. Hogyan működik?

cocoCoirProcess.jpg

Hogy készül a kókuszföld: dió, rost, tömörített tégla, vízzel felöntés, és a használatra kész termőközeg

A kókuszföld, a kókuszdió héjának őrleményéből készül, melyet szárítanak és tömörítenek, így végül egy kis súlyú, tömbösített, könnyen és tisztán szállítható anyag válik belőle. Otthon csak vödörbe kell tenni, vizet önteni rá, és voilá, kész az ültetésre alkalmas föld. Azazhogy majdnem, mert azért hátrány is van, mégpedig az, hogy az instant kókuszföld a tőzeghez hasonlóan nem tartalmaz tápanyagot, tulajdonképpen egy steril közeg, melynek tápanyagellátásáról nekünk kell gondoskodni (mű)trágyával, tápszerekkel, ugyanakkor ezzel a módszerrel pontosan beállítható az adott növény, virág tápanyagigénye. Ezt a fiaskót azonban feledteti a rengeteg előny, ami a kókuszfölddel jár. Szerkezete levegős, és több vizet képes megtartani, mint az általános virágföldek, így az öntözések is ritkíthatók alkalmazásakor. A beleültetett növény az előbb említett tulajdonságok miatt gyorsabban fog növekedni, és a feledékenyebb növénybarátok egy-egy elfelejtett öntözés után sem szembesülnek majd lesújtó végeredménnyel. Kémhatása semleges, és a talajban élő korókozókkal szemben is ellenállóbb, mint megszokott társai. A legjobb pedig az az egészben, hogy újrahasznosítható, ha például zöldséget nevelünk benne, amit idővel felszedünk, a kókuszföld újra bevethető, vagy például az egynári virágok után parlagon maradt kókuszföld télire bezsákolható, és tavasszal megint hasznosítható. Természetesen nem kell feltétlenül tisztán használni a kókuszrostból készült termőközeget, tetszőleges arányban lehet keverni virág-, vagy termőfölddel, ebben az esetben is jól járunk. Az igazsághoz tartozik, hogy a kókuszföldet az elmúlt 5-10 évben is lehetett kapni, de sok negatív tapasztalat volt vele, mivel sok sót tartalmazott a darálék, ezért is nem épült be a köztudatba. Az elmúlt években már kapható édesvízben mosott, másképp feldolgozott kókuszrost darálék, mely tökéletesen alkalmas a kertészeti termelésre.

11453.jpg

Ilyen, vagy hasonló formában kapható. Könnyen szállítható, praktikus, nem piszkol

Coir-600.jpg

Használatra készen

A balkonnövények számára külön előnyös, mivel a napi szárazságot át lehet vele hidalni, a reggel jól beöntözött közeg lassabban szárad ki, párásít, és egyben szerkezete is megmarad. Még egy járulékos haszna van, mégpedig az, hogy használatával - már ha általánossá válna - hatékonyan csökkenthető lenne a tőzeglápok folyamatos lecsapolása, így a kókuszkocka választásával egy picit a környezetünk épségéért is tehetünk. Nyilván van, aki az eddig olvasottak alapján érzi magában a lelkesedés csíráját, amit az ilyenkor szokásos "de biztosan drága" gondolat lomboz le. Ezzel szemben a kókuszföld ára a hagyományos virágföld árának közelében van, egy 7-8 liter földet kiadó kocka ára öt-, hétszáz Forint körül van, tehát a váltás nem terheli a pénztárcát. A legfőbb gond a termékkel kapcsolatban, hogy beszerzése nehézkes, még a nagyobb kertészetekben, hipermarketekben sem mindig kapható (bár a balkonszezon kezdetén, azaz mostanában jellemzően berendelnek belőle), de persze nem írtam volna róla, ha elérhetetlen lenne, az interneten mindig van lehetőség a beszerzésére. Nem célom egyetlen kereskedés reklámozása sem, de nem lehet úgy befejezni a kókuszföldről való beszámolót, hogy ne nyújtanék mankót a kipróbáláshoz, ezért az alábbi linkeket ajánlom az érdeklődők figyelmébe, információért, árakért és rendelésért kattintsanak IDE, IDE, IDE

sepultura.JPG

Jól tartja a vizet

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr445188797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Siklós György 2013.06.25. 14:23:06

Köszönöm szépen! Hasznos volt, a kertész számára is, sajnos keveset olvasok, így duplán hasznos, mert felébresztette a tudásvágyamat, az egómat.

Sunny Days 2014.08.03. 14:33:53

még hasznosabb lehetett volna az írás, ha arra is kitér, miként lehet tápanyagot hozzáadni
pl ültetnék az erkélyre bazsalikomot, miként érhetem el, hogy ne kelljen a földes zsákokat hazacipelni (sose értettem, miért kell a földet jó vizesen árulni, így olyan nehéz, mint a sár), csak megvenni a bazsalikom magot, ezt a jó kókuszkockát, plusz még mit?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása